Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2021 (III.9.) önkormányzati rendelete

az utólagos közmű csatlakozás rendjéről, és a fizetendő közmű-csatlakozási hozzájárulásról

Hatályos: 2021. 06. 14 16:00

Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2021 (III.9.) önkormányzati rendelete

az utólagos közmű csatlakozás rendjéről, és a fizetendő közmű-csatlakozási hozzájárulásról

Gencsapáti Község Önkormányzata a vízgazdálkodásról szóló 1997. évi LVII. törvény 45. § (12) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 21. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében biztosított jogkörében Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testülete feladat- és hatáskörében eljárva, Gencsapáti Község Polgármestere a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1.§

(1) A rendelet személyi hatálya a Gencsapáti Község Önkormányzata tulajdonában lévő víziközmű létesítményekre utólag rácsatlakozni kívánó ingatlan tulajdonosaira, tényleges használóira terjed ki, azon kivétellel, aki a közműhálózatra történő csatlakozásért az érdekeltségi hozzájárulás korábbi megfizetését igazolni tudja.

(2) A rendelet tárgyi hatálya a Gencsapáti község közigazgatási területén az önkormányzat beruházásában megvalósult, üzembe helyezett víziközmű létesítményekre történő utólagos rákötésekre terjed ki.

(3) E rendelet hatálya nem terjed ki:

a) arra az önkormányzat által értékesített ingatlanra, melynek eladási árába a víziközmű-hálózatra történő rácsatlakozás hozzájárulásának mértéke dokumentáltan beszámításra került,

b) a magánszemélyek, gazdálkodó szervezetek által, közterületen, létesítési engedély alapján önerőből megvalósult és közműhálózatnak minősülő beruházások rákötéseire,

c) azon nem lakossági felhasználókra, aki a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény alapján víziközmű-fejlesztési hozzájárulás fizetésére kötelezettek.

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

  • 1. utólagos csatlakozó: aki a víziközmű-hálózat megvalósításakor a költségekhez bármely oknál fogva nem járult hozzá.
  • 2. közmű-csatlakozási hozzájárulás: a vízgazdálkodásról szóló 1997. évi LVII. törvényben foglaltakra figyelemmel a közműberuházás bekerülési költségének részben vagy egészben az érintett ingatlanok tulajdonosaira áthárított összege.
  • 3. ingatlan: önálló helyrajzi számmal rendelkező ingatlan, vagy ha önálló helyrajzi számmal rendelkező ingatlanon több rendeltetési egység található, az önálló rendeltetési egység.
  • 4. érdekeltségi egység: azon területek, melyek Gencsapáti Község Önkormányzatának tulajdonát képező víziközmű-hálózatra rácsatlakozó ingatlanok találhatók, amelyeknek más víziközmű-hálózattal összeköttetésük nincs.

3. A víziközmű hálózathoz történő utólagos csatlakozás feltételei

3. § (1) Az önkormányzat tulajdonában álló víziközmű-hálózatra történő utólagos rácsatlakozásért az érdekeltnek közmű-csatlakozási hozzájárulást kell fizetnie.
A közmű-csatlakozási hozzájárulás megfizetése alól felmentés nem adható.

(2) A közmű-csatlakozási hozzájárulás megfizetése a víziközmű-hálózatra történő rákötési jogot biztosítja.
A hozzájárulás megfizetésére kötelezett ingatlan tulajdonosa, vagy használója a meglévő közmű-hálózatra mindaddig nem csatlakozhat rá, amíg a hozzájárulás teljes összegének megfizetése az Önkormányzat számára nem történt meg.

(3) Az önkormányzati tulajdonban álló víziközmű-hálózatra csak a műszaki átadást követően lehet rácsatlakozni, amennyiben a rácsatlakozás műszaki feltételei a víziközmű-szolgáltató igazolása alapján biztosítottak.

4. Eljárási rendelkezések

4. § (1) A közmű-csatlakozási hozzájárulás megállapításával kapcsolatos elsőfokú hatáskört – Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testülete által átruházott hatáskörben eljárva – a polgármester gyakorolja.
A polgármester e rendelet alapján határozatban rendelkezik a közmű-csatlakozási hozzájárulás pontos összegéről, és a fizetés határidejéről.

(2) Az (1) bekezdés szerinti engedélyezési eljárás során az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezései irányadóak.

(3) A közmű-csatlakozási hozzájárulás ingatlanra, önálló rendeltetési helyre eső mértékét a rendelet 1. melléklete tartalmazza.
A közmű-csatlakozási hozzájárulás a víziközmű-hálózatra történő rácsatlakozási költségeket (különösen a tervezés, kivitelezés) nem tartalmazza.

(4) A közmű-csatlakozási hozzájárulás összegét a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül egy összegben kell megfizetni az Önkormányzat határozatban megjelölt költségvetési számlájára.

(5) A közmű-csatlakozási hozzájárulások befizetéséről, teljesítéséről a Polgármesteri Hivatal nyilvántartást fizet.

5. § (1) A közmű csatlakozási hozzájárulást - a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - az érdekelt érintett ingatlan mindenkori tulajdonosa fizeti meg. Közös tulajdon esetén a közmű csatlakozási hozzájárulást a tulajdonostársak megállapodásuknak megfelelő arányban, megállapodás hiányában pedig tulajdoni hányadaik hányaduk arányában fizetik meg.
Az ingatlantulajdonos személyében bekövetkező változás esetén az ingatlan új tulajdonosát terheli a jogelődje által még meg nem fizetett közmű csatlakozási hozzájárulás.

(2) Az ingatlan jogcímmel rendelkező használója a tulajdonossal kötött megállapodás alapján jogosult a tulajdonos helyett a közmű csatlakozási hozzájárulás megfizetésére.

(3) A víziközmű-hálózatra történő utólagos rákötést az (1) vagy a (2) bekezdésben meghatározott személy e rendelet 2. melléklete szerinti kérelemben kezdeményezheti.
A kérelmet írásban, illetékmentesen a Gencsapáti Polgármesteri Hivatalhoz kell benyújtani, melyhez csatolni kell a víziközmű szolgáltató által jóváhagyott és engedélyezett műszaki tervdokumentációt.

6. § (1) A közmű-csatlakozási hozzájárulás megfizetéséről az igazolás akkor adható ki az érdekelt részére, ha postai úton történő befizetés alapján a csekk ellenőrző szelvénye bemutatásra kerül, illetve átutalással történő teljesítéskor a közmű-csatlakozási hozzájárulás költségvetési számlán történő megjelenése ellenőrzésre kerül.

(2) A rendelet 3. melléklete szerinti igazolás kiadása a közmű-csatlakozási hozzájárulás teljes összege megfizetését követő 15 napon belül történik.

(3) Nem lehet a víziközmű hálózatra rácsatlakozni, amíg a közmű-csatlakozási hozzájárulás megfizetésére vonatkozó igazolás nem kerül kiadásra.

(4) A csatlakozási hozzájárulás nem minősül adónak, behajtására azonban az adóigazgatási eljárási szabályokat kell alkalmazni.

5. Záró rendelkezések

7. § Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép rendelkezéseit a hatálybalépést követően épülő vezetékrendszerekre történő utólagos rácsatlakozások esetén kell alkalmazni.

1. melléklet [1]

7-2021. (VI.14.) 1 melléklete.docx

Az utólagos közmű-csatlakozási hozzájárulás egy egységre jutó összege víziközmű-hálózatra történő rácsatlakozás esetén Gencsapáti község belterületén




A létesítendő közmű neve

Közmű-csatlakozási hozzájárulás

Ivóvíz törzshálózatra történő csatlakozás


Ady utca

13 200,- Ft/méter

Alkotmány utca

15 800,- Ft/méter

Szennyvíz törzshálózatra történő csatlakozás





(A fenti összeg a mindenkori hatályos ÁFA törvény szerinti általános forgalmi adó tartalmazza)






2. melléklet

2-2021. (III.9.) 2 melléklete.docx



K é r e l e m

víziközmű-hálózatra történő utólagos rácsatlakozáshoz




Alulírott

Név: ………………………………………………………..

Anyja neve: ………………………………………………………..

Lakcím: …..……………………………………………………

Tel.: ………………………………………………………..


Név: ………………………………………………………..

Képviseletre jogosult: ………………………………………………………..

Adószám: ………………………………………………………..

Székhely: …..……………………………………………………

Tel.: ………………………………………………………..


mint a Gencsapáti, …………………………utca/út*……………..házszám…………..hrsz-ú ingatlan tulajdonosa/kezelője* kérem, hogy a nevezett ingatlan

 ivóvíz ellátásának

 szennyvízelvezetésének*


a víziközmű-hálózatra történő utólagos rácsatlakozása érdekében a hozzájárulás összegét megállapítani szíveskedjen.


Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek.



Kelt:…………………….év………..hó…………nap……



……………………………………

aláírás





Kérelem mellékleteként az alábbi dokumentumok* kerülnek benyújtásra:

  1. ivóvízellátás és szennyvízelvezetés esetén:

víziközmű-szolgáltató által jóváhagyott és engedélyezett műszaki tervdokumentáció (1 pld.)



Amennyiben a kérelmező nem az ingatlan tulajdonosa, úgy a tulajdonos és a használó között létrejött szerződés egy példányát is csatolni szükséges.



*-gal jelölt rész aláhúzandó



3. melléklet

2-2021. (III.9.) 3 melléklete.docx








I G A Z O L Á S

utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulás megfizetéséről



Gencsapáti Község Önkormányzata képviseletében eljárva igazolom,


Név: ………………………………………………………..

Anyja neve: ………………………………………………………..

Lakcím: …..……………………………………………………

szám alatti lakos


Név: ………………………………………………………..

Képviseletre jogosult: ………………………………………………………..

Adószám: …..……………………………………………………

Székhely:

gazdasági társaság


a Gencsapáti, …………………………utca/út*……………..házszám…………..hrsz-ú ingatlanon megvalósuló

 ivóvíz ellátási

 szennyvízelvezetési*


beruházáshoz szükséges víziközmű-hálózat létesítése miatt történő utólagos rácsatlakozás feltételeként


 Gencsapáti Község Polgármesterének …………………… számú végleges hatá-rozatában előírt ………………………. Ft, azaz ………………………………. forint összegű utólagos csatlakozási hozzájárulást egy összegben megfizette.



Kelt:…………………….év………..hó…………nap……

……………………………………

polgármester






[1] Az 1. melléklet a Gencsapáti Község Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2021. (VI. 14.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.