Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (II. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

Dombóvár Város Önkormányzata 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 16

Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (II. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.16.
Dombóvár Város Önkormányzata 2024. évi költségvetéséről
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet hatályát állapítja meg.
A 2. §-hoz
Tartalmazza a 2024. évi költségvetés főösszegét, a költségvetési bevételeket és kiadásokat megbontva működési és felhalmozási bevételekre és kiadásokra, a kiemelt előirányzatok összegét, a költségvetési egyenleg összegét, a költségvetési létszámkeretet, a finanszírozási bevételek és kiadások összegét.
A 3. §-hoz
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvényben és az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendeletben előírt mérlegeket, kimutatásokat, bevételi és kiadási előirányzatokat tartalmazó mellékletek jóváhagyását tartalmazza.
A 4. §-hoz
Szabályozza a tartalékképzést, a bevételi források növelése érdekében szükséges intézkedéseket, a maradvány felhasználását.
Az 5. §-hoz
A többéves kihatással járó döntések számszerűsítését évenkénti bontásban és összesítve az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény írja elő.
A 6. §-hoz
Szabályozza a költségvetési rendelet alapján nyújtott támogatások felhasználását, elszámolását, közzétételét.
A 7. §-hoz
A Dombóvári Közös Önkormányzati Hivatal köztisztviselői és ügykezelői részére kifizethető juttatásokról rendelkezik.
A 8. §-hoz
A 2024. évi költségvetés végrehajtásának szabályait részletezi. Szabályozza az államháztartáson kívüli forrás önkormányzat részére történő átvételét, a döntésre jogosultakat.
Az Áht. 34. § (2) bekezdése szerint a helyi önkormányzat költségvetési rendelete a polgármester számára lehetővé teheti a helyi önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosítását és a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítást.
A 9. §-hoz és a 10. §-hoz
A gazdálkodás rendjének szabályozását tartalmazza: kötelezettségvállalással kapcsolatos előírásokat, likviditási hitel felvételére jogosult személyeket, az intézmények finanszírozásának rendjét, az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervek gazdálkodási rendjét, a költségvetési szervek adatszolgáltatásait, jutalmazásra fordítható keretösszeg meghatározását.
A 11. §-hoz és a 12. §-hoz
A rendelet hatálybelépéséről szóló rendelkezés.