Táplánszentkereszt Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (III. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

Táplánszentkereszt község Önkormányzata 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 03. 02
Táplánszentkereszt község Önkormányzata 2022. évi költségvetéséről
Részletes indokolás
Az 1–15. §-hoz
A 2022. évre vonatkozó központi költségvetés határozza meg az önkormányzatokat különböző jogcímen megillető központi forrásokat. Az önkormányzati feladatellátás sajátos szabályait az ágazati törvények és a helyi, önkormányzati szintű szabályozások is meghatározzak, melyekre a költségvetés tervezésekor szintén figyelemmel kell lenni.
Táplánszentkereszt Község Önkormányzata Képviselőtestülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva rendeletet alkot az Önkormányzat 2022. évi költségvetéséről.
A Rendelet a vonatkozó jogszabályok szerint rögzíti az önkormányzati gazdálkodás adott évi tervezett bevételeit, előző évi maradványának figyelembe vett részét és az ezek terhére tervezett kiadásokat, továbbá meghatározza a végrehajtáshoz, módosításhoz kapcsolódó szabályokat.
Táplánszentkereszt Község Önkormányzata 2022. évi költségvetését a humánjárvány okozta veszélyhelyzeti szabályozásra, annak önkormányzati gazdálkodásra, feladatellátásra vonatkozó hatásaira; a helyi gazdaság várható teljesítésére; a saját bevételek, az állami finanszírozás várható alakulására; az önkormányzati feladatellátás jelenlegi kereteire és az azt módosító jogszabályváltozásokra figyelemmel szükséges megalkotni.