Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (VIII. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

a településterv, a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet partnerségi egyeztetésének szabályairól

Hatályos: 2022. 08. 27

Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (VIII. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.08.27.
a településterv, a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet partnerségi egyeztetésének szabályairól
Általános indokolás
A településrendezési eszközök véleményezését eddig a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet szabályozta.
Magyarország Kormánya az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 8. § (2) bekezdésében meghatározottak alapján megalkotta a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendeletet (a továbbiakban: Korm. rendelet).
A Korm. rendelet új eljárási szabályokat határoz meg, többek közt a partnerségi egyeztetés jogi szabályozása is megváltozik.
A Korm. rendelet 75. § (1) bekezdése lehetővé teszi, hogy az önkormányzat a településterv, a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet egyeztetésére partnerségi rendeletet alkosson
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet alkalmazhatóságához rögzíteni szükséges, hogy a partnerségi egyeztetés mely tervműfajokra terjed ki.
A 2. §-hoz
A Korm. rendelet 75. § (3) bekezdés a) pontja alapján a rendeletben szabályozni kell a partnerségi egyeztetésrésztvevők körét
A 3. §-hoz
A Korm. rendelet 75. § (3) bekezdés b) pontja alapján a rendelet tartalmazza a partnerek tájékoztatásának módját és eszközeit
A 4–6. §-hoz
A Korm. rendelet 75. § (3) bekezdés c) pontja alapján a rendelet tartalmazza a vélemény megadásának módját, határidejét és nyilvántartásának módját, valamint azt, hogy a véleményeket az illetékes döntéshozó testülettel ismertetni kell.
A 7. §-hoz
A Korm. rendelet 75. § (3) bekezdés d) pontja rendelkezik arról, hogy a helyi partnerségi rendeletben a véleményekre adandó válaszok megadásának módját és az azokról való döntési jogot meg kell határozni.