Táplánszentkereszt Község Önkormányzata Képviselőtestületének 4/2018(VI.1.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2018. 06. 01- 2020. 12. 27

Táplánszentkereszt község Önkormányzata Képviselőtestülete a muzeális intézményekről, a nyilvános  könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, a 73. § (2) bekezdésben, a 76. § (1)-(2) bekezdésben és a 77. § (1) bekezdésében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbiakat rendeli el:

A rendelet célja, hatálya

1.§


(1) E rendelet célja, hogy Táplánszentkereszt község Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján meghatározza az önkormányzat közművelődési feladatait, azok ellátási formáját, módját és mértékét.

(2) A rendelet hatálya kiterjed Táplánszentkereszt község közigazgatási területén folytatott közművelődési tevékenységre, a helyi közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevőkre, az önkormányzat közművelődési funkciót ellátó közösségi színtereire,  támogatott szervezetekre.

Az önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásai

2.§


(1) Az önkormányzat a település minden lakosának biztosítja a kultúrához való hozzáférés jogát és lehetőségét.


(2)Az önkormányzat adottságainak figyelembe vételével megszervezi a közművelődési alapszolgáltatásokat, melyek:

a)a művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,

c) az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása,

d) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása,

e) amatőr előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása,

f) tehetséggondozás-és fejlesztés feltételeinek biztosítása,

 (3) A közművelődési alapszolgáltatások megszervezésének keretében biztosítja:

a)a művelődő közösségek rendszeres és alkalomszerű művelődési, vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszínét,

b)a művelődő közösségek számára bemutatkozási lehetőségeket teremt.


(4) Az önkormányzat biztosítja a nyilvános könyvtári ellátás jogszabályban rögzített rendszerének működtetését, alapkövetelményeit és meghatározza a működtetés alapfeladatait

3.§


Táplánszentkereszt község Önkormányzata a helyi közművelődési tevékenységek keretében az alábbi feladatokat támogatja:


1.Olyan ismeretterjesztő szerveződések, és tevékenységek támogatása, melyek biztosítják a résztvevők testi, szellemi jólétének javítását, életminőségének növelését, különféle szabadidős tevékenységek végzését.

2. Önszerveződő közösségek, helyi civil szervezetek tevékenységének szakmai támogatása.

3.A településen fellelhető értékek, hagyományok feltárása, gyűjtése.

4.Intézményén keresztül biztosítja a nyilvános könyvtári feladatok ellátását, a könyvtárak állománygyarapítását segíti, a nyilvános könyvtári ellátást a helyi igények és a törvényi előírások alapján biztosítja.

5.A szabadidő kulturált eltöltéséhez szükséges feltételek biztosítása, nyilvános olvasóterem működtetése,  internetezési lehetőség biztosítása.

6.Könyv, folyóirat egyéb ismerethordozó eszközök beszerzése, folyamatos állománygyarapítás.

7.A helyi lakosság önkéntes összefogásán alapuló kezdeményezések, civil szervezetek tevékenységének támogatása, a helyi társadalmi csoportok közti kapcsolatrendszer kiépítése, és gondozása, közösségi élet szervezése.

8. Író olvasó találkozó szervezése.

9.Idősek, hátrányos helyzetben lévő társadalmi csoportok bevonása a kulturális életbe, kapcsolatteremtés, kommunikáció biztosítása, közös programok szervezése a helyi társadalom egyéb rétegeivel.

10.Különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítése és fenntartásának segítése.  

11. A hátrányos helyzetű társadalmi csoportok öntevékeny lehetőségei felkutatásának segítése.

12.A szabadidő kulturális célú eltöltéséhez, a szórakozási közösségi igényekhez szükséges feltételek biztosítása.

13.A települést bemutató, kulturális hagyományokat felelevenítő, a helyi művészeti értékekre figyelmet felhívó programok szervezése és lebonyolítása.

14.Nemzeti és társadalmi ünnepek szervezése, lebonyolítása.



A közművelődési feladatellátás formája, módja és mértéke

4.§


(1) Az önkormányzat a rendelet 2. §-ában foglalt alapszolgáltatások, a közművelődési feladatok folyamatos ellátása érdekében művelődési házat és könyvtárat  működtet.

(2) Közösségi színteret a Művelődési Házban 9761 Táplánszentkereszt, Fő út 6. szám alatt biztosítja.

(3) A nyilvános könyvtári feladatokat intézménye keretén belül biztosítja a Fő út 2. sz. alatti könyvtár épületben

(4)A nyilvános könyvtár éves szakmai beszámolója önkormányzati jóváhagyással válik érvényessé.

A közművelődési tevékenység irányítása, ellenőrzése, képviselete.

5.§


(1) A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény és a jelen rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos hatásköröket Táplánszentkereszt község Önkormányzata Képviselő-testülete gyakorolja.

(2)Az Önkormányzat a nyilvános könyvtári feladatot ellátó intézmény törvényességi ellenőrzését a vonatkozó jogszabályokban foglaltak alapján látja el.

(3) Az Önkormányzat intézményének szakmai ellenőrzését a Képviselő-testület szakmai beszámolók és szakértői vélemények alapján látja el.

(4) A muzeális intézményekről, nyilvános könyvtári ellátásról és közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvényben meghatározottak alapján a helyi lakosság képviselete érdekében legfeljebb hároméves időtartamra egy-egy Közművelődési Kerekasztal alakítható.


A közművelődésben együttműködő partnerek

6.§


Az önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátása során együttműködik:

a) a Táplánszentkereszten működő, közművelődési feladatokat is ellátó, valamint művészeti, hagyományőrző, hagyományápoló, kulturális tevékenységet végző szervezetekkel, személyekkel,

b) Egyházakkal,

c) Oktatási, nevelési intézményekkel,

d) Civil szervezetekkel.




A közművelődési feladatok finanszírozása

7. §


(1) Az Önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos kötelező feladatait költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása a saját bevétel, a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás, a központosított előirányzatokból származó összeg és az elkülönített állami pénzalapokból, valamint a különböző pályázati úton elnyerhető támogatás.


(2)Az Önkormányzat a központi költségvetési forrásból a közművelődési feladatok támogatására biztosítandó pályázatokhoz a pályázat elnyeréséhez szükséges önrészt a mindenkori éves költségvetési rendeletében határozza meg.


(3) Az Önkormányzat költségvetéséből finanszírozza:

A közösségi szintér üzemeltetésének alapvető műszaki, technikai feltételei megteremtésének, az épületek működőképessége megőrzésének, korszerűsítésének költségeit.


Helyi önszerveződő közösségek támogatása

8. §


(1) Táplánszentkereszt község Önkormányzata Képviselőtestülete elismeri és támogatja azt a tevékenységet, amelyet a településen élő, vagy dolgozó lakosok önszerveződő közösségei végeznek az önkormányzati feladatok megvalósítása, a lakosok közéletbe való bevonása, a település fejlesztése és szépítése, a környezetvédelem, az arra rászorulók támogatása, a kultúra és a hagyományok ápolása, a lakosság művelődése, oktatása, szórakozása, sportolása érdekében.


(2) Az (1) bekezdésben foglalt elvek megvalósítása érdekében a képviselő-testület az éves költségvetéséről szóló rendeletében – a település anyagi lehetőségeitől függően megállapítja az önszerveződő közösségek pénzügyi támogatásának mértékét.

Záró rendelkezések

9. §


(1)Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba  és hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a helyi közművelődésről szóló 10/2001. (VII. 3.) önkormányzati rendelet.



                    /: Perl János :/                                      /: Családi Anita :/

                    polgármester                                                 jegyző