Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 9.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat és intézményei 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 02. 10

Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 9.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.10.
Az önkormányzat és intézményei 2023. évi költségvetéséről
Általános indokolás
Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva rendeletet alkot Gencsapáti Község Önkormányzata 2023. évi költségvetéséről.
A Rendelet a vonatkozó jogszabályok szerint rögzíti az önkormányzati gazdálkodás adott évi tervezett bevételeit, előző évi maradványának figyelembe vett részét és az ezek terhére tervezett kiadásokat, továbbá meghatározza a végrehajtáshoz, módosításhoz kapcsolódó szabályokat.
Gencsapáti Község Önkormányzata 2023. évi költségvetését a szomszédban zajló háború következtében kialakult gazdasági- és energiaválság várható következményeire, a helyi gazdaság várható teljesítésére, a saját bevételek, az állami finanszírozás várható alakulására, az önkormányzati feladatellátás jelenlegi kereteire figyelemmel alkotja meg.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A Rendelet hatályát rögzíti.
A 2. §-hoz
A költségvetés főbb kiadásait, bevételeit, költségvetési egyenlegét, belső és külső finanszírozási bevételeit tartalmazza.
A 3. §-hoz
Az Önkormányzat központilag szabályozott összesített állami bevételeit és a központilag szabályozott állami bevételek intézményi bontásait rögzíti.
A 4. §-hoz
Az Önkormányzat felhalmozási bevételeit, beruházásokat és felújításokat, az EU-s forrásból megvalósuló programokat, az Önkormányzat által nyújtott közvetett támogatásokat, és az előirányzat-felhasználási és likviditási ütemtervet tartalmazza.
Az 5. §-hoz
Az Önkormányzat bevételeit és kiadásait rögzíti.
A 6. §-hoz
A Polgármesteri hivatal költségvetési főösszegeit és engedélyezett létszámkeretét, valamint a béren kívüli juttatás összegét tartalmazza.
A 7. §-hoz
A Gencsapáti Művelődési Ház és Községi-Iskolai Könyvtár bevételeit és kiadásait és engedélyezett létszámkeretét rögzíti.
A 8. §-hoz
A Gencsapáti Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézmény bevételeit és kiadásait, valamint az engedélyezett létszámkeretet tartalmazza.
A 9. §-hoz
A Gyöngyös-kert Óvoda bevételeit és kiadásait, valamint az engedélyezett létszámkeretet tartalmazza.
A 10. §-hoz és a 11. §-hoz
A költségvetés végrehajtásával kapcsolatos rendelkezéseket tartalmazza.
A 12. §-hoz
Az előirányzat-módosítások szabályait rögzíti.
A 13. §-hoz és a 14. §-hoz
Az alkalmazásra vonatkozó és hatályba léptető rendelkezéseket tartalmaz.