Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2017 (V.25.)

A hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés létesítése engedélyezésének szabályairól, valamint a hivatali helyiségen, a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés létesítése esetén fizetendő díj mértékéről

Hatályos: 2021. 12. 18- 2023. 11. 17

Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2017 (V.25.)

A hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés létesítése engedélyezésének szabályairól, valamint a hivatali helyiségen, a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés létesítése esetén fizetendő díj mértékéről

2021.12.18.

Gencsapáti Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 19. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. § A rendelet területi hatálya Gencsapáti község Önkormányzata illetékességi területén történő házasságkötésekre, személyi hatálya a Gencsapáti Polgármesteri Hivatalnál közszolgálati jogviszonnyal rendelkező anyakönyvvezetőkre terjed ki.

2. § E rendelet alkalmazásában:

a)1 hivatali helyiség: a Gencsapáti Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézményben kialakított házasságkötő terem,

b) hivatali munkaidő: Gencsapáti Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend.

3. § (1)2 Az Önkormányzat a házasságkötésre alkalmas helyiséget – a Gencsapáti Polgármesteri Hivatalban folyó hivatali munka zavartalansága érdekében – a Gencsapáti Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézményben biztosítja hivatali időben 14.00 és 16.00 óra között.

(2)3 Hivatalos munkaidőn belül az (1) bekezdésben meghatározott házasságkötő teremben tartott házasságkötés ingyenes alapszolgáltatás.

(3) A hivatali helyiségen kívül házasságkötést a jegyző abban az esetben engedélyezi, ha a helyszínnel rendelkezni jogosult a házasságkötés lebonyolításához előzetesen írásban hozzájárult és a házasságkötéshez a méltó keretek adottak.

(4) A házasságkötéshez a méltó keretek akkor adottak, ha a házasságkötés méltóságához illő helyszín előkészítése (különösen a díszítés, a berendezés, a megvilágítás, a megfelelő számú férőhely, az esemény külső környezeti hatásoktól való védelme, a helyszín előzetes és utólagos takarítása, szabadtéri helyszínen a zöldterület gondozottsága) biztosítottak.

(5) A hivatali helyiségen kívüli helyszínen a házasságkötés feltételeinek a biztosítása a házasulók feladata. E feltételek különösen az elhelyezés, a hangosítás, az áramszolgáltatás, asztal biztosítása.

(6) Az anyakönyvvezető a döntést megelőzően a házasulók által választott helyszínen szemlét tart.

(7) Házasságkötés hivatali munkaidőn kívül

a) hétfőtől csütörtökig 16,00 órától 19,00 óráig,

b) pénteken 14,00 órától 19,00 óráig,

c) szombaton 10,00 órától 19,00 óráig,

d)4 szabadtéren május 2. és szeptember 30. közötti időszakban engedélyezhető.

4. § (1) A hivatali munkaidőn kívül és hivatali helyiségben történő házasságkötés esetén a többletszolgáltatás díja 15.000,- Ft.

(2) A hivatali munkaidőben hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés esetén a többletszolgáltatás díja 15.000,-Ft.

(3) A hivatali munkaidőn és hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés esetén a többletszolgáltatás díja 30.000,-Ft.

(4) Amennyiben a házasulandók legalább egyik tagja Gencsapáti községben lakóhellyel rendelkezik, az (1)-(3) bekezdésekben meghatározott díjból 5.000-5.000,- Ft-os kedvezményre jogosult.

(5) Az (1)-(4) bekezdésben meghatározott díjat a házassági szándék bejelentéséről készült jegyzőkönyv felvételét követő 8 napon belül, amennyiben valamelyik fél külföldi állampolgár, akkor az iratoknak a felettes szervtől történő visszaérkezését követő 8 napon belül kell befizetni a Polgármesteri Hivatal házipénztárába.

(6) A szolgáltatás igénybevevői a 4. §-ban foglaltak szerint megállapított díj teljes összegének a visszatérítésére jogosultak, amennyiben a házasságkötésre vonatkozó bejelentésüket annak tervezett időpontját megelőzően legalább 5 munkanappal korábban, írásban visszavonják.

5. § A hivatali munkaidőn túl és hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő, vagy a 4. § (1)-(4) bekezdéseiben meghatározott díjtétel 50 %-a illeti meg, melyet a munkáltató fizet meg számára.

Záró rendelkezések

6. § (1) Ez a rendelet 2017. június 1-jén lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívül kötendő házasság esetén fizetendő díjakról, valamint a házasságkötéseknél közreműködő anyakönyvvezetőt megillető díjakról szóló 7/2011. (IV.21.) önkormányzati rendelet.

1

A 2. § a) pontja a Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2021. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 3. § (1) bekezdése a Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2021. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 3. § (2) bekezdése a Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2021. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

A 3. § (7) bekezdés d) pontja a Gencsapáti Község Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2021. (IV. 8.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.