Táplánszentkereszt Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (I. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Szervezeti és Működési Szabályzatáról

Hatályos: 2024. 02. 01

Táplánszentkereszt Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (I. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.01.
a Szervezeti és Működési Szabályzatáról
Részletes indokolás
Az 1–36. §-hoz és az 1–4. melléklethez
Táplánszentkereszt község Önkormányzata Képviselőtestülete 2013.júliusában fogadta el a jelenleg hatályos Szervezeti és Működési Szabályzatát /továbbiakban: Szmsz/.
Az Szmsz kötelező jelleggel az önkormányzati választásokat követő fél éven belül felülvizsgálatra kerül.
Jogszabályváltozások, helyi viszonyok változása, képviselőtestület javaslata, célszerűségi okok miatt az utóbbi 10 évben 13 alkalommal került módosításra.
2021. április 01-től kötelezően új rendszert (LOCLEX) kell alkalmazni a Hivataloknak a rendeletek szerkesztése céljából. Az új rendszer az Integrált Jogalkotási Rendszer alrendszereként került bevezetésre.
Sajnos ebbe a rendszerbe a korábbi Nemzeti jogszabálytárban kezelt rendeletek migrációja nem megfelelően valósult meg.
Az Njt felületen nem jelentek meg megfelelően az alaprendelet hatályon kívül helyezett részeinél a lábjegyzetek nem jelennek meg, úgy néz ki, mintha a szövegrész hiányozna adott szakaszoknál.
A kodifikációs ellenőrzés során olyan módosítást is találtam, amely a korábbi Njt rendszerből nem került át. A loclex rendszeren ennek javítása, lekövetése felesleges többletmunkát okozna.
Ezért a jelenleg hatályos - módosítások átvezetésével egységes szerkezetű - rendelet új rendeletként történő elfogadását javaslom.
A rendeletben ezen felül kisebb módosítások is történtek:
Vármegye elnevezése, jegyzőkönyv példányszáma, rendeletek közzététele, stb.
Április 1-jétől alapvetően változik meg az önkormányzatok jogalkotási tevékenysége az Integrált Jogalkotási Rendszer alkalmazása miatt. A rendszert a Kormány a minőségi jogalkotás folyamatának magasabb szintű kiszolgálása érdekében vezette be.
Április 1-jétől alapvetően változik meg az önkormányzatok jogalkotási tevékenysége, ettől a naptól válik ugyanis kötelezővé számukra az Integrált Jogalkotási Rendszer (IJR) alkalmazása, melyet a Kormány a minőségi jogalkotás folyamatának magasabb szintű kiszolgálása és a kormányzati döntés-előkészítési és döntéshozó folyamatok, valamint egyes kapcsolódó hatósági tevékenységek egységes és kizárólagos informatikai támogatása érdekében vezetett be.
Az IJR egy konzorciumi formában 2016-2019 között kiemelt projektként európai uniós forrásból megvalósult szoftver. A célja a minőségi jogalkotás folyamatának magasabb szintű kiszolgálása érdekében egy olyan szakértői rendszer kialakítása, amely egységesíti a jogalkotási folyamatot és összekapcsolja a már meglévő publikációs folyamatokat. A szoftver a különböző szakrendszereket egységes adattárolási mechanizmus és adatreprezentáció segítségével összefogja, a jogalkotásban értintettek számára egységes felületet biztosít. Magában az IJR-ben 5+1 alrendszer különböztethető meg: a GovLex, ParLex, LocLex, EUConfLex, NAIH. Az IJR-ben megtalálhatóak különböző modulok is, ezek elkülönített funkcióhalmazok, amelyek bármely alrendszerből elérhetőek, vagy valamely alrendszer technikai okokból teljesen elkülönített része. Az IJR moduljai: autentikációs modul, IJR keretrendszer alapfunkciók, Elektronikus Jogszabály-előkészítő Rendszer (EJR), társadalmi egyeztetés modul, lektoráló modul.
2021. április 01-től kötelezően új rendszert (LOCLEX) kell alkalmazni a Hivataloknak a rendeletek szerkesztése céljából. Az új rendszer az Integrált Jogalkotási Rendszer alrendszereként került bevezetésre.
Az IJR tekintetében az alábbi fő rendszerek interfészekkel történő összekapcsolása valósul meg: IJR, Nemzeti Jogszabálytár (NJT), a Magyarország hivatalos lapjának kiadását támogató WMS és a kapcsolódó előfeltöltő, továbbá az IJR-t és az NJT-t kiszolgáló jogi adattár.