Táplánszentkereszt Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 10.) önkormányzati rendeletének indokolása

Az Önkormányzat 2023. évi költségvetéséről szóló 4/2023. (III. 6.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 11. 11

Táplánszentkereszt Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 10.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.11.11.
Az Önkormányzat 2023. évi költségvetéséről szóló 4/2023. (III. 6.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–3. §-hoz és az 1–13. melléklethez
A Táplánszentkereszti Polgármesteri Hivatal költségvetési intézmény előirányzatai vonatkozásában a módosításra az alábbi okok miatt kerül sor:
1. A Polgármesteri hivatalban 2023. évben jelentős összegű szabadságmegváltás kifizetésére került sor, mert 1 fő szülési szabadságon lévő köztisztviselő kérte jogviszonyának közös megegyezéssel történő megszüntetését. A jogszabály alapján járó szabadságnapok jelentős száma miatt a tervezett bér-és járulék összegek nem fedezik az éves kiadásokat, így annak emelésére volt szükség a szabadságmegváltás összegének figyelembevételével az intézményfinanszírozás bevételének emelésével.
2. A hivatalban kisértékű eszközök beszerzése vált szükségessé, így a dologi kiadások terhére átcsoportosítás történt a beruházási kiadások közé.
Táplánszentkereszt község Önkormányzata előirányzatai vonatkozásában az alábbi módosítások történtek:
1. A Képviselőtestület által hozott határozatok alapján folyamatosan átvezetésre kerültek az előirányzatok a tartalék módosításával. A beruházási és felújítási kiadások esetében többek között az alábbi döntések pénzügyi kihatásai szerepelnek a módosított előirányzatok között:
Széchenyi park játszótéri eszköz
Rumi és Dózsa úti temető járdafelújítása
Hivatal karnis, függöny
Táplánszentkereszti óvoda 5. csoportszoba kialakításának kiadásai
1. A személyi juttatások vonatkozásában az előirányzat változás a közfoglalkoztatás és a nyári diákmunka többlete miatt történt, melynek bevételi fedezete biztosított volt a támogatási megállapodás százalékában.
2. A dologi kiadások előirányzatát a testület által hozott határozatok alapján módosítottuk, ezek között szerepelt a tornaterem KLIK által előírt karbantartási munkáinak fedezete, a különböző szakmai, tervezési feladatok kiadásának előirányzata, valamint a szúnyoggyérítés, fakivágás és közvilágítással összefüggő feladatok év közben felmerült többletköltsége. A szociális tűzifa pályázat alapján feladásra került mind a bevételi, mind a kiadási jogcímek között az előirányzat a beszerzés tervezett összegeinek megfelelően. A TOP pályázatok, a 2022. évi áthúzódó Leader pályázatok vonatkozásában felmerült többletkiadások előirányzatai a dologi kiadások között kerülnek felvitelre tartalék terhére.
3. A bevételek esetében az iparűzési adó többletbevétele előirányzatosításra került, ezzel egyidejűleg a települési adó előirányzatát töröltük a jogszabályi változás miatt. A bevételi többlet előirányzatát tartalékba helyeztük.
4. Az önkormányzati vagyonváltozással összefüggésben a felhalmozási bevételek között a szántó értékesítésének előirányzata emelte a bevételi összeget.
5. Az Óvoda Társulás finanszírozási előirányzatának emelésére az intézmény közüzemi díjainak többletkiadása miatt volt szükség, valamint játszóeszköz beszerzése is megvalósult tartalék terhére.
6. A Mikrotérségi Társulás működési célú támogatási összegének emelése a Gyöngyös-Sorok Menti Szociális Alapellátó intézményben az étkezéssel összefüggő kiadások miatt történt, melynek fedezetét a normatív támogatások pótelőirányzata a havi többletfinanszírozással biztosítja.