Őriszentpéter Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2011 (VIII.23.) Önkormányzati Rendelete

Őriszentpéter Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2011. (VIII.23.) önkormányzati rendelete a szociális igazgatásról és az egyes szociális ellátási formák szabályairól

Hatályos: 2011. 09. 01- 2014. 05. 09

Őriszentpéter Város Önkormányzati (a továbbiakban: Önkormányzat) Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátások rendjéről szóló, 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Sztv.) helyi alkalmazása érdekében az 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:


I.


A RENDELET CÉLJA


1. §


A rendelet célja, hogy a rászorultak minimális szociális biztonságának megőrzése érdekében meghatározza az egyes szociális ellátások formáit, igénybevételének helyi feltételeit, valamint a jogosultság érvényesítésének garanciáit, az önkormányzat teherbíró képessége figyelembevételével.


2. §


(1) A rendelet hatálya kiterjed az Őriszentpéter városban  élő, illetve tartózkodó, az Sztv. 3. § (1)-(3) bekezdésében és a 4. § (2)-(3) bekezdésében és a 6. §-ban meghatározott személyekre.


(2) A Sztv-ben meghatározott szociális feladat és hatásköröket a képviselő-testület és Őriszentpéter Város Jegyzője  (a továbbiakban: jegyző), valamint e rendelet felhatalmazása alapján a polgármester, az Ügyrendi és Társadalmi Ügyek Bizottsága és a Zalaegerszeg és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás által fenntartott TÁMASZ Alapszolgáltatási Intézmény (a továbbiakban: TÁMASZ Alapszolgáltatási Intézmény) vezetője gyakorolja.


(3) A képviselő-testület a hatáskörébe tartozó, szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint ellenőrzésének szabályai:

         a) A szociális ellátások iránti, az igényelt ellátás típusának megfelelő - kérelmet, valamint vagyonnyilatkozatot, a jövedelem-igazolással együtt – Őriszentpéteri Városi Polgármesteri Hivatal jegyzőjéhez (a továbbiakban: jegyzőhöz) kell benyújtani, de az ellátások hivatalból is megállapíthatóak.

         b) Halaszthatatlan, rendkívüli körülmény bekövetkezése, fennállása esetén a kérelmező az igazolásokat utólag is benyújthatja.

         c) A jegyző a beadott kérelmeket gyűjti, döntésre előkészíti, mely során az igazolások, a nyilatkozatok szabályszerűségét ellenőrzi.

         d) A szociális ellátások biztosítását megelőzően a kérelmező vagyoni, szociális és lakáskörülményeiről - szükség esetén a jegyző megbízása alapján - az ügyintéző  környezettanulmányt készít.

         e) Nem kell környezettanulmányt felvenni, ha a kérelmező életkörülményei a Polgármesteri Hivatal jegyzője, a döntéshozó szerv előtt ismertek.

         f) Amennyiben a kérelmező az a), b) pontokban foglalt kötelezettségeinek nem tesz eleget a megadott határidőre, a szükséges környezettanulmány felvételét nem teszi lehetővé, kérelmét el kell utasítani.

         g) Ha a pénzbeli és természetben nyújtott ellátásra vonatkozó igényt jogerősen megállapítják, az ellátás a kérelem benyújtásától esedékes.

         h) A megállapított pénzbeli ellátások 8 napon belül kerülnek kifizetésre, míg a rendszeres szociális támogatásokat - havonta utólag - minden hónap 5. napjáig kell kifizetni a jogosult részére, melyről a jegyző gondoskodik.

         i) A megállapított kérelmek jogosultsági feltételeit 2 évente felül kell vizsgálni.


II.

SZOCIÁLIS RÁSZORULTSÁGTÓL FÜGGŐ PÉNZBELI ELLÁTÁSOK


Aktív korúak ellátása


3. §


(1) Az Sztv. 33. § (1) bekezdés alapján rendszeres szociális segélyben részesülő személy aktív korúak ellátására jogosult a 37/A §-ban meghatározott együttműködési kötelezettség teljesítése esetén. 


(2) Az együttműködési kötelezettség 

            a) a támogatás megállapításával, felülvizsgálatával, folyósításával kapcsolatban – a Sztv. 33.      §-a alapján – a jegyzővel, valamint 

            b) az együttműködésre kijelölt szervvel áll fenn. 


(3) Az Önkormányzat az együttműködés intézményi feltételeinek biztosítására a TÁMASZ Alapszolgáltatási Intézményt jelöli ki.


(4) A közfoglalkoztatásra való kiközvetítés biztosítása érdekében az Önkormányzat megállapodást köt a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának Körmendi Kirendeltségével. 


(5) Az Sztv. 37/A. §-ában foglalt együttműködési kötelezettség alapján a rendszeres szociális segélyben részesülő személy köteles 

            1. a támogatást megállapító határozatban megjelölt időben megjelenni az TÁMASZ        Alapszolgáltatási Intézmény munkatársa ügyfélfogadásán.

            2. A TÁMASZ Alapszolgáltatási Intézménnyel való folyamatos  együttműködés keretében a     kijelölt családgondozó által megadott időpontokban, de legalább havonta megjelenni az             ügyfélfogadáson.

            3. 15 napon belül bejelenteni a személy adataiban, szociális helyzetében, családi körülményeiben bekövetkezett változást.


(6) A rendszeres szociális segélyben részesülő személy és az együttműködésre kijelölt szerv írásban megállapodik a beilleszkedést segítő programról.


(7) A beilleszkedést segítő programok típusai:

            a) kapcsolattartás a TÁMASZ Alapszolgáltatási Intézmény munkatársával, egyéni          családsegítés, szociális és mentális esetkezelés, a megfelelő ellátások igénybevételére      ösztönzés.

            b) A megváltozott élethelyzethez való alkalmazkodást, a tartós munkanélküliség okozta             traumák feloldását segítő programok.

            c) Életmódot formáló foglalkozásokon, tanácsadásokon való részvétel, az egészségi,       szociális és mentális állapot javítását célzó foglalkozások.


(8) A típusokon belül a foglalkozások tartalmát, követelményrendszerét TÁMASZ Alapszolgáltatási Intézmény vezetője és az együttműködésre kötelezett személy közösen határozza meg. 


4. §


(1) Az együttműködés megszegésének esetei; ha a jogosult:

            a) A rendszeres szociális segélyt megállapító határozatban megadott határidőn belül nem            keresi fel a TÁMASZ Alapszolgáltatási Intézmény munkatársát, nem kezdeményezi nyilvántartásba vételét.

            b) Az együttműködés során megadott időpontban nem jelenik meg a TÁMASZ Alapszolgáltatási Intézmény munkatársának ügyfélfogadásán. 

            c) Együtt nem működésével meghiúsítja a beilleszkedést segítő programok kidolgozását. 

            d) A beilleszkedési program tartalmi elemeinek megvalósításában nem működik együtt. 


(2) Az együttműködési kötelezettség megszegését a TÁMASZ Alapszolgáltatási Intézmény 3 napon belül írásban jelzi a jegyzőnek. 


5. §


(1) Az az aktív korúak ellátását kérelmező személy – az Sztv. 37. §-ában foglaltak kivételével – aki foglalkoztatást helyettesítő támogatásra válik jogosulttá, a jogosultság további feltételeként köteles az Sztv. 35. § (2) bekezdésében meghatározott lakókörnyezet rendezettség biztosítására az alábbi kötelezettséget teljesíteni:

            a) Az általa lakott lakás vagy ház rendbetételére, tisztántartására, ennek keretében a napi            életvitelhez tartozó higiénés körülmények biztosítására.

            b) A lakáshoz vagy családi házhoz közvetlenül tartozó ingatlanrész (bejárat, udvar, előkert,        járda, árok)             takarítására.

c) Időjárásnak, évszaknak megfelelő munka elvégzésére (síkosság megszüntetése, hóeltakarítás,             lomgyűjtés, háztartási hulladék összegyűjtése, kaszálás).


(2) Az (1) bekezdésben foglaltak teljesítését a jegyző a foglalkoztatást helyettesítő támogatás időszaka alatt alkalomszerűen, de legalább negyedévente a helyszínen ellenőrzi.


(3) Az (1) bekezdésben meghatározott kötelezettségek teljesítésének elmaradása esetén a jegyző a kérelmezőt 5 napos határidő kitűzésével - az elvégzendő tevékenység megjelölésével - felszólítja.  


Rendszeres szociális segély


6. §


(1) A törvényben foglaltak alapján megállapítható rendszeres szociális segély folyósításának feltétele az Sztv. 37/A. § (1) bekezdés b) és c) pontjában megjelölt esetben a Munkaügyi Központ területileg illetékes kirendeltségével és a TÁMASZ Alapszolgáltatási Intézménnyel  együttműködési kötelezettség vállalása, illetve teljesítése.





(2) Az (1) bekezdés szerinti együttműködési kötelezettség azt jelenti, hogy a rendszeres  szociális segélyben részesülő személy

            a) a Munkaügyi Központ által megjelölt időpontokban megjelenési kötelezettségének eleget       tesz, és a számára felajánlott munkát elfogadja.

            b) a Munkaügyi Központtal kötött együttműködési megállapodás keretében rendszeresen          részt vesz a szociális helyzetéhez és  mentális állapothoz igazodó programokban.

            c) a segélyezés feltételeinek vizsgálatában közreműködik.


(3) Az (1) bekezdésben foglalt együttműködési kötelezettség tartalmát, követelményrendszerét a Munkaügyi Központ területileg illetékes kirendeltsége és a TÁMASZ Alapszolgáltatási Intézmény határozza meg és az együttműködés teljesítéséről havonta tájékoztatja a jegyzőt. 


Lakásfenntartási támogatás


7. §


(1) A képviselő-testület a szociálisan rászorult személyeknek, családoknak az általuk lakott lakás vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez - a helyi lakásfenntartási támogatást önálló ellátásként nyújtja Őriszentpéter város közigazgatási területén annak a tulajdonosnak vagy bérlőnek, aki

a.)          tulajdonosként, vagy használóként igazoltan lakik az e rendeletben meghatározott nagyságúként elismert lakásban és

b.)          háztartásában az egy főre számított jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum összegének 275%-át, továbbá

c.)          a lakáshasznosításból származó jövedelemmel nem rendelkezik.

(2) A helyi lakásfenntartási támogatásra való jogosultság megállapítása során az elismert lakás nagyság mértéke, továbbá az egy négyzetméterre jutó havi lakásfenntartási költség megegyezik az Sztv. 38.§ (3) és (4) bekezdésében meghatározott lakásnagysággal valamint költséggel. 

(3) A helyi lakásfenntartási támogatás egy hónapra jutó összegét az Sztv. 38.§ (6) bekezdés b.) pontjában, valamint a (7) bekezdésben foglaltak szerint kell kiszámolni, illetve megállapítani azzal, hogy annak minimális-maximális összege 2.500-3.000 Ft.

(4) Figyelembe vehető költségek: Lakbér vagy albérleti díj, lakáscélú pénzintézeti kölcsön törlesztő részlete, közös költség, csatorna használati díj, szemétszállítás költsége, villanyáram-, víz-, gázfogyasztás költsége valamint a tüzelőanyag költségei.

(5) A lakásfenntartási támogatás iránti kérelmeket a jegyzőségén évente két alkalommal, április 1-30. és október 1-31. közötti időszakban lehet benyújtani.

(6) A lakásfenntartási támogatást egy évre kell megállapítani.

(7) A lakásfenntartási támogatás a kérelmezőt a kérelem benyújtása hónapjának első napjától illeti meg.

(8) A lakásfenntartási támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(9) A (7) bekezdés alkalmazásában külön lakásnak kell tekintetni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás részeit.

(10) A lakásfenntartási támogatás megállapítására az Ügyrendi és Társadalmi Ügyek Bizottsága átruházott hatáskörben jogosult.






Átmeneti segély


8. §


(1) Átmeneti segélyben részesülhet, aki létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzd.


(2) Az átmeneti segély adható alkalmanként vagy havi rendszerességgel, ha a kérelmező családjában az 1 főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum 150 %-át, egyedülálló esetén 200 %-át.


(3) Az átmeneti segély legkisebb összege - rászorultsághoz igazodóan - 3.000,- Ft, de nem haladhatja meg a 20.000,- Ft-ot.


(4) A tartósan létfenntartási gondokkal küzdő személyek részére a segélyt megállapító határozat az év során folyósítandó többszöri segély kifizetéséről is dönthet, meghatározva az alkalmanként kifizetésre kerülő összegeket (időszakos átmeneti segély).


(5) Az átmeneti segély természetbeni szociális ellátásként is megállapítható. Ilyenkor az igénybevett szolgáltatás díjának megfizetését vállalja az Önkormányzat.


(6) Az átmeneti segély megállapítására az Ügyrendi és Társadalmi Ügyek Bizottsága jogosult átruházott hatáskörben.


Temetési segély


9. §


Temetési segély adható az elhunyt eltemetéséről gondoskodó személynek, aki annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy tartásra köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti, és az eltemettető háztartásában élő családtagjainak egy főre jutó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át.


10. §


(1) A temetési segély iránti kérelmet a haláleset bekövetkezésétől számított 60 napon belül lehet előterjeszteni. A kérelemhez csatolni kell a halotti anyakönyvi kivonatot, temetési számlát.


(2) A temetési segélyt házipénztárból kell kifizetni az eltemettető részére, legkésőbb a kérelem elbírálását követő hónap 5. napjáig.


(3) A temetési segély megállapítására a polgármester jogosult átruházott hatáskörben.


(4) A helyben szokásos legolcsóbb temetés összege: 140.000,- Ft.






III.

TERMÉSZETBEN NYÚJTOTT SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOK


11. §


(1) Az alábbi a.) pontban és b.) pontokban szereplő segélyek a hatáskörrel rendelkező szerv döntése alapján meghozott olyan pénzbeli ellátások, melyek egészben vagy részben természetbeni szociális ellátási formában is nyújthatók.

Természetben szociális ellátásként nyújtható:

            a.)        a lakásfenntartási támogatás,

            b.)        az átmeneti segély.


(2) Természetbeni ellátás különösen az élelmiszer, a tankönyv, a tüzelő segély, a közüzemi díjak, illetve a gyermekintézmények térítési díjának kifizetése.


(3) A természetbeni ellátás megállapítása különösen akkor indokolt, ha a kérelmező szociális körülményei vagy az eljáró szerv hivatalos tudomása alapján valószínűsíthető, hogy a támogatás vagy segély pénzben történő juttatása nem kívánt célra kerülne felhasználásra.


Közgyógyellátás


12. §


20. § (1) Az Sztv. 50.§ (3) bekezdése alapján méltányosságból közgyógyellátási igazolvány adható:

            a.) akinek a családjában az 1 főre jutó havi jövedelem nem éri el a nyugdíjminimum 250 %-        át, egyedül élő esetén a 300 %-át.

            b.) a havi rendszeres gyógyító ellátás  költségének mértéke eléri a nyugdíjminimum 20 %-át.


(2) A kérelem elbírálásához csatolni kell a családban élők jövedelméről az igazolást, valamint zárt borítékban a háziorvos igazolását az általa rendelt gyógyszerek hatóanyagairól.


IV.

SZEMÉLYES GONDOSKODÁST NYÚJTÓ ELLÁTÁSOK

ÉS TÉRÍTÉSI DÍJAI


13. §


(1) Az önkormányzat a személyes gondoskodás keretében a szociális helyzetük, jövedelmi viszonyuk, egészségi állapotuk miatt önmaguk és eltartásra szoruló hozzátartozóik ellátásáról, élelmezéséről gondoskodni nem tudó személyek részére kedvezményes ellátást nyújt.


(2) A személyes gondoskodás körébe tartozó alapellátási formák:

a)étkeztetés

b)házi segítségnyújtás

c)családsegítés

d)jelzőrendszeres házi segítségnyújtás


 (3) A személyes gondoskodást nyújtó szociális alapellátások biztosítása – a 21. §-ban foglalt jelzőrendszeres házi segítségnyújtás kivételével – a TÁMASZ Alapszolgáltatási Intézmény útján történik.

Étkeztetés

14. §


(1) Az étkeztetést az Önkormányzat a Katica Óvoda Őriszentpéter Kovácsszer 5. konyhájáról biztosítja a Sztv. 62. §-ában meghatározottak szerint.


(2) Az Önkormányzat a szociális étkezetésben részesülők részére - az igénybevevő jövedelme alapján – a fizetendő térítési díj mértékét az intézményi térítési díj alábbi százalékában határozza meg:


Az igénybevevő jövedelme                                                                          az intézményi térítési díj

A mindenkori öregségi nyugdíj 200%-át nem haladja meg,                                                  70%-a

A mindenkori öregségi nyugdíj 300%-át nem haladja meg,                                                  80%-a

A mindenkori öregségi nyugdíj 400%-át nem haladja meg,                                                  90%-a

A mindenkori öregségi nyugdíj 400%-át meghaladja                                                           100%-a


(3) A szociális étkeztetésre való jogosultság és térítési díj mértékének megállapítására a polgármester jogosult átruházott hatáskörben.


Házi segítségnyújtás

15. §


(1) Az Önkormányzat a házi segítségnyújtást a Támasz Alapszolgáltatási Intézmény kijelölt szerven keresztül látja el, az Sztv. 63. §-ában meghatározottak szerint.

(2) Az ellátás biztosításáról az Intézményvezető dönt.


Családsegítés

16. §


Az Önkormányzat az Sztv. 64. §-ában rögzített családsegítés feladatait a Támasz Alapszolgáltatási Intézmény kijelölt szerven keresztül látja el.


Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

17. §


(1) Az Önkormányzat az Sztv. 65. §-ában rögzített jelzőrendszeres házi segítségnyújtást a KOLPING Gondozási Központ Lenti és Kistérsége (8960 Lenti, Templom tér 11.) szervezeten keresztül látja el.

(2) A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás intézményi térítési díja 30,- Ft/nap.



Tanyagondnoki szolgáltatás

18. §


/1/ Alapellátási feladatok:

-szociális étkeztetés biztosítása (ebéd házhoz szállítása)

-gyógyszerkiváltás, orvosi rendelésre szállítás,

-gyermekek szállítása sportversenyekre, úszásoktatásra, tanulmányi versenyekre,

szakköri foglalkozásokra,

-környékbeli falugondnokok helyettesítése igény esetén,

-lakossággal való kapcsolattartás.


/2/ szolgáltatási feladatok:

-színház, kirándulás, helyi rendezvények, művelődés, sport, szabadidős tevékenység szervezésének segítése, községi rendezvények szervezésében részvétel,

-közreműködés az önkormányzati feladatok megoldásában, árubeszerzés az önkormányzatok és az intézmények részére, közhasznú munkásokkal való együttműködés faluszépítés ügyében,

-az egyéni és az önkormányzati hivatalos ügyek intézésének segítése.


/3/ A tanyagondnoki szolgálat részletes feladatait a Képviselő-testület a szakmai programban állapítja meg.


V.


ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK


19. §


(1) E rendelet 2011. szeptember 1-én lép hatályba. Kihirdetéséről a helyben szokásos módon a körjegyző gondoskodik.


(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát  veszti a többször módosított 

     Őriszentpéter Város Önkormányzatának a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló   

     6/2006. (VIII.4.) önkormányzati rendelet.


Őriszentpéter, 2011. augusztus 22.





                        Őr Zoltán                                                                           Gaál Zsuzsanna

                        polgármester                                                                                       jegyző


Záradék:

            A fenti rendelet a mai napon kihirdetésre került.


Őriszentpéter, 2011. augusztus 23.






Gaál Zsuzsanna

   jegyző