Táplánszentkereszt Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

A közszolgálati tisztviselők illetményalapjának megállapításáról szóló 2/2020./II.26./ önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 03. 01
A közszolgálati tisztviselők illetményalapjának megállapításáról szóló 2/2020./II.26./ önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–4. §-hoz
Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. törvény (a továbbiakban: Költségvetési törvény) biztosítja, hogy a helyi erőforrások felhasználásával a képviselő-testület a köztisztviselői illetményalapot magasabb összegben állapítsa meg. Tekintettel arra, hogy az illetményalap mértéke 2008. évtől változatlanul 38.650.-Ft, miközben a reálbérek fokozatosan növekedtek, szükségessé vált az illetményalap rendezése, a Költségvetési törvényben meghatározott összegnél magasabb összegben való megállapítása.
Az illetményalap összegének megállapításánál a a garantált illetmény 2022. évi növekedését, 20 %-ot vettünk figyelembe, amely 12500 Ft.
Az illetményalap figyelembevételével megállapított bérek még ily módon is torzulást eredményeznek, ezért indokolt esetben a személyi bérek alkalmazására kerül sor.
A feladatellátásra kapott finanszírozás fedezetet nyújt az illetményalap emelésére, helyi erőforrások igénybevételét nem eredményezi.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz:
A rendeletben meghatározott illetményalap módosítását tartalmazza.
A 2022. március 1-től alkalmazandó illetményalap mértékéről rendelkezik, amely a Költségvetési törvényben meghatározotthoz képest magasabb összegben, 75.000.-Ft-ban kerül megállapításra.
A 2. §-hoz:
Az alaprendelet időbeni hatályt állapít meg, amely jelen módosítás során nem releváns.
A 3. §-hoz:
A rendelet hatályba lépésére vonatkozó rendelkezést tartalmaz.