Táplánszentkereszt Község Önkormányzata Képviselőtestületének 1/2020(II.20.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat 2020. évi költségvetése

Hatályos: 2020. 02. 20

az Önkormányzat 2020. évi költségvetésről

Részletes indokolás

Az 1–14. §-hoz és az 1–19. melléklethez

INDOKOLÁS

az önkormányzat 2020. évi költségvetéséről és végrehajtásának szabályairól szóló rendelet-

tervezethez

Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. §. (2)- (3) bekezdése alapján a helyi nkormányzat költségvetése tartalmazza:

1. a helyi önkormányzat költségvetési bevételi előirányzatait és költségvetési kiadási

előirányzatait

1. működési bevételek és működési kiadások, felhalmozási bevételek és felhalmozási kiadások, kiemelt előirányzatok, és

2. kötelező feladatok, önként vállalt feladatok és államigazgatási feladatok szerinti bontásban,

3. a helyi önkormányzat által irányított költségvetési szervek költségvetési bevételi

előirányzatait és költségvetési kiadási előirányzatait

1. kiemelt előirányzatok, kötelező feladatok, önként vállalt feladatok és államigazgatási feladatok szerinti bontásban,

1. a költségvetési egyenleg összegét működési bevételek és működési kiadások egyenlege és a felhalmozási bevételek és a felhalmozási kiadások egyenlege szerinti bontásban,

2. a költségvetési hiány belső finanszírozására szolgáló, a 6. § (71 bekezdés a) pont ab) és ac) alpontja szerinti finanszírozási bevételi előirányzatokat,

3. a d) ponton túli költségvetési hiány külső finanszírozására vagy a költségvetési többlet felhasználására szolgáló finanszírozási bevételi előirányzatokat és finanszírozási kiadási előirányzatokat,

4. a költségvetési év azon fejlesztési céljait, amelyek megvalósításához a Gst 8. § (2) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügylet megkötése válik vagy válhat szükségessé, az adósságot keletkeztető ügyletek várható együttes összegével együtt,

5. a Gst 8. § (2) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyletekből és az önkormányzati garanciákból és önkormányzati kezességekből fennálló kötelezettségeit az adósságot keletkeztető ügyletek futamidejének végéig, illetve a garancia, kezesség érvényesíthetőségéig, és a Gst 45. $ Cl) bekezdés a! pontjában kapott felhatalmazás alapján kiadott jogszabályban meghatározottak szerinti saját bevételeit, és

6. a költségvetés végrehajtásával kapcsolatos hatásköröket, így különösen a Mötv. 68. § (4) bekezdése szerinti értékhatárt, a finanszírozási bevételekkel és a finanszírozási kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket, valamint a 34, § (2) bekezdése szerinti esetleges felhatalmazást.

A költségvetési rendeletben elkülönítetten szerepel az évközi többletigények, valamint az elmaradt bevételek pótlására szolgáló általános tartalék és céltartalék.

Indokolás a rendelet

1. §- 2. §-ához

A l.§-2. §-ban a költségvetés bevételei és kiadásai szerepelnek.

A Képviselő-testület az önkormányzat 2020. évi összes bevételét 451 205 e Ft főösszegben állapítja meg.

Részletezését az előterjesztéshez csatolt táblák tartalmazzák.

3. §-ához

A költségvetési szervek bevételi és kiadási főösszegét tartalmazza a hivatkozott mellékletben meghatározott módon.

4. §-12. §-ához

A költségvetés végrehajtására vonatkozó részletes rendelkezéseket tartalmazza.

Az előirányzatok közötti átcsoportosításra vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza. A költségvetési intézmények vezetői a rendeletben megállapított bevételi és kiadási előirányzataik felett előirányzat felhasználási jogkörrel rendelkeznek azzal, hogy kötelezettséget az elfogadott kiadási előirányzat mértékéig vállalhatnak, valamint későbbi évek előirányzatát terhelő kötelezettséget nem vállalhatnak.

A gördülékenyebb működés érdekében változatlanul javasoljuk, hogy a költségvetési kiadások kiemelt előirányzatai közötti átcsoportosításra a polgármester kapjon felhatalmazást, valamint legyen jogosultsága dönteni az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, és a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról, amelyről természetesen a döntést követő ülésen tájékoztatni köteles a képviselő- testületet.

A tervezet szerint a megállapított kiadások főösszege csak a Képviselő-testület jóváhagyásával módosulhat. Az intézmények közötti feladatváltozást vagy bármely ok miatti átcsoportosítást is csak a Képviselő testület engedélyezhet.

A költségvetési rendelet általános tartalékkal készült az előre nem tervezhető kiadások fedezetére, melynek felhasználását a képviselőtestület hagyhatja jóvá. A tartalék mértéke 2020. évben 11 683 e forint.

A polgármester 500 000 forint értékhatárig dönt a forrásfelhasználásról, ha a döntés szükségessége két ülés között merül fel, és a döntés meghozatala a következő ülés időpontjáig nem halasztható. A polgármester döntéséről a döntést követő ülésen tájékoztatja a képviselő-testületet.

13. §-ához

Az önkormányzat és az általa fenntartott költségvetési szervek, továbbá az általa gesztor önkormányzatként feladatellátást végző társulások belső ellenőrzés ellátását szabályozza.

14. §-ához

Hatályba léptető rendelkezéseket tartalmaz.

A rendelet-tervezetben hivatkozott mellékletek kidolgozása, részletezése a költségvetés esetleges módosításait követően, a végleges rendelet elfogadása után történik.