Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 17

Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.17.
az Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
A Kormány gazdaságpolitikájának fókuszában a gazdaság újbóli növekedési pályára állítása, a recesszió elkerülése, a családok védelme és az ország működőképességének megőrzése áll. Az orosz-ukrán háború és az abból következő világgazdasági változások, valamint a szankciós politika Európa-szerte a gazdaság teljesítményének visszaeséséhez és energiaválsághoz vezettek.
Januártól Navracsics Tibor irányításával létre jött a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium.
Kormányzati elvárás az Önkormányzatok energia fogyasztásának 25%-os csökkentett szinten történő fenntartása. Az Önkormányzat teherviselő képessége a bevételek és a kiadások óvatos tervezését teszi szükségessé. Az Önkormányzat helyi adó bevételei emelkednek, új adó bevezetése, korábbi adó összegének emelése és a közterületfoglalási díjak egyéb közhatalmi bevételek közé való átsorolása miatt. A minimálbér 2023. december 01-től 266 800 Ft-ra, a garantált bérminimum 326 000 Ft-ra emelkedett, a közfoglalkoztatás bére 133 400 Ft.
A szociális hozzájárulási adó összege 13 % maradt.
Központi forrásból származó bevételek:
A 2024. évben az önkormányzati feladatellátás finanszírozási rendszere az előző évit követi, lényeges változás a finanszírozási struktúrában nem várható. Minden bevétel kötött felhasználású, tételesen kimutatott elszámolással kell a felhasználásukat bizonyítani.
A Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvényt (továbbiakban: Kvtv.) 2023. július 13-án fogadták el.
Az általános működési támogatáson belül a településüzemeltetési, fenntartási feladatokhoz (zöldterület és közterület fenntartás, utak, hidak fenntartása, a közvilágítás és a köztemetők üzemeltetése) kapcsolódó támogatás az önkormányzat 2023. január 01-jei statisztikai adatai, a támogatások településkategóriák szerint meghatározott fajlagos összege és az iparűzési adóerőképesség figyelembevétele alapján történik.
Az önkormányzati hivatal támogatásánál a közös hivatal székhely települése jogosult a teljes támogatás igénylésére. A közös hivatal fenntartásához így Velem és Bozsok önkormányzata a normatíva felett járul hozzá.
A települési önkormányzatok szociális feladatainak egyéb támogatása 2023. évhez képest csökkent, így is jelentős összeget tesz ki (34 572 000 Ft), mely települési támogatásokra, a Kőszegi Szociális Gondozási Központ által ellátott szociális, gyermekvédelmi, gyermekjóléti feladatokra, bölcsődei ellátásra, valamint gyermekétkeztetésre használható fel.
A települési támogatásokra fordítható összeget ettől függetlenül nem csökkentettük a Város költségvetésében. Saját forrásból pótóljuk ki, ezzel is segítve a rászoruló lakosság megélhetésétterheit.
Az egyes feladatokra célzottan kapott támogatásokat az önkormányzat iparűzési adóerő-képessége alapján kiegészítik vagy éppen elvonással ún. szolidaritási hozzájárulással terhelik. Kőszeg Város Önkormányzatának az iparűzési adóerőképessége 22 542 Ft/lakosról 27 967 Ft/lakosra emelkedett, így 8 031 763 Ft szolidaritási hozzájárulási fizetési kötelezettség terheli, a Kvtv. 2. melléklet II/57. pontja alapján.
A gyermekétkeztetés támogatási rendszere követi a 2014-től kialakított struktúrát. A feladathoz az ellátottak arányában számolt bértámogatás (92 780 600 Ft) illetve üzemeltetési támogatás kapcsolódik (93 422 218 Ft), amely az előző évben eredeti előirányzatként kapott összegnél magasabb mértékű, a gyermekétkezésben résztvevők létszámának függvényében. A fentiek alapján a gyermekétkeztetésre célzottan kapott összegen túl az önkormányzatnak a kiadások 18,5 %-át kell hozzátennie (kb. 65 millió Ft-ot), ugyanakkor ez is elszámolható a szociális feladatokra kapott egyéb támogatás terhére.
A tartózkodás utáni idegenforgalmi adót az önkormányzatok már beszedhetik, azonban a bevételhez korábban megkapott forintonként 1 Ft támogatás továbbra sem kapcsolódik.
A gépjárműadó bevétel 2020. évtől teljes összegben az állami költségvetést illeti, 2021-től pedig ezt a bevételt már közvetlenül a NAV szedi be.
2023-tól az iparűzési adó minden esetben 2 %-os bevétellel tervezhető, így további kiegészítő támogatás már nem lesz.
A helyi adó bevétel ennek is köszönhetően emelkedett 169 755 914 Ft-tal.
2022. évtől kezdve a közterületfoglalásból származó önkormányzati saját bevétel az egyéb közhatalmi bevételekhez tartozik, így a 2023. évi tervezéshez képest ez is befolyásolja a helyi adók tervezett összegének emelkedését.
Az intézményi feladatok támogatásánál a könyvtári és közművelődési feladatokhoz az előző évivel azonos összegű fajlagos támogatás kapcsolódik, lakosságszám alapján – 2 213 Ft/fő - összesen 25 254 756 Ft összegű támogatás illeti meg az önkormányzatot. A múzeum támogatása az előző évi összeggel megegyezik, 32 300 000 Ft.
Települési önkormányzatok kulturális feladatainak bérjellegű támogatására 26 398 480 Ft összegű támogatás illeti meg az Önkormányzatot.
Kőszeg Város Önkormányzata fenntartásában lévő intézmények közül a Kőszegi Szociális Gondozási Központ illetve a Kőszeg Meseváros Óvoda és Bölcsőde feladataira igényelt állami támogatás 552 874 863 Ft. A költségvetés tartalmazza az intézmények normatíva feletti állami támogatásának átadását is a feladatellátási megállapodásnak megfelelően megosztva.
Az eredeti előirányzatként megállapított központi támogatások a minimálbér emelkedésének fedezetét nem tartalmazzák.
Az elmúlt évben is támogatást biztosított a Kormány a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedésének fedezetére, erre az idei évben is kaptunk támogatást, ezen összeg 91 087 117 Ft. az Önkormányzatnál és az Intézményeinél, melyet beterveztünk a költségvetésbe.
A pedagógusi életpálya bevezetésével a pedagógusi bérek emelkedtek, ehhez is kaptunk bértámogatást
A Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatalnál a Kvtv. 2. melléklete szerint a működési támogatás összege elismert dolgozónként 1 096 500 Ft-tal emelkedett (6 633 500 Ft/létszám), az elismerhető dolgozói létszám számítása nem változott, továbbra is csak a Hivatalhoz tartozó települések száma és a Nemzetiségek száma jelent többlet szorzó elismerést. Nem rendelkezik a költségvetési törvény arra vonatkozóan külön többlet számítással, hogy adott Hivatal csak az adott települési Önkormányzat és a Polgármesteri vagy Közös Önkormányzati Hivatal gazdálkodását és igazgatását látja el és intézményrendszerét úgynevezett GAMESZ-be szervezi ki, vagy intézményrendszere gazdálkodási feladatait is maga látja el.
A Hivatalt kiegészítő támogatásként 3 089 199 Ft illeti meg.
A tervezett feladatok finanszírozása:
A köznevelés területén az óvodai ellátás finanszírozása során a szakmai jogszabályi előírások alkalmazásával a központi költségvetés biztosítja az óvodapedagógusok, és a munkájukat közvetlenül segítők kötelező illetményét és ezek járulékait, figyelembe véve a törvény nevelésszervezési paramétereit. Az óvodaműködtetési támogatást (gyermeklétszámok után igényelhető) 2022-ben jelentősen megemelték. A bölcsődében foglalkoztatott felsőfokú végzettséggel rendelkező kisgyermeknevelőket besorolták a pedagógus életpálya-modellbe, melynek pénzügyi fedezetét központi forrásból biztosítják. A bölcsődék esetében 2018-tól a támogatási rendszer hasonlóképen működik, mint az óvodáknál. A Bölcsőde üzemeltetése kiegészítő önkormányzati támogatással finanszírozható. Emellett nemzetiségi pótlék is beépült a támogatások körébe.
2023.szeptember 01-től a Kőszeg Meseváros Óvoda és Bölcsőde Horvátzsidányi Tagóvodája 1 csoporttal bővült.
2022. február 01-től a Kőszeg Meseváros Óvoda és Bölcsőde Kincsessziget Bölcsődéje további 1 csoporttal bővült, 2022. szeptember 01-től pedig további 1 telephelyen (Horvátzsidány) a Kőszeg Meseváros Óvoda és Bölcsőde Tücsök Bölcsődéje néven működik. Az állami támogatás igénylésekor már figyelembe tudtuk ezt venni.
A működés bevételi forrásai:
A működési saját bevételek az előző évihez képest jelentősen nem növekednek. A gyermekétkeztetés térítési díjai 2023. szeptember 01-től emelkedtek. Bár a szülőkre kisebb összeg hárult, mert az Önkormányzat a rezsikulcsot is emelte 2022. szeptember 01-től +15%-kal (72%-ról 87%), 2023. január 01-től pedig 100%-ra. A megemelkedett rezsiköltséget így a szülők helyett az Önkormányzat vállalta át.
A Kőszegi Szociális Gondozási Központ működési bevételei sem emelkednek jelentősen.
A költségvetési működési bevételek között a helyi adó bevételek hangsúlyos részt képviselnek, a tervezett adóbevétel 759 470 914 Ft, amely 169 755 914 Ft-tal több a 2023. évi tervhez képest.
2024-ben már nincs kieső 1% iparűzési adó, előre tervezhető a teljes összeg.
A működési kiadások tervezése:
Az Önkormányzat számára elsődleges cél az Önkormányzat által nyújtott szolgáltatások színvonalának és az önkormányzat működőképességének megőrzése, a kiadások tervezésénél ezt az elvet vettük figyelembe.
A költségvetési törvény elvei alapján az intézményeknek egységes szempontrendszert határoztunk meg.
Ebben az évben rendkívüli kiadásnak tekinthető, hogy az Intézményeinknél 13 fő lesz jubileumi jutalomra és 4 fő hűségjutalomra jogosult, erre összesen 24 708 029 Ft-ot kell kifizetni a járulékokkal együtt. Ez az összeg beépítésre került az Intézmények költségvetésébe.
A működési kiadások között szerepel több, már elnyert pályázat is. Itt elsősorban az építéssel járó beruházások fordított ÁFA összegei szerepelnek, melyek dologi jellegű kiadásnak minősülnek. Továbbá a közbeszerzési díjak és egyéb eljárási költségek is a dologi kiadások részét képezik.
A 2024. év is a pályázatok megvalósításának éve. A projektek között olyan jelentős fejlesztések vannak, mint a 2022. év végén kiutalt 432 112 424 Ft-ból a Kőszegi iskolák épületenergetikai fejlesztésének megvalósítására 2024-re áthozott összege, A Kőszeg Város Története TOP-PLUSZ projekt keretében a Hősök tornya épületének megújítása 362 466 938 Ft-ból 2024-re áthozott összege. Tovább folytatódnak a megkezdett beruházások, mint az intermodális csomópont kialakítása, az ERASMUS projektek, HUNGARICUM pályázat és a TOP pályázatok.
A személyi juttatásoknál a pedagógusi életpálya szerinti bértábla alapján a köznevelési intézményben foglalkoztatott pedagógusok és bölcsődei kisgyermeknevelők bére jelentősen emelkedett, a minimálbér 2023. december 01-től való változása miatt a személyi juttatások változtak. A pedagógusok illetményemelkedését, valamint a pedagógus munkát közvetlenül segítők béremelését (ezeket ágazati jogszabályok tartalmazzák) valamint a kötelező átsorolásokat, és az egyéb törvény szerinti kötelező juttatásokat a tervezésnél figyelembe vettük.
Az alapilletmények előirányzatának tervezése 100%-on történt.
A köztisztviselők illetményalapja 2024-es évre a 20/2023.(XII.15.) számú Önkormányzati rendelet alapján 57 000 Ft. A közös hivatal személyi kiadásainál az átsorolásokkal, illetve a minimálbér emelkedésével számoltunk.
A képviselői tiszteletdíjak és a bizottsági tagok tiszteletdíjának emelésével nem számoltunk.
A munkaadót terhelő szociális hozzájárulási adó mértéke 13,0 %.
A dologi kiadásoknál a meglévő szerződéseket, valamint a teljesített kiadásokat vettük figyelembe. A városüzemeltetési feladatokra a Kft. részére 2024. évre 290 411 999 Ft került beépítésre, amely 33 959 767 Ft-tal több a 2023. évi 256 452 232 Ft-nál. A Kft-vel végeztetett korszerűsítési munkálatokra és a köztéri berendezések, eszközök felújításával kapcsolatosan a felhalmozási kiadásokhoz 61 876 000 Ft került beépítésre. Az előterjesztéshez csatoljuk a Kft.által részletesen, feladatonként kidolgozott 2024. évi díjakat.
A gyermekétkeztetési térítési díjak 2023. szeptember 01-től emelkedtek, ugyanakkor a szolgáltató 15 %-os rezsikulcs emelését követően 2023. január 01-től további 13 %-os rezsikulcs emelést kért (így 100%-os rezsikulcs), így ezzel az emeléssel számoltunk a szolgáltató felé. A gyermekétkeztetési feladatoknál az ellátottak számának változásával, az önkormányzati rendelet szerinti nyersanyagköltség összegével, valamint a szolgáltatóval megkötött szerződés szerint 100 %-os rezsiköltséggel számoltuk a kiadásokat.
A 2024. évi költségvetést a fenntartott és finanszírozott intézményeknél is egységes elvekkel terveztük.
A hivatalon kívül minden Intézményi dolgozónak havi 8000 Ft-os cafetéria juttatás került betervezésre Szép Kártyára való utalással.
A köztisztviselők cafeteria juttatását jogszabály szabályozza, maximum nettó 400 000 Ft, a elfogadott szabályzat alapján nettó 400 000 Ft-ban került megállapításra.
Az ellátottak pénzbeli és természetbeni juttatásait (a tavalyihoz képest 4 996 500 Ft-tal több) 39 496 500 Ft összegben terveztük. Ezen kiadások elszámolhatóak a települési önkormányzatok egyéb szociális feladatainak támogatása terhére.
A civil szervezetek, önkormányzati feladatot ellátó egyesületek támogatási összegei a kérelmeket, a megkötött feladatátvállalási és együttműködési megállapodásokat, illetve az önkormányzat anyagi lehetőségeit figyelembe véve kerültek megállapításra.
A Tűzoltóságok támogatása és a Nemzetiségi Önkormányzatok támogatása is emelkedett, a Natúrpark egyesület támogatása a TDM megállapodásban foglalt minimum értéken került tervezésre.
Az év közbeni váratlan események kezelésére 10 000 000 Ft összegű vis maior tartalék került elkülönítésre.
A vagyonhasznosítással kapcsolatos költségek (tulajdoni lap másolatok, értékbecslések, telekalakítások, energetikai tanúsítványok) fedezetére 5 000 000 Ft összeget tartalmaz a költségvetés, ezen felül 5 000 000 Ft tartalékot képeztünk. A Vagyonbiztosítás összegét a megvalósult jelentős fejlesztésekhez igazodva 4 000 000 Ft éves összegre kellett emelni tavaly, a megvalósult projekteknél a biztosításba be kellett venni az új fejlesztéseket. Az egészségházban a veszélyhelyzetben a szakrendelések működési intenzitása változó, de a megállapodás szerint a szakrendelést fenn kell tartani és a vesztséget az Önkormányzatnak kell kifizetnie. Erre ebben az évben 17 000 000 Ft-ot terveztünk.
2022. január 01-től a Gyermekorvosi ellátás Kőszeg Város feladata, mivel a házi gyermekorvosok nyugdíjba vonultak.
Az Önkormányzat szerződést kötött a NEAK-kal, alkalmazottként egészségügyi szolgálati jogviszonyban foglalkoztatja a két körzet asszisztensét és egy 4 órában a munka törvénykönyve hatálya alá tartozó takarítónőt.
A két körzetben továbbra is hirdetjük az egészségügyi szolgálati jogviszony keretében a jogszabályban meghatározott illetménnyel foglalkoztatható gyermekorvosi állásokat. Az álláshelyek az Önkormányzatnál kerültek feltüntetésre. Ezen kiadásokra a NEAK-tól tudunk támogatást lehívni, de csak a betöltött állásokra. Az orvosi ellátást jelenleg helyettesítéssel oldjuk meg, erre NEAK támogatás nem hívható le, ennek fedezetét az Önkormányzat kiadásainak tervezésénél figyelembe vettük.
Az elmúlt év tapasztatai alapján terveztük lomtalanításra is kiadással. Az STKH lakosonként 10 kg-ot szállít el ingyenesen, a felette lévőt az Önkormányzatnak ki kell fizetnie, erre 3 000 000 Ft kerül betervezésre.
Bízunk abban, hogy a 2021-ben bevezetett Lomi- Lottó akcióval ez majd tovább csökkenthető.
2023-ban is a sikeres Lomi- Lottó akciónak a 10 kg/fő keretbe bele is fértünk, bár a nem lomtalanításra kirakható és közterületen maradt hulladékot továbbra is el kellett szállítani, erre a Városüzemeltető Kft-t bíztuk meg.
Az orvosi ügyeleti rendszerben is változás történt. A Mentőszolgálat 2023. december 01-től, átvette az orvosi ügyeleti ellátást, így erre a kiadásra már nem terveztünk.
A fejlesztési költségvetés tervezésének fő szempontjai és célkitűzése a már elnyert támogatások maradéktalan felhasználása és a támogatási célok megvalósítása. A további tervek meghatározásánál számba kell venni, hogy mennyi fejlesztési forrás áll rendelkezésre (4. melléklet). Fontos szempont a fejlesztési bevételek és kiadások összhangja, mely a tervezetben biztosított.
A fejlesztések összege 950 792 446 Ft, melyek között szerepel:
Városkörnyéki közösségi közlekedés fejlesztése (SUMP)
(161 788 145 Ft)
Jurisics Miklós Ipari Park fejlesztése
(3 556 000 Ft)
TOP-PLUSZ-2.1.1-21-VS1-2022 Kőszegi Általános Iskolák energetikai korszerűsítése
(402 609 134 Ft)
Pumpapálya építése Kőszegen
(32 999 606 Ft)
Pumpapálya építése pályázati önerő 157/2023.(IX.21.) Képviselő-testületi döntés alapján
(10 999 869 Ft)
Hivatal WC és falépcső cseréje
( 2 500 000 Ft)
TOP-PLUSZ-1.1.3-21-VS1-2022-00004 Kőszeg Város története
(332 839 692 Ft)
Birkózó munkacsarnok projekt
(vállalt önrész 3 500 000 Ft)
Ezen összegek elkülönített számlán rendelkezésre állnak, a költségvetésbe beépítésre kerültek.
Az Önkormányzat fejlesztési kiadásainál az Önkormányzati ingatlanokra és az Önkormányzat fenntartásában lévő Intézményekre, felújítási keretösszeg került beépítésre. Az Intézmények jelzése alapján az alábbiakra: a Jurisics-vár tetejének cserép javítása 2023. évi szerződés alapján 862 324 Ft; a Kőszeg Meseváros Óvoda és Bölcsőde Kincsesziget Bölcsődéjében a régebbi teraszon a meglévő teraszkorlát javításra szorul, a virágtartó része rothad, mállik szét, balesetmegelőzési és esztétikai szempontból is muszáj javíttatni; a Felsővárosi tagóvodában a gyermeköltöző padló burkolata nagyon kopott, balesetveszélyessé vált, teljes kicserélésre szorul; a Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal házasságkötő terem parkettájának felcsiszolása és új eszközök beszerzése.
A fejlesztési kiadásoknál felsorolt támogatások maradványai képezik a felhalmozási bevételek 88,5 %-át. A fentieken túl 363 180 Ft összegben számoltunk kölcsön törlesztéssel.
Azonban a vagyonhasznosítási bevételek (146 017 672 Ft) teljesítése rendkívül fontos, mert a bevételek teljesítése elengedhetetlen a költségvetési egyensúly megőrzéséhez. További feladatok csak ezen bevételek többletteljesítése után állíthatók be a költségvetésbe.
Az egyéb felhalmozási célú kiadások között került tervezésre a Kőszegi Városüzemeltető Kft-val elvégzendő korszerűsítési és felújítási, valamint a köztéri berendezések beszerzési feladatokra 61 876 000 Ft értékben, a Református templom felújítási támogatására 1 000 000 Ft-ot, ezek az előző évi pénzmaradványból finanszírozhatóak.
A Kft-vel áll szándékunkban elvégeztetni a pályázati forrásokból nem finanszírozott, de szükséges egyéb korszerűsítési és felújítási munkálatokat.
Terveztünk továbbá 5 600 000 Ft (TAO) támogatást, melynek teljesítése csak a vagyonhasznosító bevételének teljesítésekor valósulhat meg.
A fejlesztési kiadások (5. melléklet) között elsősorban a már megítélt, illetve folyósított támogatásokból megvalósítandó kiadások szerepelnek. Ezek tételesen a mellékeltben találhatóak.
A költségvetéssel egy időben szükséges elfogadnia az önkormányzat középtávú tervét is a saját bevételek és az adósságot keletkeztető ügyletek értékéről. A korábbi években elfogadott középtávú tervezéshez képest a 2025-2027. évre vonatkozó adatok eltérésének indokai (az Áht. 24. § (2) bekezdése alapján) a következők:
A 2024-2026. évre vonatkozó - előző évben elfogadott - adatokat a költségvetési rendelettervezet elkészítésekor felülvizsgáltuk, a változó gazdasági környezet, az önkormányzat rendeletei, az ingatlanok és egyéb vagyon iránti kereslet tapasztalatai alapján, valamint az előző év teljesítési adatait alapján állapítottuk meg a főbb keretszámokat. A helyi adók esetén a COVID helyzet következményeként az Önkormányzatokat ért adóelvonási intézkedések miatt a helyi adó bevételek tovább már nem csökkennek, az iparűzési adó vonatkozásában megszűnt az 1%-os mértékre való csökkentés illetve a közterületfoglalási bevételek összege egyéb közhatalmi bevételnek minősülnek, így a tényleges bevételek alapján az előző évek középtávú tervezésében szerepeltetett bevételek összegéhez képest a tervezett helyi adó bevétel minden évben megemelésre került a 2025-2027. évi középtávú tervezésben.
Összegezve elmondható, hogy a költségvetés egyensúlyát úgy lehetett fenntartani, hogy minimális összegű tartalék képzésére volt lehetőségünk. A váratlan, előre nem látható kiadások fedezésére nagyon csekély tartalékkeret áll rendelkezésünkre.
Ahhoz, hogy a rendelettervezetben szereplő keretösszegek tarthatóak legyenek nagyon szoros és fegyelmezett gazdálkodásra van szükség a 2024. évben.
Kőszeg, 2024. február 08.
Básthy Béla s. k.
polgármester