Táplánszentkereszt Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2024. (IV. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

a talajterhelési díj fizetéséről szóló 7/2015. (VIII. 31.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 04. 20

Táplánszentkereszt Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2024. (IV. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.04.20.
a talajterhelési díj fizetéséről szóló 7/2015. (VIII. 31.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–3. §-hoz
környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény (a továbbiakban: Kvt.) 48. § (3) bekezdése előírja, hogy a települési önkormányzat környezetvédelmi tárgyú rendeleteinek, tervezetét a szomszédos és az érintett önkormányzatoknak tájékoztatásul, az illetékes környezetvédelmi igazgatási szervnek véleményezésre megküldi. A környezetvédelmi igazgatási szerv szakmai véleményéről harminc napon belül tájékoztatja a települési önkormányzatot.
A Jat. 19. § (1) bekezdése szerint, ha törvény valamely állami, helyi önkormányzati vagy más szervezet számára kifejezetten jogot biztosít arra, hogy a jogállását vagy a feladatkörét érintő jogszabályok tervezeteit véleményezhesse, a jogszabály előkészítője köteles gondoskodni arról, hogy az érintett szerv e jogával élhessen. Ugyanezen jogszabályhely (2) bekezdése alapján a jogszabály előkészítője a jogszabályok előkészítésében való társadalmi részvételről szóló törvényben meghatározottak szerint gondoskodik arról, hogy a jogszabály tervezete, valamint az ahhoz tartozó indokolás megismerhető és véleményezhető legyen.
A jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII.14.) IRM rendelet 52. § (3) bekezdése rendelkezik arról, hogy a bevezető részben meg kell jelölni, ha a rendeletet más, jogszabályban kifejezetten, az adott rendelet megalkotása vonatkozásában véleményezési hatáskörrel felruházott szervvel vagy személlyel egyetértésben, valamint ha más szerv vagy személy véleményének kikérésével alkotják meg. A Jszr. 58. § (1) bekezdése szerint ha a rendelet előkészítése során valamely szerv jogszabályban biztosított, érvényességi kelléknek minősülő véleményezési jogkörrel rendelkezik, a bevezető részben a véleményezés tényét fel kell tüntetni.
A környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. törvény a környezet és természet védelme, terhelésének mérséklése, a környezethasználóknak a környezet és természet megóvása céljából került megalkotásra, ezért annak felhatalmazó rendelkezése alapján megalkotott önkormányzati rendelet környezetvédelmi tárgyú rendelet.
A rendelet tervezete a környezetvédelmi igazgatási szerv részére véleményezésre megküldésre került. A vélemény csatolva.
A rendeletben megállapított mentesség kapcsán a helyi szociális rendeletben foglaltakra történő visszautalás az eljárást szabályozza.