Táplánszentkereszt Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

A temetőkről és a temetkezés rendjéről szóló 19/2013. (XII. 17.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 02. 17

Táplánszentkereszt Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.17.
A temetőkről és a temetkezés rendjéről szóló 19/2013. (XII. 17.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–8. §-hoz, az 1. melléklethez és a 2. melléklethez
A rendelet felülvizsgálata során szükségesnek tartott, sok esetben adminisztratív vagy magasabb rendű jogszabály ismétlése, felesleges szabályozás hatályon kívül helyezése céljából készült a módosításra vonatkozó tervezet.
Bevezető:
Hiányzik az Hiányzik az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjára történő hivatkozás a feladatkörnél.
1. § (2) bekezdés a fenntartót nem tartalmazza az 1. melléklet,
„(3) A köztemető létesítéséről, bővítéséről, lezárásáról és megszüntetéséről a települési önkormányzat (fővárosban a fővárosi önkormányzat) gondoskodik.
2. § (2) Felesleges szabályozás, ennek rendeletben történő rögzítése nélkül is ekként kell eljárni.
3. § (4) nincs normatív szabályozási tartalma, ezért hatályon kívül helyezésre kerül, a temetők kerítésének folyamatosan javítása, karbantartása biztosított.
4. § (5) A rendeletnek nincs 16. §-a – elírás lehet - nem lehet rá hivatkozni, kiegészítésre került.
(2) A rendelkezési jog gyakorlása a temetési helyre helyezhető személyek körének meghatározására, síremlék, sírjel állítására és mindezek gondozására terjed ki.
A fenti törvényi hivatkozás szerint a síremlék, sírjel állítása és mindezek gondozása a rendelkezési jog gyakorlóját illeti. Nem „megrendelő”.
10. § (1) A temetőt – nagyságától függően – sírhelytáblákra (parcella), a sírhelytáblákat pedig sorokra kell osztani. A sorokban a temetési helyeket a temető üzemeltetője jelöli ki.„
Törlésre kerül, jogszabályt nem ismétlünk.
5. § (5) A temetés hely tágabb fogalom, mint a sírhely, ezért a gyűjtőfogalmat használtam az 1999. évi XLIII. törvény 3. § d) pontja alapján:
d) temetési hely: a temetőben vagy a temetkezési emlékhelyen létesített sírhely, sírbolt, urnafülke, urnasírhely, urnasírbolt, valamint a hamvasztóüzemi építmény területén, ingatlanán létesített urnafülke, urnasírhely. A temetési helyek egyes formái, a temetés módja, továbbá a földben vagy építményben történő elhelyezkedése alapján különböznek egymástól
14. § (1) A temetési helyen túlterjeszkedő, közízlést sértő, vagy oda nem illő felirattal ellátott sírjelet elhelyezni nem szabad. E szabályt a meglévő sírjelek felújításánál is alkalmazni kell
9. § Nem lépett hatályba az e rendeleti szabályozásra felhatalmazást adó magasabb szintű jogszabályi előírás.
Nincs normatív szabályozási tartalma, e rendeleti szabályozás nélkül is ekként kell eljárni.
Mellékletek:
1. sz. melléklet Az § (2) bekezdés szerint ezek nem temetők, hanem köztemetők, így ekként szükséges az 1. mellékletben is feltüntetni.
2. sz. melléklet Az 1. § (2) bekezdés szerint ezek nem temetők, hanem köztemetők, így ekként szükséges a mellékletben is feltüntetni. 6. pont 3. mondattól normatív szabályozási tartalma a rendelet normaszövegében kell elhelyezni.
3. sz. melléklet: pontozás átnevezése: A 3. melléklet 1. és 2. pontja tartalmazza.
3. és 3.1 pont: Helyes szóhasználat – összhangban az 1999. évi XLIII. törvény 40. § (1) bekezdés c) pontjával: temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjak