Táplánszentkereszt Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (V. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

Az Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 2/2021.(III.9.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 05. 31
Az Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 2/2021.(III.9.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz és a 2. §-hoz
Általános Indoklás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV törvény (továbbiakban: Áht.) 34. § (1)-(5) bekezdésében foglaltak szerint, a helyi önkormányzat költségvetési rendeletét módosíthatja.
Részletes indokolás
1. §-hoz A költségvetési rendelet módosításával bevételi, kiadási főösszegek, a költségvetési egyenleg, a hiány összegei e rendelet szerinti változásait mutatja be. A módosítás a költségvetés pontosabb és reálisabb tervezését segíti elő.
A költségvetési rendelet módosításával az eredeti költségvetésben kimutatott kiemelt előirányzat változásait mutatja be. A számok indoklását az előterjesztés tartalmazza.
A költségvetési rendelet módosított mellékleteire tesz javaslatot.
2. §-hoz A rendelet hatálybalépéséről rendelkezik.
A Táplánszentkereszti Polgármesteri Hivatal költségvetési intézmény előirányzatai vonatkozásában a módosításra az alábbi ok miatt kerül sor:
1. A 2021. évi igazgatási szolgáltatási díjak bevétele a tervezetthez képest emelkedett, ennek előirányzata feladásra került a bevételek között.
2. A Polgármesteri Hivatalban személyi változások miatt a tervezett bérkiadások nem teljesültek, így a bérjellegű kiadások előirányzata csökkentésre került, valamint a dologi kiadások is a várható teljesítés szintjére kerültek módosításra.
Táplánszentkereszt község Önkormányzata előirányzatai az alábbi jogcímeken módosulnak:
1. 2021. október hónaptól 100%-os intenzitással EFOP bértámogatás keretében 2 fő 6 órás rehabilitációs foglalkoztatott alkalmazására került sor. A személyi jellegű kiadások és járulékkiadás összege 700,- e Ft összeggel emelkedtek, melynek bevétele a 2022. évi költségvetésben került tervezésre.
2. 2021. október hónaptól közművelődési területen 1 fő alkalmazott felvételére került sor határozott időre feladat ellátására, melynek létszámkeretbe történő felvétele a 2022. évi költségvetéssel kerül rendezésre. A kapcsolódó 2021. évi személyi jellegű és járulékkiadás megtakarított bérmaradvány terhére került elszámolásra.
3. A tartalék összege a feladott bevételi többletelőirányzatok és 2022. évre áthúzódó tervezett beruházások, felújítások következtében a 134.018,- e Ft összeggel nőtt.
4. Az államháztartáson belüli támogatások bevétele között feladásra került a közfoglalkoztatás és a nyári diákmunka támogatásának bevétele, illetve a falunap pályázati támogatása 4.221,- e Ft összegben.
5. Az önkormányzat csapadékvízelvezetés fejlesztésére beadott pályázati támogatásának 2021. évi előleg összege 9.572,- Ft, ennek előirányzata feladásra került a felhalmozási célú támogatások között.
6. Az adóbevételek előirányzata a ASP adó szakrendszer által nyilvántartott követelések szintjére kerültek emelésre. Ez az összeg azonban nem esedékes követeléseket is tartalmaz, a 2021. évi tényleges bevételi adatok emiatt ennél alacsonyabb szinten kerülnek teljesítésre.
7. A működési bevételek között növekedett a tervezetthez képest a temetőhasználati díjak bevétele, illetve a földbérleti díjbevétel, valamint a kaszálási tevékenység átvállalása miatti többletbevétel került előirányzatosításra.