Táplánszentkereszt Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

A szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 9/2021. (VIII. 12.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 05. 17
A szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 9/2021. (VIII. 12.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Az Önkormányzat Képviselőtestülete 2002. óta ruházta át az akkor létrehozott Szociális és Egészségügyi Bizottságra ruházta át a szociális ellátások, támogatások körében - akkor még sokkal több - a hatáskört.
A széleskörű ellátási formák akkor polgármesteri hatáskörben voltak, elég nagyszámú megállapítások történtek, melyek súlyos anyagi terhet róva ezzel az önkormányzatra.
Az önkormányzat akkori anyagi helyzetében felül kellett vizsgálni az ellátások jogosságát, ésszerűbb megoldásokat kellett keresni a jogszabályi keretek között.
Az akkori önkormányzat sokkal megfontoltabb gazdálkodást igényelt, melyet sikerült kialakítanunk és tartanunk.
A bizottsági tagok meglátogatták a kérelmező családokat, környezetüket, rászorultságukat ellenőrizték és ennek ismeretében hozták meg döntésüket.
Az elmúlt időszakban 2013. óta az önkormányzatok szociális támogatásokra vonatkozó hatásköreit a járási hivatalokhoz telepítették.
Megszűnt az ápolási díj, közgyógyellátási igazolvány, időskorúak járadéka, lakásfenntartási támogatás és a munkanélküliek támogatása megállapítására vonatkozó testületi -bizottsági és jegyzői hatáskör.
Jelenleg a kérelmek fogadása, vizsgálata, a döntés előkészítés a hivatalban történik. A bizottsági ülés időpontjának egyeztetése, meghívó kiküldése, ülés előkészítése, jegyzőkönyvezés sokkal nagyobb terhet ró a hivatalra, mint általában az ülések.
A szociális támogatásokra vonatkozó önkormányzati lehetőségek kapcsán kevés kérelem érkezik, változó időszakonként, 1-2 ügy miatt bizottság összehívása az említett adminisztráció nagyságrendje miatt indokolatlan. Tényleges rászorultság esetén pedig a soronkívüliség, gyors döntés lenne indokolt.
A veszélyhelyzet ideje alatt hozott polgármester döntések minden esetben megállták helyüket, a bizottság is leginkább javaslataink alapján hozza meg döntését.
Ezért indokolatlannak, nehézkesnek látjuk a támogatási kérelmek bizottságban történő elbírálását és teszünk javaslatot a hatáskörök polgármesterhez történő telepítésére.
A fellebbezési jog az Önkormányzathoz nyitva áll, bár a bizottság döntése ellen is egy esetben érkezett fellebbezés, melyet a testület is elutasított.
Megítélésem szerint a hivatali döntéselőkészítés helytálló, megalapozott, amely alapján a polgármester megfelelő döntést hozhat. A konzultáció is - mint más ügyekben - szükség esetén biztosítható.
A Jóléti Bizottság munkája a feladatkörébe tartozó egyéb területet felkarolása, koordinálása, közösségépítés, oktatási, nevelési intézmények kapcsolattartása stb. terén kiteljesedhet.
Csak a szociális támogatások tekintetében, a rugalmasabb, ügyfélbarátabb eljárás érdekében javsoljuk a hatáskörre vonatkozó szabályok módosítását.