Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 02. 17

Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.17.
az Önkormányzat 2023. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
A Kormány gazdaságpolitikájának középpontjában a gazdaság növekedési pályán tartása, a recesszió elkerülése és az ország működőképességének megőrzése áll. Az orosz-ukrán háború és az abból következő világgazdasági változások Európa-szerte a gazdaság teljesítményének visszaeséséhez és energiaválsághoz vezettek. Kormányzati elvárás az Önkormányzatok energia fogyasztásának 25%-os csökkentése. Az Önkormányzat teherviselő képessége a bevételek és a kiadások óvatos tervezését teszi szükségessé. Az Önkormányzat helyi adó bevételei emelkednek, új adó bevezetése, korábbi adó összegének emelése és a közterületfoglalási díjak egyéb közhatalmi bevételek közé való átsorolása miatt. A minimálbér 2023. január 01-től 232 000 Ft-ra, a garantált bérminimum 296 400 Ft-ra emelkedett, a közfoglalkoztatás bére 116 000 Ft.
A szociális hozzájárulási adó összege 13 % maradt.
Központi forrásból származó bevételek:
A 2023. évben az önkormányzati feladatellátás finanszírozási rendszere az előző évit követi, lényeges változás a finanszírozási struktúrában nem várható. Minden bevétel kötött felhasználású, tételesen kimutatott elszámolással kell a felhasználásukat bizonyítani.
A Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvényt (továbbiakban: Kvtv.) 2022. július 27-én fogadták el. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kormányoldalon megjelent tájékoztató levele alapján: az 580/2022. (XII. 23.) Korm. rendelet 8. § (1) bekezdése alapján a Kvtv. 3. mellékletében foglaltaktól eltérően a 10 000 lakos feletti önkormányzatok energiaáremelkedés miatti támogatása jogcímen az önkormányzatok által menedzsment terv alapján a 10 000 lakos feletti önkormányzatok számára – az önkormányzatok egy lakosra jutó iparűzési adóerő-képessége figyelembevétele mellett – 130 258 552 Ft kiegészítő támogatást fogadtak el az Önkormányzat részére. Tervezésnél ez az összeg beépült az Önkormányzat egyéb várható támogatásainak összegei közé.
Az általános működési támogatáson belül a településüzemeltetési, fenntartási feladatokhoz (zöldterület és közterület fenntartás, utak, hidak fenntartása, a közvilágítás és a köztemetők üzemeltetése) kapcsolódó támogatás az önkormányzat 2022. január 01-jei statisztikai adatai, a támogatások településkategóriák szerint meghatározott fajlagos összege és az iparűzési adóerőképesség figyelembevétele alapján történik.
Az önkormányzati hivatal támogatásánál a közös hivatal székhely települése jogosult a teljes támogatás igénylésére. A közös hivatal fenntartásához így Velem és Bozsok önkormányzata a normatíva felett járul hozzá.
A települési önkormányzatok szociális feladatainak egyéb támogatása 2022. évhez képest csökkent, így is jelentős összeget tesz ki (41 579 000 Ft), mely települési támogatásokra, a Kőszegi Szociális Gondozási Központ által ellátott szociális, gyermekvédelmi, gyermekjóléti feladatokra, bölcsődei ellátásra, valamint gyermekétkeztetésre használható fel.
A települési támogatásokra fordítható összeget ettől függetlenül nem csökkentettük a Város költségvetésében. Saját forrásból pótóljuk ki, ezzel is segítve a rászoruló lakosság megélhetésétterheit.
Az egyes feladatokra célzottan kapott támogatásokat az önkormányzat iparűzési adóerő-képessége alapján kiegészítik vagy éppen elvonással ún. szolidaritási hozzájárulással terhelik. Kőszeg kiegészítésben részesül, mivel az iparűzési adóerőképessége 22.542.- Ft/lakos, így szolidaritási hozzájárulási fizetési kötelezettség nem terheli az Önkormányzatot a Kvtv. 2. melléklet II/57. pontja alapján.
A gyermekétkeztetés támogatási rendszere követi a 2014-től kialakított struktúrát. A feladathoz az ellátottak arányában számolt bértámogatás (67 426 491 Ft) illetve üzemeltetési támogatás kapcsolódik (64 253 770 Ft), amely az előző évben eredeti előirányzatként kapott összegnél alacsonyabb mértékű, a gyermekétkezésben résztvevők létszámának függvényében. A fentiek alapján a gyermekétkeztetésre célzottan kapott összegen túl az önkormányzatnak a kiadások 15 %-át kell hozzátennie (kb. 33 millió Ft-ot), ugyanakkor ez is elszámolható a szociális feladatokra kapott egyéb támogatás és a 10 000 lakos feletti önkormányzatok energiaáremelkedés miatti támogatás terhére.
A tartózkodás utáni idegenforgalmi adót az önkormányzatok már beszedhetik, azonban a bevételhez forintonként 1 Ft támogatás továbbra sem kapcsolódik.
A gépjárműadó bevétel 2020. évtől teljes összegben az állami költségvetést illeti, 2021-től pedig ezt a bevételt már közvetlenül a NAV szedi be.
Az iparűzési adó 1% kiegészítő támogatása 2023. októberében a 2022. évben kapott előleg elszámolása alapján várhatóan többletbevételt jelent, ezt kalkuláció alapján előre terveztük 23 110 363 Ft-ban.
2023-tól az iparűzési adó minden esetben 2 %-os bevétellel tervezhető, így további kiegészítő támogatás már nem lesz várható.
A helyi adó bevétel ennek is köszönhetően emelkedett 44 000 000 Ft-tal.
2022. évtől kezdve a közterületfoglalásból származó önkormányzati saját bevétel az egyéb közhatalmi bevételekhez tartozik, így a 2022. évi tervezéshez képest ez is befolyásolja a helyi adók tervezett összegének emelkedését.
Az intézményi feladatok támogatásánál a könyvtári és közművelődési feladatokhoz az előző évivel azonos összegű fajlagos támogatás kapcsolódik, lakosságszám alapján – 2 213 Ft/fő - összesen 25 341 063 Ft összegű támogatás illeti meg az önkormányzatot. A múzeum támogatása az előző évi összeggel megegyezik, 32 300 000 Ft.
Kőszeg Város Önkormányzata fenntartásában lévő intézmények közül a Kőszegi Szociális Gondozási Központ illetve a Kőszeg Meseváros Óvoda és Bölcsőde feladataira igényelt állami támogatás 552 874 863 Ft. A költségvetés tartalmazza az intézmények normatíva feletti állami támogatásának átadását is a feladatellátási megállapodásnak megfelelően megosztva.
Az eredeti előirányzatként megállapított központi támogatások a minimálbér emelkedésének fedezetét nem tartalmazzák.
Az elmúlt évben is kiegészítő támogatást biztosított a Kormány a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedésének fedezetére, erre az idei évben is számítunk, ezen összeg mintegy 100 000 000 Ft-ot tenne ki az Önkormányzatnál és az Intézményeinél, melyet beterveztünk a költségvetésbe.
A Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatalnál a Kvtv. 2. melléklete szerint a működési támogatás összege elismert dolgozónként 41 500 Ft-tal emelkedett (5.537.000.-Ft/létszám), az elismerhető dolgozói létszám számítása nem változott, továbbra is csak a Hivatalhoz tartozó települések száma és a Nemzetiségek száma jelent többlet szorzó elismerést. Nem rendelkezik a költségvetési törvény arra vonatkozóan külön többlet számítással, hogy adott Hivatal csak az adott települési Önkormányzat és a Polgármesteri vagy Közös Önkormányzati Hivatal gazdálkodását és igazgatását látja el és intézményrendszerét úgynevezett GAMESZ-be szervezi ki vagy intézményrendszere gazdálkodási feladatait is maga látja el.
A Hivatalt kiegészítő támogatásként 2 714 261 Ft illeti meg.
A tervezett feladatok finanszírozása:
A köznevelés területén az óvodai ellátás finanszírozása során a szakmai jogszabályi előírások alkalmazásával a központi költségvetés biztosítja az óvodapedagógusok, és a munkájukat közvetlenül segítők kötelező illetményét és ezek járulékait, figyelembe véve a törvény nevelésszervezési paramétereit. Az óvodaműködtetési támogatást (gyermeklétszámok után igényelhető) 2022-ben jelentősen megemelték. A bölcsődében foglalkoztatott felsőfokú végzettséggel rendelkező kisgyermeknevelőket besorolták a pedagógus életpálya-modellbe, melynek pénzügyi fedezetét központi forrásból biztosítják. A bölcsődék esetében 2018-tól a támogatási rendszer hasonlóképen működik, mint az óvodáknál. A Bölcsőde üzemeltetése kiegészítő önkormányzati támogatással finanszírozható. Emellett nemzetiségi pótlék is beépült a támogatások körébe.
2022. február 01-től a Kőszeg Meseváros Óvoda és Bölcsőde Kincsessziget Bölcsődéje további 1 csoporttal bővült, 2022. szeptember 01-től pedig további 1 telephelyen (Horvátzsidány) a Kőszeg Meseváros Óvoda és Bölcsőde Tücsök Bölcsődéje néven működik. Az állami támogatás igénylésekor már figyelembe tudtuk ezt venni.
A működés bevételi forrásai:
A működési saját bevételek az előző évihez képest jelentősen nem növekednek. A gyermekétkeztetés térítési díjai 2022. szeptember 01-től emelkedtek. Bár a szülőkre kisebb összeg hárult, mert az Önkormányzat a rezsikulcsot is emelte 2022. szeptember 01-től +15%-kal (72%-ról 87%), 2023. január 01-től pedig 100%-ra. A megemelkedett rezsiköltséget így a szülők helyett az Önkormányzat vállalta át.
A Kőszegi Szociális Gondozási Központ működési bevételei sem emelkednek jelentősen.
A költségvetési működési bevételek között a helyi adó bevételek hangsúlyos részt képviselnek, a tervezett adóbevétel 544 240 000 Ft, amely 76 740 000 Ft-tal több a 2022. évi tervhez képest.
2023-ban már nincs kieső 1% iparűzési adó, előre tervezhető a teljes összeg.
A működési kiadások tervezése:
Az Önkormányzat számára elsődleges cél az Önkormányzat által nyújtott szolgáltatások színvonalának és az önkormányzat működőképességének megőrzése, a kiadások tervezésénél ezt az elvet vettük figyelembe.
A költségvetési törvény elvei alapján az intézményeknek egységes szempontrendszert határoztunk meg.
Ebben az évben rendkívüli kiadásnak tekinthető, hogy az Intézményeinknél 9 fő lesz jubileumi jutalomra és 2 fő hűségjutalomra jogosult, erre összesen 13 301 389 Ft-ot kell kifizetni a járulékokkal együtt. Ez az összeg beépítésre került az Intézmények költségvetésébe.
A működési kiadások között szerepel több, már elnyert pályázat is. Itt elsősorban az építéssel járó beruházások fordított ÁFA összegei szerepelnek, melyek dologi jellegű kiadásnak minősülnek. Továbbá a közbeszerzési díjak és egyéb eljárási költségek is a dologi kiadások részét képezik.
2022. év és a 2023. év is a pályázatok megvalósításának éve. A projektek között olyan jelentős fejlesztések vannak, mint a 2021. év végén a Mentőállomás fejlesztésére kapott 600 000 000 Ft-ból megvalósítható fejlesztés, 2022. év végén kapott 432 112 424 Ft-ból a Kőszegi iskolák épületenergetikai fejlesztésének megvalósítása. Tovább folytatódnak a megkezdett beruházások, mint az intermodális csomópont kialakítása, az ERASMUS projektek, Tér Zene projekt, és a TOP pályázatok.
A személyi juttatásoknál a központi bértábla szerinti bérek nem emelkedtek, a minimálbér 2023. január 01-től való változása miatt a személyi juttatások változtak. A pedagógusok illetményemelkedését, valamint a pedagógus munkát közvetlenül segítők béremelését (ezeket ágazati jogszabályok tartalmazzák) valamint a kötelező átsorolásokat, és az egyéb törvény szerinti kötelező juttatásokat a tervezésnél figyelembe vettük.
Az alapilletmények előirányzatának tervezése 100%-on történt, de a következő Intézményeknél a be nem töltött álláshelyekre felvételi stopot rendeltünk el az alábbiak szerint, és ott a bértervezéssel sem számoltunk. Az üres állás helyeket azonban a Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal kivételével nem szüntettük meg. A Kőszegi Szociális Gondozási Központban 2 fő a Gyermekjóléti Központnál be nem töltött álláshelyre; a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínháznál 1 fő karbantartói állásra 6 hónapra és 1 fő karbantartói állásra egész évre; a Kőszegi Városi Múzeum, Könyvtár és Levéltárnál 1 fő teremőri állásra 6 hónapra és 1 fő teremőri állásra egész évre nem terveztünk személyi juttatások és járulékok kiadást. A Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatalnál 3 fő be nem töltött üres állást meg is szüntettünk és további 1 fő Gyesen lévő állásra nem terveztünk személyi juttatást és járulékot. Ezekre nem tervezett összegek 41 224 438 Ft megtakarítást jelentenek Kőszeg Város Önkormányzatának.
A köztisztviselők illetményalapja 2023-es évre a 2/2023.(I.27.) számú Önkormányzati rendelettel módosított 21/2022. (XI.24.) számú önkormányzati rendelet alapján 52 200 Ft. A közös hivatal személyi kiadásainál az átsorolásokkal, illetve a minimálbér emelkedésével számoltunk.
A képviselői tiszteletdíjak és a bizottsági tagok tiszteletdíjának emelésével nem számoltunk.
A munkaadót terhelő szociális hozzájárulási adó mértéke 13,0 %.
A dologi kiadásoknál a meglévő szerződéseket, valamint a teljesített kiadásokat vettük figyelembe. A városüzemeltetési feladatokra a Kft. részére 2023. évre 248 952 232 Ft került beépítésre, amely 28 943 000 Ft-tal több a 2022. évi 220 009 232 Ft-nál. A Kft-vel végeztetett korszerűsítési munkálatokra és a köztéri berendezések, eszközök felújításával kapcsolatosan a felhalmozási kiadásokhoz 38 050 000 Ft került beépítésre. Az előterjesztéshez csatoljuk a Kft.által részletesen, feladatonként kidolgozott 2023. évi díjakat.
A gyermekétkeztetési térítési díjak 2022. szeptember 01-től emelkedtek, ugyanakkor a szolgáltató 15 %-os rezsikulcs emelését követően 2023. január 01-től további 13 %-os rezsikulcs emelést kért (így 100%-os rezsikulcs), így ezzel az emeléssel számoltunk a szolgáltató felé. A gyermekétkeztetési feladatoknál az ellátottak számának változásával, az önkormányzati rendelet szerinti nyersanyagköltség összegével, valamint a szolgáltatóval megkötött szerződés szerint 100 %-os rezsiköltséggel számoltuk a kiadásokat.
A 2023. évi költségvetést a fenntartott és finanszírozott intézményeknél is egységes elvekkel terveztük.
A hivatalon kívül minden Intézményi dolgozónak havi 8000 Ft-os cafetéria juttatás került betervezésre Szép Kártyára való utalással.
A köztisztviselők cafeteria juttatását jogszabály szabályozza, maximum nettó 400 000 Ft, a elfogadott szabályzat alapján bruttó 400 000 Ft-ban került megállapításra.
Az ellátottak pénzbeli juttatásait (a tavalyihoz képest 2 250 000 Ft-tal több) 34 000 000 Ft összegben terveztük. Ezen kiadások elszámolhatóak a települési önkormányzatok egyéb szociális feladatainak támogatása terhére.
A civil szervezetek, önkormányzati feladatot ellátó egyesületek támogatási összegei a kérelmeket, a megkötött feladatátvállalási és együttműködési megállapodásokat, illetve az önkormányzat anyagi lehetőségeit figyelembe véve kerültek megállapításra.
A Natúrpark egyesület támogatása a TDM megállapodásban foglalt minimum értéken került tervezésre.
Az év közbeni váratlan események kezelésére
8 625 360 Ft összegű vis maior tartalék került elkülönítésre.
A vagyonhasznosítással kapcsolatos költségek (tulajdoni lap másolatok, értékbecslések, telekalakítások, energetikai tanúsítványok) fedezetére 3 000 000 Ft összeget tartalmaz a költségvetés, ezen felül 4 000 000 Ft tartalékot képeztünk. A Vagyonbiztosítás összegét a megvalósult jelentős fejlesztésekhez igazodva 3 000 000 Ft éves összegre kellett emelni tavaly, a megvalósult projekteknél a biztosításba be kellett venni az új fejlesztéseket. Az egészségházban a veszélyhelyzetben a szakrendelések működési intenzitása változó, de a megállapodás szerint a szakrendelést fenn kell tartani és a vesztséget az Önkormányzatnak kell kifizetnie. Erre ebben az évben 20 000 000 Ft-ot terveztünk.
2022. január 01-től a Gyermekorvosi ellátás Kőszeg Város feladata, mivel a házi gyermekorvosok nyugdíjba vonultak.
Az Önkormányzat szerződést kötött a NEAK-kal, alkalmazottként egészségügyi szolgálati jogviszonyban foglalkoztatja a két körzet asszisztensét és egy 4 órában a munka törvénykönyve hatálya alá tartozó takarítónőt.
Az orvosi ellátást pedig jelenleg helyettesítéssel oldjuk meg. Ezen kiadásokra a NEAK-tól támogatást hívunk le, mely várhatóan nem fogja fedezni az Önkormányzat kiadásait, tervezésnél ezt figyelembe vettük.
Az elmúlt év tapasztatai alapján terveztük lomtalanításra is kiadással. Az STKH lakosonként 10 kg-ot szállít el ingyenesen, a felette lévőt az Önkormányzatnak ki kell fizetnie, erre 3 000 000 Ft kerül betervezésre.
Bízunk abban, hogy a 2021-ben bevezetett Lomi- Lottó akcióval ez majd tovább csökkenthető.
2022-ben a sikeres Lomi- Lottó akciónak a 10 kg/fő keretbe bele is fértünk, bár a nem lomtalanításra kirakható és közterületen maradt hulladékot továbbra is el kellett szállítani, erre a Városüzemeltető Kft-t bíztuk meg.
Az orvosi ügyeleti rendszerben is változás várható, ezt a feladatot átveszi a Mentőszolgálat várhatóan 2023. július 01-től, így erre a kiadásra csak június 30-ig terveztünk. A díj emelkedésével 2023. február 15-től számoltunk.
A fejlesztési költségvetés tervezésének fő szempontjai és célkitűzése a már elnyert támogatások maradéktalan felhasználása és a támogatási célok megvalósítása. A további tervek meghatározásánál számba kell venni, hogy mennyi fejlesztési forrás áll rendelkezésre (4. melléklet). Fontos szempont a fejlesztési bevételek és kiadások összhangja, mely a tervezetben biztosított.
A fejlesztések összege 1 275 774 276 Ft, melyek között szerepel:
ATHU-064 VELOREGIO
(2 447 858 Ft)
ATHU-020 Alpannónia
(1 421 541 Ft)
Városkörnyéki közösségi közlekedés fejlesztése (SUMP)
(262 494 439 Ft)
Kőszeg Mentőállomás fejlesztése
(385 677 509 Ft)
TOP-PLUSZ-2.1.1-21-VS1-2022 Kőszegi Általános Iskolák energetikai korszerűsítése
(321 518 380 Ft)
BMÖGF 2022. pályázati önerő 14/2022.(I.27.) Képviselő-testületi döntés alapján
(14 207 716 Ft)
Hivatal WC és falépcső cseréje
( 2 500 000 Ft)
TOP-PLUSZ-1.1.3-21-VS1-2022-00004 Kőszeg Város története
(21 907 500 Ft)
Birkózó munkacsarnok projekt
(vállalt önrész 3 500 000 Ft)
Ezen összegek elkülönített számlán rendelkezésre állnak, a költségvetésbe beépítésre kerültek.
Az Önkormányzat fejlesztési kiadásainál az Önkormányzat fenntartásában lévő Intézményekre, felújítási keretösszeg került beépítésre az Intézmények jelzése alapján az alábbiakra: a Jurisics-vár tetejének cserép javítása és a radiátorok hőfokszabályzóinak cseréje; a Kőszegi Városi Múzeum Levéltári épületének villámhárító cseréje; a Kőszeg Meseváros Óvoda és Bölcsőde Felsőváros tagóvodában a nagy gyermeköltöző és 1 csoportszobában a padlóburkolat cseréje; a Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal házasságkötő terem parkettájának felcsiszolása és új eszközök beszerzése.
A fejlesztési kiadásoknál felsorolt támogatások maradványai képezik a felhalmozási bevételek 86 %-át. A fentieken túl 479 355 Ft összegben számoltunk kölcsön törlesztéssel, valamint 6 418 210 Ft értékben értékesített bérlakások törlesztésével. Azonban a vagyonhasznosítási bevételek (185 912 450 Ft) teljesítése rendkívül fontos, mert a bevételek teljesítése elengedhetetlen a költségvetési egyensúly megőrzéséhez. További feladatok csak ezen bevételek többletteljesítése után állíthatók be a költségvetésbe.
Az egyéb felhalmozási célú kiadások között került tervezésre a Kőszegi Városüzemeltető Kft-val elvégzendő korszerűsítési és felújítási, valamint a köztéri berendezések beszerzési feladatokra 34 050 000 Ft értékben, a Kőszegfalvi templom felújítási támogatására 10 000 000 Ft-ot, ezek az előző évi pénzmaradványból finanszírozhatóak.
A Kft-vel áll szándékunkban elvégeztetni a pályázati forrásokból nem finanszírozott, de szükséges egyéb korszerűsítési és felújítási munkálatokat.
Terveztünk továbbá 5 600 000 Ft (TAO) támogatást, melynek teljesítése csak a vagyonhasznosító bevételének teljesítésekor valósulhat meg.
A fejlesztési kiadások (5. melléklet) között elsősorban a már megítélt, illetve folyósított támogatásokból megvalósítandó kiadások szerepelnek. Ezek tételesen a mellékeltben találhatóak.
A költségvetéssel egy időben szükséges elfogadnia az önkormányzat középtávú tervét is a saját bevételek és az adósságot keletkeztető ügyletek értékéről. A korábbi években elfogadott középtávú tervezéshez képest a 2024-2026. évre vonatkozó adatok eltérésének indokai (az Áht. 24. § (2) bekezdése alapján) a következők:
A 2023-2025. évre vonatkozó - előző évben elfogadott - adatokat a költségvetési rendelettervezet elkészítésekor felülvizsgáltuk, a változó gazdasági környezet, az önkormányzat rendeletei, az ingatlanok és egyéb vagyon iránti kereslet tapasztalatai alapján, valamint az előző év teljesítési adatait alapján állapítottuk meg a főbb keretszámokat. A helyi adók esetén a COVID helyzet következményeként az Önkormányzatokat ért adóelvonási intézkedések miatt a helyi adó bevételek tovább már nem csökkennek, az iparűzési adó vonatkozásában megszűnt az 1%-os mértékre való csökkentés illetve a közterületfoglalási bevételek összege egyéb közhatalmi bevételnek minősülnek, így a tényleges bevételek alapján az előző évek középtávú tervezésében szerepeltetett bevételek összegéhez képest a tervezett helyi adó bevétel minden évben megemelésre került a 2024-2026. évi középtávú tervezésben.
Összegezve elmondható, hogy a költségvetés egyensúlyát úgy lehetett fenntartani, hogy minimális összegű tartalék képzésére volt lehetőségünk. A váratlan, előre nem látható kiadások fedezésére nagyon csekély tartalékkeret áll rendelkezésünkre.
Ahhoz, hogy a rendelettervezetben szereplő keretösszegek tarthatóak legyenek nagyon szoros és fegyelmezett gazdálkodásra van szükség a 2023. évben.
Kőszeg, 2023. február 09.
Básthy Béla s. k.
polgármester