Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2021 (II.16.)

az Önkormányzat és intézményei 2021. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 05. 31 18:00

Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2021 (II.16.)

az Önkormányzat és intézményei 2021. évi költségvetéséről

2022.05.31.

Gencsapáti Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotó hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében biztosított jogkörében Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testülete feladat- és hatáskörében eljárva Gencsapáti Község Polgármestere a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya

a) Gencsapáti Község Önkormányzatára (a továbbiakban: Önkormányzat),

b) az Önkormányzat szerveire,

c) az Önkormányzat által alapított költségvetési szervre,

d) az államháztartáson kívülre juttatott önkormányzati költségvetési támogatásban részesülő szervezetekre és személyekre terjed ki.

(2) E rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzat költségvetéséből államháztartáson belülre és azon kívülre történő kifizetésekre, valamint az államháztartáson kívülről érkező támogatásokra.

(3) E rendeletben foglaltak végrehajtását az Önkormányzat Képviselő-testülete, a Képviselő-testület Pénzügyi, Gazdasági és Ügyrendi Bizottsága, polgármestere, jegyzője a gazdálkodás szabályszerűségének ellenőrzése mellett költségvetési ellenőrzések, valamint a költségvetési szervek vezetőinek általános és eseti jellegű gazdasági beszámoltatásával ellenőrzi.

II. Fejezet

A költségvetés részletezése

1. A költségvetés főbb bevételei és kiadásai

2. § (1)1 Az Önkormányzat Képviselő-testülete az Önkormányzat 2021. évi költségvetésének

a) bevételi főösszegét: 959 722 082,- forintban

b) kiadási főösszegét: 959 722 082,- forintban

c) költségvetési bevételek összegét: 489 402 244,- forintban

d) költségvetési kiadások összegét: 951 316 018,- forintban

e) költségvetési egyenlegét (hiány): 461 913 774,- forintban

f) finanszírozási műveletek bevételeit: 470 319 838,- forintban

g) finanszírozási műveletek kiadásait: 8 406 064,- forintban

h) finanszírozási egyenlegét: 461 913 774,- forintban állapítja meg.

(2) Az Önkormányzat központilag szabályozott összesített állami bevételeit az 1. melléklet, a központilag szabályozott állami bevételek intézményi bontását a 2. melléklet tartalmazza.

(3) Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megosztását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat a 3.1. melléklet alapján határozza meg a Képviselő-testület.

(4) A Képviselő-testület az Önkormányzat és az általa alapított költségvetési szervek bevételeit és kiadásait előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban a 3.2.-3.5. mellékletek szerint állapítja meg.

(5) A működési hiány belső finanszírozásának érdekében a Képviselő-testület az előző évek maradványának igénybevételét rendeli el.

2. A költségvetés szerkezete

3. § (1) Az Önkormányzat felhalmozási célú bevételeit a 4. melléklet tartalmazza.

(2) A Képviselő-testület a költségvetésben szereplő beruházások és felújítások kiadásonkénti részletezését az 5. melléklet szerint határozza meg.

(3) Az Önkormányzat közvetett támogatásait a 6. melléklet tartalmazza.

(4) Az EU-s támogatással megvalósuló programokat és projekteket a 7. melléklet tartalmazza.

(5) A többéves kihatással járó döntések számszerűsítését évenkénti bontásban a 8. melléklet tartalmazza.

(6) A Képviselő-testület az előirányzat-felhasználási és likviditási ütemtervet a 9. melléklet szerint fogadja el.

(7)2 A Képviselő-testület a kiadások között 534 468 836,- forint általános tartalékot állapít meg.

III. Fejezet

Az önkormányzati költségvetési szervek költségvetése

Gencsapáti Polgármesteri Hivatal költségvetése

4. § (1)3 A Képviselő-testület az Gencsapáti Polgármesteri Hivatal 2021. évi költségvetési főösszegét 48 916 608,- forintban állapítja meg.

(2)4 Az Gencsapáti Polgármesteri Hivatal költségvetési fő számai:

a) bevételi előirányzat összesen: 48 916 608,- Ft

b) kiadási előirányzat összesen: 48 916 608,- Ft

(3) A Gencsapáti Polgármesteri Hivatal 2021. évi kiemelt bevételi és kiemelt kiadási előirányzatait a 3.3. melléklet határozza meg.

(4) A képviselő-testület a Polgármesteri Hivatal 2021. évi létszámkeretét 7,5 főben határozza meg.

Gencsapáti Művelődési Ház és Községi Iskolai Könyvtár

5. § (1)5 A Képviselő-testület az Gencsapáti Művelődési Ház és Községi Iskolai Könyvtár 2021. évi költségvetési főösszegét 37 723 939,- forintban állapítja meg.

(2)6 Az Gencsapáti Művelődési Ház és Községi Iskolai Könyvtár költségvetési fő számai:

a) bevételi előirányzat összesen: 37 723 939,- Ft

b) kiadási előirányzat összesen: 37 723 939,- Ft.

(3) A Gencsapáti Művelődési Ház és Községi Iskolai Könyvtár 2021. évi kiemelt bevételi és kiemelt kiadási előirányzatait a 3.4. melléklet határozza meg.

(4) A képviselő-testület a Gencsapáti Művelődési Ház és Községi Iskolai Könyvtár 2021. évi létszámkeretét 4 főben határozza meg.

Gencsapáti Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézmény

6. § (1)7 A Képviselő-testület az Gencsapáti Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézmény 2021. évi költségvetési főösszegét 21 409 657,- forintban állapítja meg.

(2)8 Az Gencsapáti Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézmény költségvetési fő számai:

a) bevételi előirányzat összesen: 21 409 657,- Ft

b) kiadási előirányzat összesen: 21 409 657,- Ft

(3) A Gencsapáti Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézmény 2021. évi kiemelt bevételi és kiemelt kiadási előirányzatait a 3.5. melléklet határozza meg.

(4) A képviselő-testület a Gencsapáti Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézmény 2021. évi létszámkeretét 4 főben határozza meg.

III. Fejezet

A költségvetés végrehajtása

4. A gazdálkodás általános szabályai

7. § (1) A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület gyakorolja.

(2) Az önkormányzati gazdálkodás minden területén érvényesíteni kell a takarékos, szigorú gazdálkodás követelményét. A költségvetési hiány csökkentése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

(3) A kiadások teljesítésekor (a beszerzések, szolgáltatások pénzügyi teljesítésénél) az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 85. §-ára figyelemmel előnyben kell részesíteni a banki átutalással történő fizetési módokat.

(4) Az önkormányzat gazdálkodása a bevételi előirányzatok teljesítésének kötelezettségét és a kiadási előirányzatok felhasználásának jogosultságát foglalja magába.

(5) A bevétel előirányzat-módosítás nélkül is túlteljesíthető, a kiadási előirányzat nem jár felhasználási kötelezettséggel.

8. § (1) A költségvetés végrehajtása során fizetési kötelezettség a jóváhagyott kiadási előirányzatok mértékéig csak a bevételi előirányzatok megfelelő szintű teljesülése esetén vállalható. A bevételek teljesülésének elmaradása esetén a polgármester a kiadási előirányzatok felhasználását az önkormányzat likviditási tervének adataihoz igazodva korlátozza.

(2) Amennyiben év közben a gazdálkodás feltételeiben olyan kedvezőtlen változások következnek be, amelyek a költségvetés végrehajtását alapvetően veszélyeztetik, a polgármester – a Képviselő-testület utólagos jóváhagyása mellett – a teljes önkormányzati körben a kötelezettségvállalási (pénzfelhasználási) jogköröket felfüggesztheti vagy korlátozhatja, az elfogadott költségvetés keretein belül a szükséges átmeneti, pénzügyi folyamatokat szigorító intézkedéseket megteheti az önkormányzat költségvetési gazdálkodásának stabilizálása, a likviditás megőrzése érdekében.

(3) A 2021. évi költségvetési gazdálkodás során e rendeletben foglaltakon túlmenően további kötelezettséget vállalni kizárólag a Pénzügyi, Gazdasági és Ügyrendi Bizottság véleményezését követően lehet.

(4) A Képviselő-testület az általános tartalék feletti rendelkezési jogot magánál tartja

9. § (1) Magyarország 2021. évi központi költségvetéséről szóló 2020. évi XC. törvény 61. § (4) bekezdés szerinti cafetéria-juttatásként 300 000 forint, mely magában foglalja a munkáltatót terhelő személyi jövedelemadót, és a szociális hozzájárulási adót is.

(2) A költségvetési szerv közalkalmazottai és munkavállalói számára, a munkáltató adóterhét nem tartalmazó 5 000 forint/hó cafetéria-juttatást egységesen biztosít.

(3) Az (1)–(2) bekezdésben meghatározott juttatások a tárgyév január 1-jétől illetik meg a jogosultakat.

10. § (1) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert és a költségvetési szervek vezetőit az önkormányzat költségvetésében elfogadott, előírt bevételek beszedésére, a kiadások teljesítésére.

(2) Az Önkormányzat által létrehozott intézmények vezetői teljes felelősséggel tartoznak az intézmények költségvetési előirányzatainak betartásáért.

(3) A költségvetési szerv vezetője köteles mindent megtenni

a) az alapító okiratban előírt tevékenységek jogszabályban, költségvetésben foglaltaknak, és az irányító szerv által közvetlenül meghatározott követelményeknek és feltételeknek megfelelő ellátásáért,

b) a költségvetési szerv működése során a gazdaságosság, hatékonyság, valamint az eredményesség követelményeinek érvényesítésért,

c) gazdálkodási lehetőségek és kötelezettségvállalások összhangjáért.

(4) Az intézményi költségvetés végrehajtása során a költségvetési szerv vezetője fizetési kötelezettséget a jóváhagyott kiadási előirányzatok mértékéig vállalhat, és kifizetéseket is ezen összeghatárig rendelhet el. Az előirányzatok túllépése esetén a fenntartó az intézményvezetők beszámoltatását és felelősségre vonását kezdeményezi.

(5) Több év kiadási előirányzatait terhelő kötelezettséget vállalni – kivéve a költségvetési szerv alapvető közszolgáltatásokkal történő ellátásához kapcsolódó szerződések megkötését – csak a Képviselő–testület előzetes engedélyével lehet.

5. Az előirányzatok módosítása

11. § (1) Az Önkormányzat és költségvetési szervei bevételi és kiadási előirányzatai év közben megváltoztathatóak.

(2) Az előirányzatok átcsoportosításáról, az előirányzaton belül önkormányzati kötelezettségvállalásról a polgármester saját hatáskörben 1.000.000,- Ft erejéig dönthet. A Képviselő-testület az átcsoportosítás jogát – kiemelt előirányzatok között és kiemelt előirányzaton belül – a fenti összeghatárig a polgármesterre átruházza. Az értékhatár feletti átcsoportosításról kizárólag a Képviselő-testület dönthet. A Polgármester a saját hatáskörében végzett átcsoportosításról a Képviselő-testületet a soron következő Képviselő-testületi ülésen köteles tájékoztatni.

(3) A költségvetési szerv bevételeinek és kiadásainak módosítása, a kiemelt előirányzatok közötti és a kiemelt előirányzatokon belüli átcsoportosítás joga 300 000 forint nettó összegig megilleti a költségvetési szerv vezetőjét, amennyiben:

a) az átcsoportosítás nem módosítja a kiadási kiemelt előirányzat főösszegét,

b) nem veszélyezteti az Önkormányzat, illetve a költségvetési szerv által kötelezően ellátandó feladatot.

(4) Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek elhárítása érdekében a Polgármester az Önkormányzat költségvetésében átmeneti – az Áht. rendelkezéseitől eltérő – intézkedéseket hozhat, amelyről a Képviselő-testületet a legközelebbi ülésén be kell számolnia.

(5) A polgármester év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet vagy elkülönített állami pénzalap által biztosított pótelőirányzatról tájékoztatja a képviselő-testületet.

(6) Az évközi többletigények, valamint az elmaradt bevételek pótlására szolgáló általános tartalék és céltartalék a felett a Képviselő-testület rendelkezik.

(7) A feladatelmaradásból származó kiadási előirányzat-megtakarítás felhasználásra csak a Képviselő-testület engedélyével kerülhet sor.

IV. Fejezet

Záró rendelkezések

12. § (1) E rendeletben nem szabályozott gazdálkodási kérdésekben a Költségvetési törvény, az Áht. rendelkezéseit, valamint az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011 (XII. 31.) Korm. rendeletés az államháztartás számviteléről szóló 4/2013 (I. 11.) Korm. rendeletelőírásait kell figyelembe venni.

(2) Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a 2021. évi költségvetés végrehajtása során kell alkalmazni.

1

A 2. § (1) bekezdése a Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2021. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 2. § (1) bekezdése a Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (V. 31.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 3. § (7) bekezdése a Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2021. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg. A 3. § (7) bekezdése a Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (V. 31.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 4. § (1) bekezdése a Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2021. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg. A 4. § (1) bekezdése a Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (V. 31.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

4

A 4. § (2) bekezdése a Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2021. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg. A 4. § (2) bekezdése a Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (V. 31.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

5

Az 5. § (1) bekezdése a Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2021. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg. Az 5. § (1) bekezdése a Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (V. 31.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

6

Az 5. § (2) bekezdése a Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2021. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg. Az 5. § (2) bekezdése a Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (V. 31.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

7

A 6. § (1) bekezdése a Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2021. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg. A 6. § (1) bekezdése a Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (V. 31.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

8

A 6. § (2) bekezdése a Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2021. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg. A 6. § (2) bekezdése a Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (V. 31.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

9

Az 1. melléklet a Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2021. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 6. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (V. 31.) önkormányzati rendelete 6. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

10

A 2. melléklet a Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2021. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 6. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 2. melléklet a Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (V. 31.) önkormányzati rendelete 6. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

11

A 3.1. melléklet a Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2021. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 6. § (3) bekezdésével megállapított szöveg. A 3.1. melléklet a Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (V. 31.) önkormányzati rendelete 6. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

12

A 3.2. melléklet a Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2021. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 6. § (4) bekezdésével megállapított szöveg. A 3.2. melléklet a Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (V. 31.) önkormányzati rendelete 6. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

13

A 3.3. melléklet a Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2021. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 6. § (5) bekezdésével megállapított szöveg. A 3.3. melléklet a Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (V. 31.) önkormányzati rendelete 6. § (5) bekezdésével megállapított szöveg.

14

A 3.4. melléklet a Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2021. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 6. § (6) bekezdésével megállapított szöveg. A 3.4. melléklet a Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (V. 31.) önkormányzati rendelete 6. § (6) bekezdésével megállapított szöveg.

15

A 3.5. melléklet a Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2021. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 6. § (7) bekezdésével megállapított szöveg. A 3.5. melléklet a Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (V. 31.) önkormányzati rendelete 6. § (7) bekezdésével megállapított szöveg.

16

A 4. melléklet a Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2021. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 6. § (8) bekezdésével megállapított szöveg. A 4. melléklet a Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (V. 31.) önkormányzati rendelete 6. § (8) bekezdésével megállapított szöveg.

17

Az 5. melléklet a Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2021. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 6. § (9) bekezdésével megállapított szöveg. Az 5. melléklet a Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (V. 31.) önkormányzati rendelete 6. § (9) bekezdésével megállapított szöveg.

18

A 6. melléklet a Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (V. 31.) önkormányzati rendelete 6. § (10) bekezdésével megállapított szöveg.

19

A 9. melléklet a Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2021. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 6. § (10) bekezdésével megállapított szöveg.