Táplánszentkereszt község Önkormányzata Képviselőtestületének 12/2013.(VIII.29.) önkormányzati rendelete

a közterület filmforgatás célú hasznosításáról

Hatályos: 2013. 08. 30

Táplánszentkereszt község Önkormányzata Képviselőtestületének 12/2013.(VIII.29.) önkormányzati rendelete

a közterület filmforgatás célú hasznosításáról

2013.08.30.

Táplánszentkereszt Község Önkormányzata Képviselőtestülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében és a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 34. § (5) bekezdésében és az egyes törvényeknek a közigazgatási hatósági eljárásokkal, az egyes közhiteles hatósági nyilvántartásokkal összefüggő, valamint egyéb törvények módosításáról szóló 2013. évi LXXXIV. törvény 98. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Táplánszentkereszt község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) a tulajdonában lévő közterületnek a mozgóképről szóló törvény szerinti filmalkotás forgatása céljából történő igénybevételének (a továbbiakban: filmforgatás)szabályairól az alábbi rendeletet alkotja.

(2) A filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, Mgtv-ben meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a polgármester gyakorolja.

(3) A polgármester a filmforgatási tevékenység végzéséhez akkor járul hozzá, ha a kérelmező a következő feltételek teljesítését vállalja a hatósági szerződésben:

a) az eredeti állapot helyreálltása,

b) az igénybe vett közterület és a közterületen elhelyezett tárgyak rendbetétele és tisztántartása,

c) keletkezett hulladék elszállítása,

d) a filmforgatással érintett lakosság és vállalkozás tájékoztatása a filmforgatással kapcsolatos lényeges információkról,

e) az esetleges forgalomkorlátozásról tájékozató közzététele legalább a helyben szokásos módon, továbbá

f) a filmforgatás miatt vagy azzal összefüggésben hozható esetleges károk megtérítése.

2. § Az Önkormányzat a filmforgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén az akadály elhárulása után az esetleges kárelhárítást vagy helyreállítást követő 10 munkanapon belül biztosítja újra a közterületet olyan időtartamban, ameddig a filmforgatás akadályozva volt.

3. § (1) A fizetendő közterület használat díja megegyezik a mozgóképről szóló törvény 3. mellékletében foglalt legmagasabb díjtételek mindenkori mértékével.

(2) A kérelmező a közterület-használati díj megfizetése alól kizárólag abban az esetben mentesíthető, ha a filmalkotás közérdekű célt szolgál. Közérdekű célnak minősül különösen, az önkormányzat, az önkormányzat intézménye által vagy érdekében, továbbá az oktatási, tudományos, ismeretterjesztő témájú vagy filmművészeti állami felsőoktatás keretében készülő filmalkotás.

(1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.