Táplánszentkereszt Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2024. (V. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat 2023. évi zárszámadásáról

Hatályos: 2024. 05. 26

Táplánszentkereszt Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2024. (V. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.05.26.
az Önkormányzat 2023. évi zárszámadásáról
Részletes indokolás
Az 1–6. §-hoz
A jogalkotásról szóló 2010. CXXX. törvény (Jat.) 18. §-ára figyelemmel az önkormányzat 2023. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló önkormányzati rendelet megalkotásának szükségességét, részletesen az alábbi okokkal és célokkal indokolom:
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 91. §-ában foglaltak szerint elkészítettük Táplánszentkereszt Község Önkormányzat a 2023. évi költségvetésének számszaki beszámolóját.
Táplánszentkereszt Község Önkormányzata az önkormányzati törvényben előírt kötelező feladatait 2023. évben is ellátta, az intézmények és a Polgármesteri Hivatal működését biztosítani tudta. Ezen túlmenően az önként vállalt feladatok finanszírozása is megoldott volt.
Az Önkormányzat Képviselőtestülete támogatását élvezv, a Polgármesteri Hivatal nagy hangsúlyt fektet a különböző pályázati lehetőségek és egyéb központi költségvetési támogatási források feltárására, ezzel is elősegítve a működési és fejlesztési források növelését, kiemelt hangsúlyt fektettünk a már elnyert pályázatok szakszerű, ésszerű bonyolítására.
A jogszabályi előírásoknak megfelelően a költségvetési rendeletben és a számviteli nyilvántartásban egyaránt elkülönítetten kell kimutatnunk az Önkormányzat és a Polgármesteri Hivatal bevételeit és kiadásait. Ennek megvalósításához az önkormányzati törvény előírásai szerint elkülönítésre kerültek az Önkormányzat és a Polgármesteri Hivatal által végzett feladatok. A bevételi és kiadási előirányzatok, valamint a pénzforgalmi teljesítések adatai a szétválasztott tevékenységeknek megfelelően kerültek meghatározásra.
Az Önkormányzat és a Polgármesteri Hivatal az ellátandó feladatoknak megfelelően önálló költségvetéssel rendelkezik. A Polgármesteri Hivatal az Önkormányzat költségvetési intézményeként működik, a tevékenysége ellátásához szükséges forrást az Önkormányzat bocsátja rendelkezésére.
Az önkormányzati társulásban ellátott feladatokhoz az önkormányzat a maximális lehetőségeket kihasználva veszi igénybe az állami támogatást, jó színvonalú feladatellátáshoz a társult önkormányzatokkal együtt az intézmények finanszírozását biztosítja.
A likviditás egész évben biztonságos volt, a költségvetésben tervezett kiadások, feladatok megvalósításra kerültek.