Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2014 (VII.18.)

az önkormányzat által alapított kitüntetések és elismerések adományozásának rendjéről

Hatályos: 2014. 08. 01- 2015. 01. 16


Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének


6/2014. (VII.18.) önkormányzati rendelete



Az Önkormányzat által alapított kitüntetések és elismerések adományozásának rendjéről




Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott jogalkotási hatáskörében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (2) bekezdésben meghatározott feladatkörében eljárva, a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján – a Pénzügyi Ellenőrző és Civil kapcsolatok Bizottság véleményének kikérésével – a következőket rendeli el.




A rendelet célja


1. §


A rendelet célja, hogy a helyi viszonyokhoz igazodva meghatározzaa helyi kitüntetéseket, elismerő címeket, továbbá szabályozza adományozásuk rendjét.

Célja, hogy méltó elismerésben részsülhessenek a helyi közösség, a település szolgálatában és fejlődésében, a helyi érdek előmozdításában és az emberi értékek gyarapításában kifejtett kimagasló példamutató tevékenységet végző személyek és szervezetek.



Elismerő címek és kitüntetések


2. §


(1)

Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testülete egyes, a községhez kötődő kiemelkedő tevékenységek, teljesítmények megbecsülésére és elismerésére az alábbi önkormányzati címeket, díjakat és elismeréseket (a továbbiakban együtt: elismerés) alapítja:


a)

„Gencsapáti Község Díszpolgára”;


b)

„Gencsapátiért”;


c)

„Gencsapáti Ifjú Tehetsége”.


(2)

Az Önkormányzat az (1) bekezdésben meghatározott elismerések adományozásával kívánja a településhez kötődő, kiemelkedő érdemeket szerzett személyek és közösségek iránti tiszteletét kifejezni és méltó elismerésként személyüket és munkásságukat példaképül állítani a jelen- és az utókor elé.



„Gencsapáti Község Díszpolgára”


3. §


(1)

„Gencsapáti Község Díszpolgára” kitüntető cím adományozható annak a magyar, vagy külföldi személynek, aki Gencsapáti és lakossága érdekében kiemelkedő munkásságot fejtett ki, a kultútra, a sport, a művészetek, a tudomány, a gazdaság, vagy a társadalmi élet bármely területén kiemelkedőt alkotott és ezzel elősegítette a település fejlődését, öregbítette a község jó hírét, növelte tekintélyét.


(2)

A „Gencsapáti Község Díszpolgára” címben részsült személy a település lakosságának tiszteletét és megbecsülését élvezi, ezért



tanácskozási joggal részt vehet a képviselő-testület ülésein,



az Önkormányzat által rendezett minden ünnepségre hivatalos, és a lehetőségek szerint ezeken megkülönböztetett hely illeti meg,



díjtalanul látogathatja az önkormányzat valamennyi közművelődési és művészeti intézményét, valamint ilyen jellegű rendezvényeit;



elhalálozása esetén - családja kívánságára - díszsírhely illeti meg.




„Gencsapátiért”


4. §


(1)

”Genecsapátiért” kitüntetés és elismerés adományozható azoknak a polgároknak vagy közösségeknek, a kik a község a község életének fejlesztése terén hosszabb időn át kiemelkedő munkát végeztek és ezzel jelentősen hozzájárultak a település szellemi, erkölcsi és anyagi értékeinek gyarapításához, hírnevének öregbítéséhez.


(2)

A kitüntetéssel járó emlékplakett bronzból (színesfém) készül, téglalap alapú. Mérete: 150x 103 x 5 mm. Mintázata: A plaketten Gencsapáti község címere és a következő szöveg látható: ”Gencsapáti községért végzett kiemelkedő munkájáért.”

Kivitele az alapsíkból kiemelkedő relief. Készül öntve, felületi kikészítése bronz patinázott, a plakett fa díszdobozban kerül átadásra. 


(3)

Az emlékplakettet díszdobozban kell elhelyezni. Adíszdoboz kinyitott fedőlapjának belső oldalán az emlékérem anyagával megegyező 50 x 80 mm nagyságú lapon a kitüntett neve és a kitüntetés éve szerepel.



„Gencsapáti Ifjú Tehetsége”


5. §


(1)

”Genecsapáti Ifjú Tehetsége” kitüntetés adományozható azoknak a fiatal polgároknak, vagy közösségeiknek, akik a tudomány, kultúra, művészetek vagy a sport területén kiemelkedő munkát végeztek, és ezzel jelentősen hozzájárultak a település szellemi, erkölcsi és anyagi értékeinek gyarapításához, hírnevének öregbítéséhez.


(2)

A kitüntetéssel járó emléktárgy téglalap alakú, legfeljebb 30 x 15 x 10 cm méretű üveg, vagy kerámia alapú, garvírozott, festett vagy égetett feliratokkal. Mintázata: felül vagy középen Gencsapáti község címere, felette/alatta a ”Gencsapáti Ifjú Tehetsége” felirat, az elismert teljesítmény területének megnevezésével, valamint a kitüntett neve és a kitüntetés éve szerepel.



Az elismerő címek és kitüntetéásek adományozásának rendje


6. §


(1)

Egy személy, közösség, vagy vállalkozás több kitüntetésben, elismerő címben is részsíthető, de ugyanzon kitüntetés, elismerő cím ismételten ugyanannak nem adományozható.



(2)

A „Gencsapáti Község Díszpolgára” kitüntető cím posztomusz is adományozható.

A rendeletben meghatározott további kitüntetésekben kizárólag élő személyek részesülhetnek.


(3)

„Gencsapáti Község Díszpolgára” kitüntetésben évente legfeljebb 1, „Gencsapátiért” és „Gencsapáti Ifjú Tehetsége” elismerésben évente legfeljebb 5-5 adományozott részesülhet.


(4)

Az elismerő díjakkal és címekkel pénzjutalom nem jár.



7. §


(1)

Az elismerő díjakra és címekre javaslatot tehetnek a képviselő-testület tagjai, bizottsága, a jegyző, az önkormányzati intézményvezetők, valamint a Gencsapáti székhellyel működő társadalmi szervezetek.


(2)

A kitüntetésre vonatkozó javaslatot minden év február 15-ig kell előterjeszteni.

A kitüntetések átadása a március 15-ei nemzeti ünnep alkalmából tartott községi megemlékezésen történik.


(3)

A „Gencsapáti Község Díszpolgára” kivételes esetben, így különlegesen egészségi állapot, idős kor, külföldi díjazott esetén a (2) bekezdésben eltérő időpontban is átadható, a Képviselő-testület döntése alapján.


(4)

Az elismerő címek és díjak adományozására vonatkozó javaslatot a Pénzügyi, Ellenőrző és Civil kapcsolatok Bizottság véleményezi, a díjak adományozásáról a Képviselő-testület zárt ülés keretében, titkos szavazással dönt.

A kitüntetési javaslat elfogadásához a Képviselő-testület minősített többséggel meghozott döntéshozatala szükséges.


(5)

Az elismerő címekben, díjakban részsülőkről a Polgármesteri Hivatal nyilvántartást vezet.


(6)

Az elismerő címekkel, díjakkal összefüggő kiadások fedezetét az Önkormányzat az éves költségvetési rendeletében biztosítja.



Záró rendelkezések


8. §


(1)

E rendelet 2014. augusztus 1-én lép hatályba.


(2)

A rendelet hatályba lépésével az Önkormányzat által alapított kitüntetések és elismerések adományozásának rendjéről szóló 4/2006. (III.2.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.



Gencsapáti, 2014. július 17.




(: Dr. Görög István :)

(: Bodorkós Ferenc :)

jegyző

polgármester




Kihirdetési záradék:


Jelen rendelet kihirdetése az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 7/2013. (III.22.) önkormányzati rendelet 28. § (5) bekezdése alapján a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján 2014. július 18-án kihirdetésre került.




(: Dr. Görög István :)


jegyző