Őriszentpéter Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2011 (VIII.23.) Önkormányzati Rendelete

Őriszentpéter Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2011. (VIII.23.) önkormányzati rendelete a szociális igazgatásról és az egyes szociális ellátási formák szabályairól

Hatályos: 2014. 05. 10- 2014. 06. 14

Őriszentpéter Város Önkormányzati (a továbbiakban: Önkormányzat) Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátások rendjéről szóló, 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Sztv.) helyi alkalmazása érdekében az 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:


I.


A RENDELET CÉLJA


1. §


A rendelet célja, hogy a rászorultak minimális szociális biztonságának megőrzése érdekében meghatározza az egyes szociális ellátások formáit, igénybevételének helyi feltételeit, valamint a jogosultság érvényesítésének garanciáit, az önkormányzat teherbíró képessége figyelembevételével.


2. §


(1) A rendelet hatálya kiterjed az Őriszentpéter városban élő, illetve tartózkodó, az Sztv. 3. § (1)-(3) bekezdésében és a 4. § (2)-(3) bekezdésében és a 6. §-ban meghatározott személyekre.


(2) A Sztv-ben meghatározott szociális feladat és hatásköröket a képviselő-testület és Őriszentpéter Város Jegyzője (a továbbiakban: jegyző), valamint e rendelet felhatalmazása alapján a polgármester, az Ügyrendi és Társadalmi Ügyek Bizottsága és a Zalamenti és Őrségi Önkormányzatok Szociális és Gyermekjóléti Társulás által fenntartott Zalamenti és Őrségi Szociális Alapszolgáltatási Intézmény (a továbbiakban: Zalamenti és Őrségi Szociális Alapszolgáltatási Intézmény)[1] vezetője gyakorolja.


(3) A képviselő-testület a hatáskörébe tartozó, szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint ellenőrzésének szabályai:

         a) A szociális ellátások iránti, az igényelt ellátás típusának megfelelő - kérelmet, valamint vagyonnyilatkozatot, a jövedelem-igazolással együtt – Őriszentpéteri Közös Önkormányzati Hivatal jegyzőjéhez (a továbbiakban: Közös Önkormányzati Hivatalhoz)[2] kell benyújtani, de az ellátások hivatalból is megállapíthatóak.

         b) Halaszthatatlan, rendkívüli körülmény bekövetkezése, fennállása esetén a kérelmező az igazolásokat utólag is benyújthatja.

         c) A jegyző a beadott kérelmeket gyűjti, döntésre előkészíti, mely során az igazolások, a nyilatkozatok szabályszerűségét ellenőrzi.

         d) A szociális ellátások biztosítását megelőzően a kérelmező vagyoni, szociális és lakáskörülményeiről - szükség esetén a jegyző megbízása alapján - az ügyintéző  környezettanulmányt készít.

         e) Nem kell környezettanulmányt felvenni, ha a kérelmező életkörülményei az Őriszentpéteri Közös Önkormányzati Hivatal[3] jegyzője, a döntéshozó szerv előtt ismertek.

         f) Amennyiben a kérelmező az a), b) pontokban foglalt kötelezettségeinek nem tesz eleget a megadott határidőre, a szükséges környezettanulmány felvételét nem teszi lehetővé, kérelmét el kell utasítani.

         g) Ha a pénzbeli és természetben nyújtott ellátásra vonatkozó igényt jogerősen megállapítják, az ellátás a kérelem benyújtásától esedékes.

         h) A megállapított pénzbeli ellátások 8 napon belül kerülnek kifizetésre, míg a rendszeres szociális támogatásokat - havonta utólag - minden hónap 5. napjáig kell kifizetni a jogosult részére, melyről a jegyző gondoskodik.

         i) A megállapított kérelmek jogosultsági feltételeit 2 évente felül kell vizsgálni.


II.

SZOCIÁLIS RÁSZORULTSÁGTÓL FÜGGŐ PÉNZBELI ELLÁTÁSOK


Aktív korúak ellátása


3. §


(1) Az Sztv. 33. § (1) bekezdés alapján rendszeres szociális segélyben részesülő személy aktív korúak ellátására jogosult a 37/A §-ban meghatározott együttműködési kötelezettség teljesítése esetén. 


(2) Az együttműködési kötelezettség 

            a) a támogatás megállapításával, felülvizsgálatával, folyósításával kapcsolatban – a Sztv. 33.      §-a alapján – a jegyzővel, valamint 

            b) az együttműködésre kijelölt szervvel áll fenn. 


(3) Az Önkormányzat az együttműködés intézményi feltételeinek biztosítására a Zalamenti és Őrségi Szociális Alapszolgáltatási Intézményt[4] jelöli ki.


(4) A közfoglalkoztatásra való kiközvetítés biztosítása érdekében az Önkormányzat megállapodást köt a Vas Megyei Kormányhivatal Körmendi Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltségével (továbbiakban: Járási Munkaügyi Kirendeltség).[5] 


(5) Az Sztv. 37/A. §-ában foglalt együttműködési kötelezettség alapján a rendszeres szociális segélyben részesülő személy köteles 

            1. a támogatást megállapító határozatban megjelölt időben megjelenni a Zalamenti és Őrségi Szociális Alapszolgáltatási Intézmény[6] munkatársa ügyfélfogadásán.

            2. A Zalamenti és Őrségi Szociális Alapszolgáltatási Intézménnyel[7] való folyamatos együttműködés keretében a     kijelölt családgondozó által megadott időpontokban, de legalább havonta megjelenni az ügyfélfogadáson.

            3. 15 napon belül bejelenteni a személy adataiban, szociális helyzetében, családi körülményeiben bekövetkezett változást.


(6) A rendszeres szociális segélyben részesülő személy és az együttműködésre kijelölt szerv, írásban megállapodik a beilleszkedést segítő programról.


(7) A beilleszkedést segítő programok típusai:

            a) kapcsolattartás a Zalamenti és Őrségi Szociális Alapszolgáltatási Intézmény[8] munkatársával, egyéni családsegítés, szociális és mentális esetkezelés, a megfelelő ellátások igénybevételére ösztönzés.

            b) A megváltozott élethelyzethez való alkalmazkodást, a tartós munkanélküliség okozta             traumák feloldását segítő programok.

            c) Életmódot formáló foglalkozásokon, tanácsadásokon való részvétel, az egészségi,       szociális és mentális állapot javítását célzó foglalkozások.


(8) A típusokon belül a foglalkozások tartalmát, követelményrendszerét a Zalamenti és Őrségi Szociális Alapszolgáltatási Intézmény[9] vezetője és az együttműködésre kötelezett személy közösen határozza meg. 


4. §


(1) Az együttműködés megszegésének esetei; ha a jogosult:

            a) A rendszeres szociális segélyt megállapító határozatban megadott határidőn belül nem            keresi fel a Zalamenti és Őrségi Szociális Alapszolgáltatási Intézmény[10] munkatársát, nem kezdeményezi nyilvántartásba vételét.

            b) Az együttműködés során megadott időpontban nem jelenik meg a Zalamenti és Őrségi Szociális Alapszolgáltatási Intézmény[11] munkatársának ügyfélfogadásán. 

            c) Együtt nem működésével meghiúsítja a beilleszkedést segítő programok kidolgozását. 

            d) A beilleszkedési program tartalmi elemeinek megvalósításában nem működik együtt. 


(2) Az együttműködési kötelezettség megszegését a Zalamenti és Őrségi Szociális Alapszolgáltatási Intézmény[12] 3 napon belül írásban jelzi a jegyzőnek. 


5. §


(1) Az az aktív korúak ellátását kérelmező személy – az Sztv. 37. §-ában foglaltak kivételével – aki foglalkoztatást helyettesítő támogatásra válik jogosulttá, a jogosultság további feltételeként köteles az Sztv. 35. § (2) bekezdésében meghatározott lakókörnyezet rendezettség biztosítására az alábbi kötelezettséget teljesíteni:

            a) Az általa lakott lakás vagy ház rendbetételére, tisztántartására, ennek keretében a napi            életvitelhez tartozó higiénés körülmények biztosítására.

            b) A lakáshoz vagy családi házhoz közvetlenül tartozó ingatlanrész (bejárat, udvar, előkert,        járda, árok)             takarítására.

c) Időjárásnak, évszaknak megfelelő munka elvégzésére (síkosság megszüntetése, hó eltakarítás,             lomgyűjtés, háztartási hulladék összegyűjtése, kaszálás).


(2) Az (1) bekezdésben foglaltak teljesítését a jegyző a foglalkoztatást helyettesítő támogatás időszaka alatt alkalomszerűen, de legalább negyedévente a helyszínen ellenőrzi.


(3) Az (1) bekezdésben meghatározott kötelezettségek teljesítésének elmaradása esetén a jegyző a kérelmezőt 5 napos határidő kitűzésével - az elvégzendő tevékenység megjelölésével - felszólítja.  


Rendszeres szociális segély


6. §


(1) A törvényben foglaltak alapján megállapítható rendszeres szociális segély folyósításának feltétele az Sztv. 37/A. § (1) bekezdés b) és c) pontjában megjelölt esetben a Járási Munkaügyi Kirendeltségével[13] és a Zalamenti és Őrségi Szociális Alapszolgáltatási Intézménnyel[14] együttműködési kötelezettség vállalása, illetve teljesítése.


(2) Az (1) bekezdés szerinti együttműködési kötelezettség azt jelenti, hogy a rendszeres szociális segélyben részesülő személy

            a) a Járási Munkaügyi Kirendeltség[15] által megjelölt időpontokban megjelenési kötelezettségének eleget             tesz, és a számára felajánlott munkát elfogadja.

            b) a Járási Munkaügyi Kirendeltséggel[16] kötött együttműködési megállapodás keretében rendszeresen   részt vesz a szociális helyzetéhez és  mentális állapothoz igazodó programokban.

            c) a segélyezés feltételeinek vizsgálatában közreműködik.


(3) Az (1) bekezdésben foglalt együttműködési kötelezettség tartalmát, követelményrendszerét a Járási Munkaügyi Kirendeltség[17] és a Zalamenti és Őrségi Szociális Alapszolgáltatási Intézmény[18] határozza meg és az együttműködés teljesítéséről havonta tájékoztatja a jegyzőt. 


Lakásfenntartási támogatás


7. §


(1) A képviselő-testület a szociálisan rászorult személyeknek, családoknak az általuk lakott lakás vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez - a helyi lakásfenntartási támogatást önálló ellátásként nyújtja Őriszentpéter város közigazgatási területén annak a tulajdonosnak vagy bérlőnek, aki

a.)          tulajdonosként, vagy használóként igazoltan lakik az e rendeletben meghatározott nagyságúként elismert lakásban és

b.)[19]       háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum összegének 200%-át, továbbá

c.)          a lakáshasznosításból származó jövedelemmel nem rendelkezik.


(2) A helyi lakásfenntartási támogatásra való jogosultság megállapítása során az elismert lakás nagyság mértéke, továbbá az egy négyzetméterre jutó havi lakásfenntartási költség megegyezik az Sztv. 38.§ (3) és (4) bekezdésében meghatározott lakásnagysággal valamint költséggel.


(3)[20] A helyi lakásfenntartási támogatás egy hónapra jutó összegét az Sztv. 38.§ (6) bekezdés b.) pontjában, valamint a (7) bekezdésben foglaltak szerint kell kiszámolni, illetve megállapítani azzal, hogy annak összege 2500,Ft.


(4) Figyelembe vehető költségek: Lakbér vagy albérleti díj, lakáscélú pénzintézeti kölcsön törlesztő részlete, közös költség, csatorna használati díj, szemétszállítás költsége, villanyáram-, víz-, gázfogyasztás költsége valamint a tüzelőanyag költségei.


(5) A lakásfenntartási támogatás iránti kérelmeket a jegyzőségén évente két alkalommal, április 1-30. és október 1-31. közötti időszakban lehet benyújtani.


(6) A lakásfenntartási támogatást egy évre kell megállapítani.


(7) A lakásfenntartási támogatás a kérelmezőt a kérelem benyújtása hónapjának első napjától illeti meg.


(8) A lakásfenntartási támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.


(9) A (7) bekezdés alkalmazásában külön lakásnak kell tekintetni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás részeit.


(10) A lakásfenntartási támogatás megállapítására az Ügyrendi és Társadalmi Ügyek Bizottsága átruházott hatáskörben jogosult.

Önkormányzati segély[21]


8. §


(1) Önkormányzati segélyben[22] részesülhet, aki létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzd.


(2)[23] Az önkormányzati segély[24] adható alkalmanként vagy havi rendszerességgel, ha a kérelmező családjában az 1 főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 200 %-át, egyedül élő esetében 250 %-át.


(3) Az önkormányzati segély[25] legkisebb összege - rászorultsághoz igazodóan - 3.000,- Ft, de nem haladhatja meg a 20.000,- Ft-ot.


(4) A tartósan létfenntartási gondokkal küzdő személyek részére a segélyt megállapító határozat az év során folyósítandó többszöri segély kifizetéséről is dönthet, meghatározva az alkalmanként kifizetésre kerülő összegeket (időszakos átmeneti segély).


(5) Az önkormányzati segély[26] természetbeni szociális ellátásként is megállapítható. Ilyenkor az igénybevett szolgáltatás díjának megfizetését vállalja az Önkormányzat.


(6) Az önkormányzati segély[27] megállapítására az Ügyrendi és Társadalmi Ügyek Bizottsága jogosult átruházott hatáskörben. Önkormányzati segély 1 naptári éven belül egy háztartásban élő családnak legfeljebb 4 alkalommal adható.[28]


8./A.§[29]


(1)A tizennyolcadik életévét be nem töltött gyermek részére egy naptári éven belül gyermekenként legfeljebb négy alkalommal, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermek esetén legfeljebb két alkalommal nyújtandó önkormányzati segélyre az a személy jogosult akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, és a gyermeket gondozó család időszakosan létfenntartási gondokkal küzd, illetve a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe kerül


(2)A segély összege elsősorban a felmerülő kiadások mértéke, de gyermekenként 5.000-20.000 Ft összegig állapítható meg.


(3)A támogatást indokolt esetben természetbeni ellátás formájában kell biztosítani.


(4)A megállapító határozatban az igénylő számla, vagy a befizetésről szóló igazolás utólagos bemutatására kötelezhető.


9. §[30]


  1. [31]A temetési költségek mérséklésére önkormányzati segély állapítható meg annak[32] az elhunyt eltemetéséről gondoskodó személynek, aki annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy tartásra köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti, és az eltemettető háztartásában élő családtagjainak egy főre jutó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 250 %-át, egyedül élő esetében pedig a 300 %-át.


  1. Az önkormányzati segély[33] iránti kérelmet a haláleset bekövetkezésétől számított 60 napon belül lehet előterjeszteni. A kérelemhez csatolni kell a halotti anyakönyvi kivonatot, temetési számlát.


(3) Az önkormányzati segélyt[34] házipénztárból kell kifizetni az eltemettető részére, legkésőbb a kérelem elbírálását követő hónap 5. napjáig.


  1. Az önkormányzati segély[35] megállapítására a polgármester jogosult átruházott hatáskörben
  2. A helyben szokásos legolcsóbb temetés összege: 140.000,- Ft.


  1. [36]Az önkormányzati segély[37] összege 14.000,-Ft-40.000,-Ft között (a bizottsági javaslat alapján)


  1. Köztemetés


9/A.§


A képviselőtestület a köztemetés költségeinek megtérítése alól részben, vagy egészben mentesíti, az eltemettetésre köteles személyt, amennyiben családjában az 1 főre eső havi nettó jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum mindenkori legkisebb összegét.


10.§[38]


III.

TERMÉSZETBEN NYÚJTOTT SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOK


11. §


(1) Az alábbi a.) pontban és b.) pontokban szereplő segélyek a hatáskörrel rendelkező szerv döntése alapján meghozott olyan pénzbeli ellátások, melyek egészben vagy részben természetbeni szociális ellátási formában is nyújthatók.

Természetben szociális ellátásként nyújtható:

            a.)[39]    

            b.)        önkormányzati segély, 8.§ (5) bekezdése valamint a 8./A§ (3) bekezdés.[40]


(2) Természetbeni ellátás különösen az élelmiszer, a tankönyv, a tüzelő segély, a közüzemi díjak, illetve a gyermekintézmények térítési díjának kifizetése.


  1. A természetbeni ellátás megállapítása különösen akkor indokolt, ha a kérelmező szociális körülményei vagy az eljáró szerv hivatalos tudomása alapján valószínűsíthető, hogy a támogatás vagy segély pénzben történő juttatása nem kívánt célra kerülne felhasználásra.


11/A. §.[41]


Szociális célú tűzifa támogatás


  1. A képviselő-testület a központi támogatás függvényében évente egyszer, természetbeni szociális célú tűzifa támogatást nyújthat (a továbbiakban: támogatás) azon szociálisan rászoruló személyek részére, akik a támogatás megítélésének napján a településen bejelentett állandó lakóhellyel rendelkeznek és életvitelszerűen is a településen élnek.
  2. A támogatás kérelemre adható. A Képviselő-testület a beérkezett igények alapján egyenlő mértékű támogatást nyújt a kérelmezők részére.


  1. A kérelmet írásban kell benyújtani, és a kérelemhez csatolni kell az igénylő és háztartásában élők jövedelméről szóló igazolást, valamint nyilatkozatot az egyéb jövedelmekről.


  1. A támogatás adható annak az egyedül élő rászorulónak, akinek a jövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum összegének a kétszeresét, illetve annak a rászorulónak, akinek a háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum összegének a másfélszeresét.


  1. A szociális rászorultság megállapításánál előnyt élvez, aki a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) szerinti

a) aktív korúak ellátására,

b) időskorúak járadékára,

c) adósságkezelési támogatáshoz kapcsolódó adósságcsökkentési támogatásra, vagy

d) – tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására –lakásfenntartási támogatásra jogosult.


  1. Háztartásonként legfeljebb 2 m3 tűzifa adható.


  1. Nem részesülhet támogatásban, aki a lakóingatlan fűtését nem fatüzeléssel oldja meg.


  1. Őriszentpéter Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális célú tűzifa támogatással kapcsolatos döntések meghozatalát az Ügyrendi és Társadalmi Ügyek Bizottságára ruházza át.



Közgyógyellátás


12. §


(1)  Az Sztv. 50.§ (3) bekezdése alapján méltányosságból közgyógyellátási igazolvány adható:

       a.) akinek a családjában az 1 főre jutó havi jövedelem nem éri el a nyugdíjminimum 300 %-        át, egyedül élő esetén a 350 %-át.[42]

       b.) a havi rendszeres gyógyító ellátás költségének mértéke eléri a nyugdíjminimum 20 %-át.


  1. A kérelem elbírálásához csatolni kell a családban élők jövedelméről az igazolást, valamint zárt borítékban a háziorvos igazolását az általa rendelt gyógyszerek hatóanyagairól.


  1.  A közgyógyellátásra vonatkozó döntések meghozatalát a polgármesterre ruházza át.[43]


IV.

SZEMÉLYES GONDOSKODÁST NYÚJTÓ ELLÁTÁSOK

ÉS TÉRÍTÉSI DÍJAI


13. §


(1) Az önkormányzat a személyes gondoskodás keretében a szociális helyzetük, jövedelmi viszonyuk, egészségi állapotuk miatt önmaguk és eltartásra szoruló hozzátartozóik ellátásáról, élelmezéséről gondoskodni nem tudó személyek részére kedvezményes ellátást nyújt.


(2) A személyes gondoskodás körébe tartozó alapellátási formák:

a)étkeztetés

b)házi segítségnyújtás

c)családsegítés

d)jelzőrendszeres házi segítségnyújtás


 (3) A személyes gondoskodást nyújtó szociális alapellátások biztosítása – a 21. §-ban foglalt jelzőrendszeres házi segítségnyújtás kivételével – a Zalamenti és Őrségi Szociális Alapszolgáltatási Intézmény[44] útján történik.

Étkeztetés


14. §


(1) Az étkeztetést az Önkormányzat a saját Őriszentpéter Kovácsszer 4/A.[45] konyhájáról biztosítja a Sztv. 62. §-ában meghatározottak szerint.


(2) Az Önkormányzat a szociális étkezetésben részesülők részére - az igénybevevő jövedelme alapján – a fizetendő térítési díj mértékét az intézményi térítési díj alábbi százalékában határozza meg:


Az igénybevevő jövedelme                                                                          az intézményi térítési díj

A mindenkori öregségi nyugdíj 200%-át nem haladja meg,                                                  70%-a

A mindenkori öregségi nyugdíj 300%-át nem haladja meg,                                                  80%-a

A mindenkori öregségi nyugdíj 400%-át nem haladja meg,                                                  90%-a

A mindenkori öregségi nyugdíj 400%-át meghaladja                                                          100%-a


  1. A szociális étkeztetésre való jogosultság és térítési díj mértékének megállapítására a polgármester jogosult átruházott hatáskörben.


  1. [46]Szociális étkeztetésre jogosult, azon személy:
  1. 65 év feletti,
  2. egészségkárosodott, tartósan beteg személy,
  3. fogyatékkal élő, pszichiátriai betegségben szenvedő,
  4. orvosi ellátásban részesülő szenvedély beteg,
  5. hajléktalan.


  1. [47]A (4) bekezdés b)-d) pontja szerinti jogosultságot az igényléskor igazolni szükséges (pl: orvosi bizottsági szakvéleménnyel, ellátást megállapító határozattal, orvosi igazolással stb..)


Házi segítségnyújtás


15. §


  1. Az Önkormányzat a házi segítségnyújtást a Zalamenti és Őrségi Szociális Alapszolgáltatási Intézmény[48] kijelölt szerven keresztül látja el, az Sztv. 63. §-ában meghatározottak szerint.


(2) Az ellátás biztosításáról az Intézményvezető dönt.

Családsegítés


16. §


Az Önkormányzat az Sztv. 64. §-ában rögzített családsegítés feladatait a Zalamenti és Őrségi Szociális Alapszolgáltatási Intézmény[49] kijelölt szerven keresztül látja el.


Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás


17. §


  1. Az Önkormányzat az Sztv. 65. §-ában rögzített jelzőrendszeres házi segítségnyújtást a KOLPING Gondozási Központ Lenti és Kistérsége (8960 Lenti, Templom tér 11.) szervezeten keresztül látja el.


(2) A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás intézményi térítési díja 30,- Ft/nap.


Tanyagondnoki szolgáltatás


18. §


(1) Alapellátási feladatok:

-szociális étkeztetés biztosítása (ebéd házhoz szállítása)

-gyógyszerkiváltás, orvosi rendelésre szállítás,

-gyermekek szállítása sportversenyekre, úszásoktatásra, tanulmányi versenyekre,

szakköri foglalkozásokra,

-környékbeli falugondnokok helyettesítése igény esetén,

-lakossággal való kapcsolattartás.


(2) szolgáltatási feladatok:

-színház, kirándulás, helyi rendezvények, művelődés, sport, szabadidős tevékenység szervezésének segítése, községi rendezvények szervezésében részvétel,

-közreműködés az önkormányzati feladatok megoldásában, árubeszerzés az önkormányzatok és az intézmények részére, közhasznú munkásokkal való együttműködés faluszépítés ügyében,

-az egyéni és az önkormányzati hivatalos ügyek intézésének segítése.


(3) A tanyagondnoki szolgálat részletes feladatait a Képviselő-testület a szakmai programban állapítja meg.


18/A §[50]


  1. A rendelet célja Őriszentpéter Város lakosságának megtartó ereje, növelése, a kedvezőbb demográfiai mutatók elérése érdekében támogatást nyújtson az újszülött gyermekek jogán, amellyel hozzájárulhat a szülők gyermekneveléssel járó anyagi terheinek csökkentéséhez.


  1. A rendelet személyi hatálya kiterjed minden anyakönyvezett újszülött gyermekre, akinek állandó lakóhelyéül a lakcímnyilvántartásban Őriszentpéter lakcím kerül bejegyzésre és 2013. január 1. után született.


  1. Az önkormányzat az arra jogosultat kérelmére egyszeri, vissza nem térítendő pénzbeli támogatásban részesíti.

       A támogatás mértéke újszülött gyermekenként 40.000 Ft, mely támogatást egy összegben kell kifizetni.

       Az újszülött gyermekek támogatása ikerszülés esetében külön-külön újszülöttenként történik.


  1. A támogatás iránti kérelmet az újszülött gyermek születését követő hat hónapon belül kell benyújtani az Őriszentpéteri Közös Önkormányzati Hivatalhoz, a kérelemhez csatolni kell az újszülött születési anyakönyvi kivonatának másolatát. Támogatásra az jogosult, akinek a családjában az 1 főre jutó havi jövedelem nem éri el a nyugdíjminimum 400 %-át.[51]


  1. A támogatási kérelem benyújtására az őriszentpéteri 6 hónapos állandó lakcímmel rendelkező újszülött gyermek törvényes képviselője jogosult.


  1. A megállapított támogatás finanszírozására Őriszentpéter Város Önkormányzatának költségvetésében kell előirányzatot biztosítani.


  1. A támogatás megállapításával kapcsolatos feladat- és hatásköröket – a képviselő-testület által átruházott hatáskörben – a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló, többször módosított 2004.évi CXL törvény alapján a polgármester gyakorolja.


  1. A kérelemnek teljes egészében helyt adó elsőfokú határozatból mellőzhető az indoklás és a jogorvoslatról való tájékoztatás.


V.


ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK


19. §


(1) E rendelet 2011. szeptember 1-én lép hatályba. Kihirdetéséről a helyben szokásos módon a körjegyző gondoskodik.


(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát  veszti a többször módosított 

     Őriszentpéter Város Önkormányzatának a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló   

     6/2006. (VIII.4.) önkormányzati rendelet.


Őriszentpéter, 2011. augusztus 22.





                        Őr Zoltán                                                                           Gaál Zsuzsanna

                        polgármester                                                                                       jegyző


Záradék:

            A fenti rendelet a mai napon kihirdetésre került.


Őriszentpéter, 2011. augusztus 23.






Gaál Zsuzsanna

   jegyző


[1]

Módosította: a 13/2013.(XII.31.) ÖKT rendelet 1.§ (1) bekezdése. Hatályos: 2014.01.01.-től.

[2]

Módosította: a 13/2013.(XII.31.) ÖKT rendelet 1.§ (2) bekezdése. Hatályos: 2014.01.01.-től.

[3]

Módosította: a 13/2013.(XII.31.) ÖKT rendelet 1.§ (3) bekezdése. Hatályos: 2014.01.01.-től.

[4]

Módosította: a 13/2013.(XII.31.) ÖKT rendelet 1.§ (4) bekezdése. Hatályos: 2014.01.01.-től.

[5]

Módosította: a 13/2013.(XII.31.) ÖKT rendelet 1.§ (5) bekezdése. Hatályos:2014.01.01.-től.

[6]

Módosította: a 13’2013.(XII.31.) ÖKT rendelet 1.§ (6) bekezdése Hatályos: 2014.01.01.-től

[7]

Módosította: a 13/2013.(XII.31.) ÖKT rendelet 1.§ (7) bekezdése. Hatályos: 2014.01.01.-től

[8]

Módosította: a 13/2013.(XII.31.) ÖKT rendelet 1§. (8) bekezdése. Hatályos: 2014.01.01.-től.

[9]

Módosította: a 13/2013.(XII.31.) ÖKT rendelet 1.§ (9) bekezdése. Hatályos: 2014.01.01.-től.

[10]

Módosította: a 13/2013.(XII.31.) ÖKT rendelet 1.§ (10) bekezdése. Hatályos: 2014.01.01.-től.

[11]

Módosította: a 13/2013.(XII.31.) ÖKT rendelet 1.§ (11) bekezdése. Hatályos: 2014.01.01.-től.

[12]

Módosította: a 1362013.(XII.31.) ÖKT rendelet 1.§ (12) bekezdése. Hatályos: 2014.01.01.-től.

[13]

Módosította: a 13/2013.(XII.31.) ÖKT rendelet 1.§ (13) bekezdése. Hatályos:2014.01.01.-től.

[14]

Módosította: a 13/2013.(XII.31.) ÖKT rendelet 1.§ (14) bekezdése. Hatályos: 2014.01.01.-tőll.

[15]

Módosította: a 13/2013.(XII.31.) ÖKT rendelet 1.§ (15) bekezdése. Hatályos:2014.01.01.-től.

[16]

Módosította: a 13/2013.(XII.31.) ÖKT rendelet 1.§ (16) bekezdése. Hatályos: 2014.01.01.-től.

[17]

Módosította: a 13/2013.(XII.31.) ÖKT rendelet 1.§ (16) bekezdése. Hatályos: 2014.01.01.-től.

[18]

Módosította: a 13/2013.(XII.31.) ÖKT rendelet 1.§ (16) bekezdése. Hatályos: 2014.01.01.-től.

[19]

Módosította: a 20/2011.(XII.21.) ÖKT rendelet 1.§ (1) bek. Hatályos: 2011.12.22.-től

[20]

Módosította: a 20/2011.(XII.21.) ÖKT rendelet 1.§ (1) bek. Hatályos: 2011.12.22.-től

[21]

Módosította: a 13/2013.(XII.31.) ÖKT rendelet 2.§ (1) bekezdése. Hatályos: 2014.01.01.-től.

[22]

Módosította: a 13/2013.(XII.31.) ÖKT rendelet 2.§ (2) bekezdése. Hatályos: 2014.01.01.-től.

[23]

Módosította: 6/2013.(VI.19.) önkormányzati rendelet Hatályos: 2013. január 1.

[24]

Módosította: a 13/2013.(XII.31.) ÖKT rendelet 2.§. (3) bekezdése. Hatályos: 2014.01.01.-től.

[25]

Módosította: a 13/2013.(XII.31.) ÖKT rendelet 2.§ (4) bekezdése. Hatályos: 2014.01.01.-től.

[26]

Módosította: a 13/2013.(XII.31.) ÖKT rendelet 2.§ (5) bekezdése. Hatályos: 2014.01.01.-től.

[27]

Módosította: a 13/2013.(XII.31.) ÖKT rendelet 2.§ (5) bekezdése. Hatályos: 2014.01.01.-től.

[28]

Kiegészítette: a 7/2014.(V.10.) ÖKT rendelet 1.§ (1) bekezdés. Hatályos: 2014.05.11.-től

[29]

Kiegészítette: a 13/2013.(XII.31.) ÖKT rendelet 2.§ (6) bekezdése. Hatályos: 2014.01.01.-től.

[30]

Hatályon kívül helyezte a címet: a 13/2013.(XII,31.) ÖKT rendelet 2.§ (7) bekezdése. Hatályos:2014.01.01.-től.

[31]

Módosította:6/2013.(VI.19.) önkormányzati rendelet Hatályos: 2013. január 1.

[32]

Módosította: a 13/2013.(XII.31.) ÖKT rendelet 2.§ (8) bekezdése. Hatályos:2014.01.01.-től.

[33]

Módosította: a 13/2013.(XII.31.) ÖKT rendelet 2.§ (9) bekezdése. Hatályos:2014.01.01.-től.

[34]

Módosította: a 13/2013.(XII.31.) ÖKT rendelet 2.§ (10) bekezdése. Hatályos: 2014.01.01.-től.

[35]

Módosította: a 13/2013.(XII.31.) ÖKT rendelet 2.§ (11) bekezdése. Hatályos: 2014.01.01.-től.

[36]

Kiegészítette: a 20/2011.(XII.21.) ÖKT rendelet 2..§ Hatályos: 2011.12.22.-től

[37]

Módosította: a 13/2013.(XII.31.) ÖKT rendelet 2.§ (12) bekezdése. Hatályos: 2014.01.01.-től.

[38]

Hatályon kívül helyezte: a 15/2011.(VIII.23.) ÖKT rendelet. Hatályos: 2011.08.24.-től.

[39]

Hatályon kívül helyezte a 20/2011.(XII.21.) ÖKT rendelet 4.§-a 2011.12.22.-től

[40]

Módosította: a 13/2013.(XII.31.) ÖKT rendelet 3.§ (1) bekezdése. Hatályos: 2014.01.01.-től.

[41]

Kiegészítette: a 11/2013.(XII.3) ÖKT rendelet 1.§-a Hatályos: 2013.XII.4.-től

[42]

Módosította: a 7/2014.(V.10.) ÖKT rendelet 2. § (1) bekezdése. Hatályos: 2014.V.11.-től

[43]

Kiegészítette: a 7/2014.(V.10.) ÖKT rendelet 2.§ (2) bekezdése. Hatályos: 2014. V. 11.-től

[44]

Módosította: a 13/2013.(XII.31.) ÖKTR rendelet 3.§ (2) bekezdése. Hatályos: 2014.01.01.-től.

[45]

Módosította: a 13/2013.(XII.31.) ÖKT rendelet 3.§ (3) bekezdése. Hatályos: 2014.01.01.-től.

[46]

Kiegészítette: a 20/2011.(XII.21.) ÖKT rendelet 5.§-a Hatályos: 2011.12.22.-től

[47]

Kiegészítette: a 20/2011.(XII.21.) ÖKT rendelet 5.§-a Hatályos: 2011.12.22.-től

[48]

Módosította: a 13/2013.(XII.31.) ÖKT rendelet 3.§ (4) bekezdése. Hatályos: 2014.01.01.-től.

[49]

Módosította: a 13/2013.(XII.31.) ÖKT rendelet 3.§ (5) bekezdése. Hatályos: 2014.01.01.-től.

[50]

Kiegészítette: a 13/2013.(XII.31.) ÖKT rendelet 4.§-a. Hatályos: 2014.01.01.-től.

[51]

Kiegészítette: a 7/2014.(V.10.) ÖKT rendelet 3. § (1) bekezdése. Hatályos 2014.V.11.-től.