Táplánszentkereszt Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2024. (II. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

Az Önkormányzat 2023. évi költségvetéséről szóló 4/2023. (III. 6.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 02. 29

Táplánszentkereszt Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2024. (II. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.29.
Az Önkormányzat 2023. évi költségvetéséről szóló 4/2023. (III. 6.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–3. §-hoz és az 1–13. melléklethez
Táplánszentkereszt község Önkormányzata előirányzatai vonatkozásában az alábbi módosítások történtek:
1. A Képviselőtestület által hozott határozat alapján a beruházási kiadások között pótelőirányzatként szerepel a konyha előtti terület térkövezése. Az év végi módosítással a TOP Plusz és a Külterületi útfejlesztés tárgyévi előirányzatai csökkentésre kerültek, a teljesítésre 2024. évben kerül sor, következő évi kötelezettségvállalásként kerülnek elszámolásra.
2. A személyi juttatásoknál és munkáltatói járulékoknál az előirányzat változás a költségvetésben szereplő karbantartói üres álláshelyhez kapcsolódó költségmegtakarítás miatt történt.
3. A dologi kiadások előirányzatát csökkentette a közüzemi kiadások tervezetthez képest történő elmaradása az önkormányzati intézményeknél.
4. A bevételek esetében az iparűzési adó többletbevétele előirányzatosításra került.
5. Az önkormányzati vagyonváltozással összefüggésben a felhalmozási bevételek között tervezett magánút értékesítése 2024. évben várható, ennek tervezett bevétele következő évben kerül megtervezésre.
6. A felhalmozási bevételek vonatkozásában a Külterületi útfejlesztés projekt teljes bevétele betervezésre került, 2023. évben 50%-ban teljesült, ennek előirányzata csökkent a módosítás során.
7. A működési bevételek esetében a Vasivíz Zrt-vel kötött megállapodás alapján elszámolt kompenzációs bevétel az eredetileg tervezetthez képest emelkedett, valamint a köztemetés térítés és a tornaterem többletbevétele került előirányzatosításra.
A Táplánszentkereszti Polgármesteri Hivatal költségvetési intézmény előirányzatai tekintetében a módosításra az alábbi okok miatt kerül sor:
1. Az év végi rendeletmódosítás során az előirányzatokat a végleges kötelezettségvállalás szintjére csökkentettük, a dologi kiadások vonatkozásában volt fel nem használt előirányzat a hivatalnál.