Táplánszentkereszt Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (XII. 12.) önkormányzati rendelete

az elhagyott hulladék felszámolásához szükséges helyi intézkedésekről

Hatályos: 2023. 12. 13

Táplánszentkereszt Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (XII. 12.) önkormányzati rendelete

az elhagyott hulladék felszámolásához szükséges helyi intézkedésekről

2023.12.13.

Táplánszentkereszt Község Önkormányzata Képviselő-testülete a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény 35. § (1) bekezdés h)pontjában kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. § Az önkormányzat lakossági bejelentés alapján és hivatalból végzi a település közigazgatási területén az elhagyott hulladék felderítését.

2. § (1) Az elhagyott hulladék felderítőjének jelzése alapján a Táplánszentkereszti Polgármesteri Hivatal ügyintézője helyszíni szemle keretében meghatározza a hulladék pontos helyét, mennyiségét, típusát és amennyiben lehetséges, a hulladék tulajdonosát vagy korábbi birtokosát.

(2) Amennyiben az elhagyott hulladék magántulajdonban álló ingatlanon található, vagy a közterületen elhagyott hulladék tulajdonosa, illetve korábbi birtokosa beazonosítható, a jegyző a rendelkezésre álló adatok megküldésével eljárást kezdeményez a területileg illetékes hulladékgazdálkodási hatáságnál az elhagyott hulladék felszámolás érdekében.

(3) A jegyző az elhagyott hulladék fellelésének helyszíneiről nyilvántartást vezet és az engedély nélküli hulladékelhelyezéssel leginkább érintett helyszíneket rendszeresen ellenőrzi.

3. § (1) Aki közterületen engedély nélkül hulladékot helyez el, köteles azt saját költségén eltávolítani és a területben keletkezett károkat helyreállítani. Ha a kötelezett a felszólításnak nem, tesz eleget, a hulladékgazdálkodási hatóság egyidejű értesítése mellett, a hulladék elszállíttatásáról a kötelezett költségére és felelősségére az önkormányzat a vele szerződésben álló gazdálkodó szervezet útján gondoskodik.

(2) Az önkormányzat szállíttatja el a közterületen engedély nélkül elhelyezett hulladékot, ha a hulladék tulajdonosa vagy korábbi birtokosa nem ismert.

(3) A település közterületén elhagyott hulladék felszámolásának költségeit lehetőségei szerint az önkormányzat a költségvetésében biztosítja.

4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.