Táplánszentkereszt Község Önkormányzat Képviselő-testülete 5/2021. (V. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat 2020. évi zárszámadásáról

Hatályos: 2021. 05. 31

az Önkormányzat 2020. évi zárszámadásáról

Részletes indokolás

Az 1–7. §-hoz

Tisztelt Képviselő-testület!

A Képviselőtestület a zárszámadás rendeletben történő meghatározására az Mötv. 143. § (4) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján jogosult. Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 91. § (1) bekezdésében foglaltak alapján a helyi önkormányzat költségvetésének végrehajtására vonatkozó zárszámadási rendelet tervezetét a jegyző készíti elő és a polgármester terjeszti a Képviselő-testület elé úgy, hogy az a Képviselő-testület elé terjesztését követő harminc napon belül, de legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba lépjen. A zárszámadásról a Képviselő-testület rendeletet alkot.

A Kormánynak a veszélyhelyzet során alkalmazandó rendelkezése értelmében a 2020. évi zárszámadás elfogadására, végrehajtására külön szabály nem született, ennek elfogadásánka 2021.május 31-ig kel eleget tenni.A jogalkotásról szóló törvény alapján az önkormányzat rendelete – eltérő rendelkezés hiányában – a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Táplánszentkereszt Község Önkormányzata 2020. évi pénzügyi tervének végrehajtásáról szóló zárszámadás elkészült, A Magyar Államkincstár részére az adatszolgáltatás megtörtént.

Ennek alapján készült el a rendelet, amelynek mellékletei részletesen tartalmazzák a költségvetés végrehajtására vonatkozó adatokat.