Táplánszentkereszt Község Önkormányzata Képviselőtestületének 2/2019(III.14.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2019. évi költségvetése

Hatályos: 2019. 03. 14

 Táplánszentkereszt Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1.Az Önkormányzat kiadásainak és bevételeinek főösszege,

 a hiány mértéke és finanszírozásának módja


 1. § (1)Táplánszentkereszt Község  Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) Képviselő-testülete az Önkormányzat 2019. évi költségvetésének

a) kiadási főösszegét  423 855 Ft-ban,

b) bevételi főösszegét 423 855 E Ft-ban állapítja meg a  (2) bekezdésben foglalt részletezettséggel.

(2) Az Önkormányzat

a) költségvetési kiadási főösszegét  353 073 E Ft-ban,

b) költségvetési bevételi főösszegét 308 028 E Ft-ban,

c) finanszírozási kiadását 70 782 E Ft-ban,

 d) finanszírozási bevételét 115827 E Ft-ban,

e) költségvetési hiányát/többletét  0 Ft-ban  állapítja meg.

f) A működési hiány belső finanszírozásának érdekében a Képviselő-testület az előző év költségvetési maradványának igénybevételét rendeli el.

2. §  (1) Az Önkormányzat összevont tervezett kiadásait kiemelt előirányzatok szerinti bontásban az 1. mellékletben foglaltak szerint állapítja meg.

(2) Az Önkormányzat összevont tervezett bevételeit kiemelt előirányzatonként a 2. mellékletben foglaltak szerint állapítja meg.

(3) Az Önkormányzat felújítási kiadásait felújításonként a 3. melléklet szerint hagyja jóvá.

(4) Az Önkormányzat beruházási kiadásait beruházásonként a 4. mellékletben foglaltak szerint fogadja el.

(5) Az Önkormányzat 2019. évi kiadási és bevételi előirányzatait kiemelt előirányzatonként az 5. mellékletben foglaltak szerint fogadja el.

 (6) Az Önkormányzat egyes kiadási előirányzatainak és céltartalékainak részletezését a 6. mellékletben felsoroltak szerint hagyja jóvá.

 3.§ (1) A Polgármesteri Hivatal kiadási és bevételi előirányzatait kiemelt előirányzatonként a 7. mellékletben foglaltak szerint fogadja el.

 (2) A Jókai Mór Művelődési Ház, Községi-Iskolai Könyvtár és Teleház  kiadási és bevételi előirányzatait a 8. mellékletben foglaltak szerint fogadja el.

(3) Az Önkormányzat 2019. évi bevételeinek és kiadásainak működési-felhalmozási mérlegét a 9. mellékletben rögzítettek szerint állapítja meg.

(4) Az Önkormányzat által irányított költségvetési szervek engedélyezett létszámát a 10. melléklet tartalmazza.

(5) Az Önkormányzat 2019. évi európai uniós támogatási programjait a 11. melléklet szerint fogadja el.

(6) Az adósságot keletkeztető ügyletből, fejlesztési célú hitelből megvalósuló fejlesztési célja, valamint az Önkormányzat saját bevételeit és az adósságot keletkeztető ügyletből eredő fizetési kötelezettsége az Önkormányzatnak nincs.

(7) A rendelet mellékleteiben jóváhagyott előirányzatok tartalmazzák  a költségvetés elfogadását megelőzően teljesített 2019. évi bevételeket és kiadásokat.

2. Általános szabályok

4. § (1) Az Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) a költségvetési rendeletét szükség szerint,, de legkésőbb a költségvetésről szóló beszámoló elkészítését megelőzően módosítja.

 (2) A 10. § és 11. § szerint végrehajtott előirányzat-átcsoportosítások a 4. § (1) bekezdése szerinti költségvetési rendelet módosítások során átvezetésre kerülnek.


3. A költségvetés végrehajtásának speciális szabályai

5. § (1) Az Önkormányzat a kiadások között 9048 e Ft működési tartalékot állapít meg.  A tartalékkal való rendelkezés jogát a Képviselő-testület a polgármesterre ruházza.

(2) A működési célú tartalék

a) az Önkormányzat és az irányítása alá tartozó költségvetési szervek évközi zavartalan működése biztosítása érdekében, a költségvetési év során felmerülő önkormányzati feladatok végrehajtásához jelentkező kiadásokra, működési zavarok elhárítására használható fel. A működési célú tartalék forrást biztosít továbbá a költségvetési év során megvalósítandó egyéb beruházás, felújítási feladat fedezetére vagy jóváhagyott felhalmozási célú feladat előirányzatának emelésére is.

b) a normatíva visszafizetési kötelezettségre és kamatainak teljesítésére nyújt fedezetet.

c) z Önkormányzat által benyújtott európai uniós és egyéb pályázatok önrészének biztosításához, pályázatok előkészítésének kiadásaira, pályázati támogatások fel nem használt részének visszafizetésére is szolgál.

4. Előirányzat-átcsoportosítás, -módosítás

6. § (1) A Képviselő-testület az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 34. §-a alapján előirányzat-átcsoportosítási jogot ruház át a Polgármesterre.

(2) A Polgármester a jóváhagyott költségvetés kiemelt előirányzatain belül és között, valamint a költségvetési szervek, továbbá a költségvetési szervek és az Önkormányzat között előirányzat átcsoportosítást hajthat végre, különösen

a) a feladatellátás csökkenése miatt,

b) évközben jelentkező új feladatellátás és indokolt többletigény esetén,

c) a feladatellátás tervezett módjának változása esetén .

(3) A Képviselő-testület az Áht. 34. §-a alapján az önkormányzat bevételi és kiadási előirányzatainak módosítási jogát átruházza a Polgármesterre az államháztartás végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 34/A. §-a szerint.


5. Előirányzatok módosítása, átcsoportosítása költségvetési szerveknél

7. § Az Önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szerv a kiadási és bevételi előirányzatok módosítását, átcsoportosítását az Áht. 30. §-a, 34. §-a és 35. §-a, valamint az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Kormányrendelet 35. §-a, 36. §-a, 42. §-a, 43. §-a, 43/A. §-a és 44.§-a szerint végezheti.

8. § (1) A költségvetési rendelet szerint jóváhagyott, költségvetési szervek által felhasználható felújítási, beruházási előirányzatokon belül, valamint felújítási, beruházási és dologi kiemelt előirányzatok között – a jóváhagyott feladat végrehajtásának kötelezettségével – feladatonként 500 E Ft-ot meg nem haladó mértékben a költségvetési szerv saját hatáskörében előirányzat-átcsoportosításra jogosult, míg ezt meghaladó mértékben a Polgármester előzetes engedélye szükséges.

  6. A létszámengedélyezés szabályozása

9. § A költségvetési szerv költségvetésében jóváhagyott, engedélyezett létszám év közben csak képviselő-testületi döntés alapján változhat.

7. Pénzellátás, pénzgazdálkodás

10. § (1) A költségvetési szervek finanszírozása szükség szerint, az éves likviditási terv alapján kidolgozott finanszírozási ütemtervben foglaltak szerint történik.

(2) Amennyiben a költségvetési szervek gazdálkodása során rendkívüli esemény következik be, úgy az (1) bekezdéstől eltérően az indokolt igénynek megfelelő finanszírozás történhet.

 11. § (1) Az Önkormányzat és az irányítása alá tartozó költségvetési szervek – az Áht. 85. §-a alapján – a kiadásokat az alábbi esetekben teljesíthetik készpénzben:

a) a készlet- és kis értékű tárgyi eszköz beszerzések, a kiküldetési, reprezentációs kiadások, továbbá egyes kisösszegű szolgáltatási kiadások, az Önkormányzat és a költségvetési szervek pénzkezelési szabályzatában meghatározott házipénztári keret nagyságára is figyelemmel,

b) a társadalom- és szociálpolitikai juttatások, az ellátottak pénzbeli juttatásai és

 c) személyi juttatások egyes tételei, amennyiben fizetési számla nem áll rendelkezésre.

(2) A házipénztárban történő kifizetés havonta és szerződésenként nem haladhatja meg az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény 114. § (3) bekezdésében rögzített összeget.


8. Pénzintézeti kapcsolatok

12. § A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert arra, hogy a költségvetés végrehajtása során az átmenetileg szabad pénzeszközöket a bevételek növelése céljából betétként elhelyezze vagy abból értékpapírt vásároljon, mellyel a fizetőképességet nem veszélyeztetheti.


9. A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

13. § (1)Az önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző, az intézmények esetében az intézményvezető felelős.

(2) Az Önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról külső szolgáltató útján gondoskodik.


10.Záró rendelkezések

14. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. Rendelkezéseit 2019. január hó 1. napjától kell alkalmazni.


                        Perl János                                                       Családi Anita

                      polgármester                                                          jegyző


Mellékletek