Táplánszentkereszt Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

a településfejlesztéssel, településrendezéssel és településkép-érvényesítéssel összefüggő partnerségi egyeztetés helyi szabályairól

Hatályos: 2023. 02. 17

Táplánszentkereszt Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.17.
a településfejlesztéssel, településrendezéssel és településkép-érvényesítéssel összefüggő partnerségi egyeztetés helyi szabályairól
Részletes indokolás
Az 1–8. §-hoz
A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (4) bekezdése alapján, valamint a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet 59. § (1) bekezdése és 75. § (1) bekezdése értelmében az önkormányzat partnerségi rendeletet alkothat a településtervek, a kézikönyv vagy a településképi rendelet készítése, módosítása tekintetében.
Táplánszentkereszt Község Önkormányzata a helyi adottságoknak megfelelően a 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet vonatkozó szabályainak hatályba lépésével egyidejűleg új rendeletben kívánja szabályozni a partnerségi egyeztetés részletes szabályait. Az új rendelet megalkotására azért kerül sor, mert az Építési törvény és a 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet vonatkozó rendelkezései 2022. július 1-től hatályba léptek, ami a korábbi partnerségi rendeletében foglaltak felülvizsgálatát teszi szükségessé.
A partnerségi egyeztetés szabályairól szóló új rendelet (továbbiakban: új partnerségi rendelet) a táplánszentkereszti településfejlesztési és településrendezési tervek, valamint a településképi arculati kézikönyv és településképi rendelet készítése során alkalmazandó partnerségi egyeztetési szabályokat rögzíti. Meghatározza a rendelet tárgyi hatályát és a partnerségi egyeztetésben résztvevő partnerek körét, meghatározza a partnerek tájékoztatásának módját, szabályozza a partneri vélemény beküldésének és nyilvántartásának módját, továbbá tartalmazza, a partnerségi egyeztetés során alkalmazandó adatkezelés szabályokra történő utalást.
Az E-TÉR rendszer bevezetése, a hivatkozott 419/2021./VII.115./ Korm. rendelet 65. § (3) bekezdése szabályozza a partnerek véleméynének megismerése céljából összehívásra kerülő lakossági fórum összehívásának módját.
Ezért a korábbi rendeletben foglaltak szerinti, SZMSZ-ben szabályozott lakossági fórumra való hivatkozás okafogyottá vált.
Az új rendelet rendelkezik egyidejűleg a jelenleg hatályos rendelet hatályon kívül helyezéséről is.