Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2014.(II.6.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat és intézményei 2014. évi költségvetéséről

Hatályos: 2014. 02. 07

Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésében f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az Önkormányzat és intézményei 2014. évi költségvetéséről az alábbi rendeletet alkotja:




I. Fejezet


Általános rendelkezések


1. §


(1)

A rendelet célja Gencsapáti Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) 2014. évi költségvetése egyensúlyának, és a közpénzekkel való szabályszerű, áttekinthető, gazdaságos, hatékony és ellenőrizhető gazdálkodásának biztosítása.



(2)

A rendelet hatálya Gencsapáti Község Önkormányzatának Képviselő-testületére, bizottságára, az Önkormányzat önállóan működő és gazdálkodó, valamint önállóan működő intézményeire terjed ki.


(3)

A Képviselő-testület az Áht. 23. § (2) bekezdésében foglaltak alapján az Önkormányzat költségvetésének címrendjét az alábbiak szerint állapítja meg:


a)

Önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervek:



o

Gencsapáti Község Önkormányzata;



o

Gencsapáti Polgármesteri Hivatal;


b)

Önállóan működő költségvetési szervek:



o

Művelődési Ház és Községi, Iskolai Könyvtár;



o

Idősek Klubja.




II. Fejezet


Az Önkormányzat költségvetése


2. §


(1)

A Képviselő-testület az Önkormányzat – beleértve az irányítása alá tartozó költségvetési szerveket is – a 2014. évi költségvetésének


a)

bevételi főösszegét – 10.000 eFt hitel figyelembevételével – 259.021 eFt-ban,


b)

kiadási főösszegét 259.021 eFt-ban állapítja meg.


(2)

A Képviselő-testület az Önkormányzat és költségvetési szervei 2014. évi költségvetési rovatrendjét az 1. számú melléklet szerint fogadja el.







Az Önkormányzat összesített bevételei


3. §


(1)

A Képviselő-testület az Önkormányzat 2014. évi költségvetési bevételeinek forrásonkénti részletezését a 2. számú melléklet szerint hagyja jóvá.


(2)

A működési célú támogatások részletezését a 3. számú melléklet tartalmazza.


(3)

Képviselő-testület a költségvetési szervei (Polgármesteri Hivatal, Művelődési Ház és Könyvtár, Idősek Klubja) 2014. évi tervezett bevételeit a  2/A -2/C.  mellékletek szerint fogadja el. 


(4)

Az Önkormányzat támogatások, kölcsönök bevételeit a 4 számú melléklet tartalmazza.


(5)

A Önkormányzat 2014. évi helyi adó és egyéb közhatalmi bevételeit az 5. számú melléklet részletezi.




Az Önkormányzat és intézményei kiadásai


4. §


(1)

Az Önkormányzat 2014. évi összesített kiadásait kiemelt előirányzatonként, valamint kötelező és önként vállalt feladatonként a 6. számú melléklet tartalmazza.


(2)

A Képviselő-testület a költségvetési szervei (Polgármesteri Hivatal, Művelődési Ház és Könyvtár, Idősek Klubja) 2014. évi tervezett kiadásait a 6/A - 9/C. mellékletek szerint fogadja el.


(3)

Az Önkormányzat 2014. évi átadott pénzeszközeit a 7. melléklet mutatja be.


(4)

Az Önkormányzat 2014. évi fejlesztéseit és beruházásait a 8. melléklet részletezi.


(5)

Az Önkormányzat azon fejlesztési céljait, melyek megvalósításához a Stabilitási törvény 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügylet megkötése válik, vagy válhat szükségessé a 9. számú melléklet tartalmazza.


(6)

Az Önkormányzat 2014. évi társadalom és szociálpolitikai juttatásait a 10. számú melléklet részletezi.


(7)

Az Önkormányzat 2014. évi Európai Uniós projektjeit a 11. számú melléklet mutatja be.


(8)

Az Önkormányzat több éves kihatással járó feladatait a 12. számú melléklet részletezi.


(9)

Az Önkormányzat 2014. évi tartalékait a 13. számú melléklet tartalmazza.




5. §


(1)

Az önkormányzati gazdálkodás során az év közben létrejött hiány finanszírozási módja – fő szabályként – az Önkormányzat és intézményei pénzeszközeit kezelő hitelintézettől felvett folyószámlahitel.


(2)

A rövid és hosszú lejáratú hitel felvételéről való döntés a Képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik.


(3)

Az Önkormányzat a folyószámla-hitelkeret összegét 10.000 eFt-ban határozza meg.


A Polgármester jogosult arra, hogy az átmeneti likviditási hiány finanszírozására az OTP Bank NyRt. Nyugat-Dunántúli Régió Szombathelyi Fiókjához folyószámlahitel kérelmet nyújtson be. A hitel lejáratának időpontja: 2014. december 31.


(4)

Az Önkormányzat kötelezettséget vállal arra, hogy a hitel visszafizetés időtartama alatt a kért hitelt és a járulékait – felhalmozási és tőke jellegű kiadásokat megelőzően – a költségvetésbe betervezi és jóváhagyja, illetve költségvetési előirányzat módosításai során figyelembe veszi.


(5)

A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy az évközben jelentkező szabad pénzeszközöket lekösse a számlavezető pénzintézetnél.


(6)

A Képviselő-testület az intézményeiben dolgozók létszámát 22 főben állapítja meg, a létszámkeretet a 14. számú, illetve 14/A-14/C. mellékletek tartalmazzák.




III. Fejezet


Az Önkormányzati költségvetési szervek költségvetése


Gencsapáti Polgármesteri Hivatal


6. §


(1)

A Képviselő-testület a Polgármesteri Hivatal 2014. évi költségvetési főösszegét 33.617 eFt-ban állapítja meg. A hivatal tervezett bevételeit a 2/A., tervezett kiadásait a 6/A. melléklet részletezi.


(2)

A képviselő-testület a Polgármesteri Hivatal 2013. évi létszámkeretét 7 főben határozza meg.


(3)

A Képviselő-testület a köztisztviselők illetményalapját a hatályos költségvetési törvény alapján 38.650,- Ft-ban határozza meg.


(4)

A Képviselő-testület a Hivatal köztisztviselői részére 2014. évben évi 200 eFt/év/fő cafeteria keretet állapít meg Magyarország 2014. évi központi költségvetéséről szóló 2013. CCXXX. törvény 54. § (2) bekezdése alapján, amely tartalmazza a közterheket is.


(5)

A Képviselő-testület 2014. évre jutalomkeretet nem állapít meg.


(6)

A Polgármester a Polgármesteri Hivatal a saját hatáskörben végrehajtott előirányzat változtatásairól negyedévenként tájékoztatja a Képviselő-testület.




Művelődési Ház és Könyvtár


7. §


(1)

A Képviselő-testület a Művelődési Ház és Könyvtár 2014. évi költségvetési főösszegét 16.018 eFt-ban állapítja meg. Az intézmény tervezett bevételeit a 2/B., tervezett kiadásait a 6/B. melléklet részletezi.


(2)

A Képviselő-testület az intézmény létszámkeretét 3 főben határozza meg.









Idősek Klubja


8. §


(1)

A Képviselő-testület az Idősek Klubja 2014. évi költségvetési főösszegét 14.493 eFt-ban állapítja meg. Az intézmény tervezett bevételeit a 2/C., tervezett kiadásait a 6/C. melléklet részletezi.


(2)

A Képviselő-testület az intézmény létszámkeretét 3 főben határozza meg.




IV. Fejezet


A költségvetés végrehajtásának általános szabályai


9. §


(1)

Az önkormányzati gazdálkodás minden területén érvényesíteni kell a takarékos, szigorú gazdálkodás követelményét.


(2)

A kiadások teljesítésekor (a beszerzések, szolgáltatások pénzügyi teljesítésénél) az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 85. §-ára figyelemmel előnyben kell részesíteni a banki átutalással történő fizetési módokat.

Készpénz felvétele, illetve kézpénzes kifizetés az alábbi esetekben történhet házipénztárból:

  1. bérjellegű kifizetések:

        aa)      közfoglalkoztatottak személyi juttatása,

        ab)      eseti megbízási díj,

        ac)      lakossági folyószámlával nem rendelkezők megbízási díja

  1. készpénzelőleg,
  2. belföldi-külföldi kiküldetéseknél útiköltség térítések,
  3. a saját személygépkocsi hivatali célú használatáért fizetett költségtérítés,
  4. üzemanyag vásárlással kapcsolatos kiadások, amennyiben az üzemanyagkártyák használata nem lehetséges,
  5. helyi és helyközi utazási költségtérítés,
  6. karbantartással, működtetéssel kapcsolatos kiadások,
  7. készletbeszerzéssel kapcsolatos kiadások,
  8. reprezentációs kiadások,
  9. jogszabályban meghatározott szociális vagy gyermekvédelmi pénzbeli ellátás,
  10. egyéb, nem rendszeresen előforduló céljellegű kisösszegű kifizetések.


Fentieken túl a házipénztárból csak a vezető egyedi írásbeli engedélye alapján teljesíthető készpénzkifizetés.


(3)

Az önkormányzat gazdálkodása a bevételi előirányzatok tejesítésének kötelezettségét és a kiadási előirányzatok felhasználásának jogosultságát foglalja magába. A bevétel előirányzat-módosítás nélkül is túlteljesíthető, a kiadási előirányzat nem jár felhasználási kötelezettséggel.


(4)

A költségvetés végrehajtása során fizetési kötelezettség a jóváhagyott kiadási előirányzatok mértékéig csak a bevételi előirányzatok megfelelő szintű teljesülése esetén vállalható.

A bevételek teljesülésének elmaradása esetén a polgármester a kiadási előirányzatok felhasználását az önkormányzat likviditási tervének adataihoz igazodva korlátozza.


(5)

Bevételkiesés esetén – annak mértékére figyelemmel – a polgármester elsősorban a kötelezettséggel nem terhelt egyszeri kiadások, a speciális célú támogatások, fejlesztési célú előirányzatának felhasználását korlátozza.


(6)

Amennyiben év közben a gazdálkodás feltételeiben olyan kedvezőtlen változások következnek be, amelyek a költségvetés végrehajtását alapvetően veszélyeztetik, a polgármester – a Képviselő-testület utólagos jóváhagyása mellett – a teljes önkormányzati körben a kötelezettségvállalási (pénzfelhasználási) jogköröket felfüggesztheti vagy korlátozhatja, az elfogadott költségvetés keretein belül a szükséges átmeneti, pénzügyi folyamatokat szigorító intézkedéseket megteheti az önkormányzat költségvetési gazdálkodásának stabilizálása, a likviditás megőrzése érdekében.


(7)

A 2014. évi költségvetési gazdálkodás során e rendeletben foglaltakon túlmenően további kötelezettséget vállalni kizárólag a Pénzügyi, Ellenőrző és Civil kapcsolatok Bizottság véleményezését követően lehet.


(8)

A Képviselő-testület a 2014. évi költségvetésben 19.000 eFt-os általános tartalékot állapít meg.

A költségvetési rendeletben meghatározott általános tartalék feletti rendelkezési jogot a Képviselő-testület magánál tartja.




10. §


(1)

A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert és a költségvetési szervek vezetőit az önkormányzat költségvetésében elfogadott, előírt bevételek beszedésére, kiadások teljesítésére.


(2)

Az önkormányzat irányítása alá tartozó önállóan működő költségvetési szervnek a költségvetési évet követő év március 1. napig kell elkészíteni saját (elemi) költségvetését, valamint a vonatkozó jogszabályokban megállapított határidőre negyedévente a költségvetési- és mérlegjelentéseket.


(3)

Az Önkormányzat által létrehozott intézmények vezetői teljes felelősséggel tartoznak az intézmények költségvetési előirányzatainak betartásáért.


(4)

A költségvetési szerv vezetője köteles


a)

az alapító okiratban előírt tevékenységek jogszabályban, költségvetésben foglaltaknak, és az irányító szerv által közvetlenül meghatározott követelményeknek és feltételeknek megfelelő ellátásáért;


b)

a költségvetési szerv működése során a gazdaságosság, hatékonyság, valamint az eredményesség követelményeinek érvényesítésért;


c)

a gazdálkodási lehetőségek és kötelezettségvállalások összhangjáért;


d)

a költségvetési szerv vagyonkezelésébe, használatába adott, és a tulajdonában lévő vagyonnal kapcsolatosan a vagyonkezelői, tulajdonosi jogok rendeltetésszerű gyakorlásáért.


(5)

Az intézményi költségvetés végrehajtása során a költségvetési szerv vezetője fizetési kötelezettséget a jóváhagyott kiadási előirányzatok mértékéig vállalhat, és kifizetéseket is ezen összeghatárig rendelhet el. Az előirányzatok túllépése esetén a fenntartó az intézményvezetők beszámoltatását és felelősségre vonását kezdeményezi.


(6)

Az intézmények tevékenységük során kötelesek a gazdaságosság, a hatékonyság és az eredményesség követelményeit érvényesíteni. A kiadások a bevételek teljesülési ütemére tekintettel teljesíthetők.

A saját bevételből tervezett kiadás teljesítésére bevételi elmaradás esetén, annak mértékében nem vállalható kötelezettség.


(7)

Az önkormányzati költségvetési szervek:

  1. kezességet nem vállalhatnak,
  2. értékpapírt nem vásárolhatnak,
  3. váltót nem bocsáthatnak ki és nem fogadhatnak el.
  4. egyéb, átmenetileg szabad pénzeszközeiket betétként a számlavezető pénzintézetnél az esetben köthetik le, ha ez az esedékes fizetési kötelezettségek határidőben történő teljesítését nem veszélyezteti,
  5. hitelt, kölcsönt nem nyújthatnak.


(8)

Több év kiadási előirányzatait terhelő kötelezettséget vállalni – kivéve a költségvetési szerv alapvető közszolgáltatásokkal történő ellátásához kapcsolódó szerződések megkötését - csak a képviselő–testület előzetes engedélyével lehet.




Az előirányzat-módosítások szabályozása


11. §


(1)

Az Önkormányzat és költségvetési szervei bevételi és kiadási előirányzatai év közben megváltoztathatóak.


(2)

Az előirányzatok átcsoportosításáról, az előirányzaton belül önkormányzati kötelezettségvállalásról a polgármester saját hatáskörben 1.000.000,- Ft erejéig dönthet.

A Képviselő-testület az átcsoportosítás jogát – kiemelt előirányzatok között és kiemelt előirányzaton belül – a fenti összeghatárig a polgármesterre átruházza. Az értékhatár feletti átcsoportosításról kizárólag a Képviselő-testület dönthet. A Polgármester a saját hatáskörében végzett átcsoportosításról a Képviselő-testületet a soron következő Képviselő-testületi ülésen köteles tájékoztatni.


(3)

Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek elhárítása érdekében a Polgármester az Önkormányzat költségvetésében átmeneti – az Áht. rendelkezéseitől eltérő – intézkedéseket hozhat, amelyről a Képviselő-testületet a legközelebbi ülésén be kell számolnia.


(4)

A polgármester a 10. § (3) bekezdésében meghatározott hatáskörében az előirányzatok között 100 eFt értékben átcsoportosítást hajthat végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti, a költségvetési rendeletben nem szereplő kiadásokat teljesíthet.


(5)

A polgármester év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet vagy elkülönített állami pénzalap által biztosított pótelőirányzatról tájékoztatja a képviselő-testületet.


(6)

A képviselő-testület – az első negyedév kivételével – negyedévenként, de legkésőbb a költségvetési szerv számára a költségvetési beszámoló irányító szervhez történő megküldésének külön jogszabályban meghatározott határidejéig, december 31-i hatállyal dönt a költségvetési rendelet ennek megfelelő módosításáról.


(7)

Az évközi többletigények, valamint az elmaradt bevételek pótlására szolgáló általános tartalék és céltartalék a felett a Képviselő-testület rendelkezik.


(8)

A feladatelmaradásból származó kiadási előirányzat-megtakarítás felhasználásra csak a Képviselő-testület engedélyével kerülhet sor.









(9)

A feladatelmaradásból származó kiadási előirányzat-megtakarítás felhasználásra csak a Képviselő-testület engedélyével kerülhet sor.




V. Fejezet


Záró rendelkezések


12. §



(1)

E rendeletben nem szabályozott gazdálkodási kérdésekben a Magyarország 2014. évi központi költségvetéséről szóló 2013. évi CCXXX. törvény, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény rendelkezéseit, valamint az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011 (XII. 31.) számú kormányrendelet és az államháztartás számviteléről szóló 4/3013 (I. 11.) számú Kormányrendelet előírásait kell figyelembe venni.


(2)

Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a 2014. évi költségvetés végrehajtása során kell alkalmazni.




Gencsapáti, 2014. február 6.





(: Dr. Görög István :)


(: Bodorkós Ferenc :)




jegyző


polgármester




Kihirdetési záradék:


Jelen rendelet kihirdetése az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 7/2013. (III.23.) önkormányzati rendelet 28. § (5) bekezdése alapján a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján 2014. február 6-án a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján kihirdetésre került.





(: Dr. Görög István :)



jegyző