Őriszentpéter Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2011 (II.15.) Önkormányzati Rendelete

az anyakönyvi eljárás egyes díjairól

Hatályos: 2017. 05. 26

Őriszentpéter Város Önkormányzati Képviselő-testülete a helyi Önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. Törvény 16.§-ának (1) bekezdésében, valamint az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet 42/A.§-nak (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja meg:



A rendelet hatálya


1.§ A rendelet hatálya Őriszentpéter város közigazgatási területén történő házasságkötésekre, továbbá bejegyzett (a továbbiakban együtt: házasságkötés) terjed ki.


A hivatali helyiségben és hivatali munkaidőben történő házasságkötés


2.§ (1) A hivatali helyiségben és hivatali munkaidőben történő házasságkötés díja 12.500 Ft.

(2) A hivatali helyiségben, munkaidőn túli házasságkötés díja 25.000 Ft

(3) Külső helyszínen történő házasságkötés díja 50.000 Ft.

(4) 50% díjkedvezményben részesül az a házasulandó pár, mely közül egyikük vagy mindkettő az Polgármesteri Hivatalhoz  tartozó településen (Őriszentpéter, Nagyrákos, Ispánk, Szalafő, Szatta) állandó lakóhellyel rendelkezik a házasságkötés bejelentésekor.

(5) A díj tartalmazza a házasságkötés méltó körülményeinek biztosítását, az ezzel kapcsolatosan felmerülő költségeket (takarítás, előkészítés, fűtés, világítás, gépi zene, anyakönyvi kellékek használata stb…)

 (7) A díj nem tartalmazza az egyéb, a házasulandók által kért egyéb külön szolgáltatások díjait (pl: élő zene, különleges kellékek, pezsgő).


A hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés


3.§ (1) Hivatali helyiségen kívül történő kérelemre engedélyezhető.

(2) A házasság megkötésének és a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének törvényben előírt módját és az eseményhez méltó körülményeit akkor is biztosítani kell, ha az hivatali helyiségen kívül történik.

(3) A hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés engedélyezésére irányuló kérelem ügyében a jegyző esetenként, az anyakönyvvezetővel történt egyeztetést követően dönt. Meg kell tagadni a hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezését, amennyiben az anyakönyvvezető őrizetében lévő anyakönyvnek a házasságkötés vagy bejegyzett élettársi  kapcsolat létesítésének helyszínére való szállítása és a hivatalai helyiségbe való biztonságos visszaszállítása, az anyakönyvi alapirat helyszínen való biztonságos kezelésének feltételei, továbbá az eseményekhez méltó körülmények nem biztosítottak.


(4) A kérelmet írásban, a házasságkötési szándék bejelentésével egyidejűleg kell benyújtani.

(5) A döntést megelőzően az anyakönyvvezető a megjelölt helyszínen szemlét tarthat, melynek eredményéről tájékoztatja a jegyzőt. (jogszabályváltozás miatt)



A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés


4.§.(1) Hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés kérelemre engedélyezhető.

(2) A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésére irányuló kérelem ügyében a jegyző esetenként, az anyakönyvvezetővel történt egyeztetést követően dönt

(3) A kérelmet írásban, a házasságkötési szándék bejelentésével egyidejűleg kell benyújtani. A Díj befizetését a kérelem benyújtásával egyidejűleg kell igazolni. A kérelem elutasítása esetén a befizetett díjat a kérelmező részére 8 napon belül vissza kell utalni.

(4) Vasárnap és ünnepnapon (munkaszüneti napon) történő házasságkötés nem engedélyezhető.


Együttes kérelem


5.§. A hivatali helyiségen kívül és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés tárgyában előterjesztett kérelem (együttes kérelem) esetén a díj egyszer fizetendő.


Mentesség


6.§ A meghatározott díjak megfizetése alól kizárólag valamelyik fél közeli halálával fenyegető egészségi állapota miatt, a jegyző előzetes engedélye alapján adható mentesség.


Az anyakönyvvezető díjazása


7.§ (1) Házasságkötés esetén az anyakönyvvezetőt díjazás illeti meg.

(1) Hivatali helyiségben és munkaidőben az anyakönyvvezetőt bruttó 5.000 Ft,

(2) A hivatali helyiségben munkaidőn túli házasságkötés esetén az anyakönyvvezetőt bruttó 10.000 Ft,

(3) Külső helyszínen történő házasságkötés esetén az anyakönyvvezetőt bruttó 20.000 Ft illeti meg.

(3) Az anyakönyvvezetőt ruházati költségtérítés is megilleti. A költségtérítés éves mértékét a költségvetési rendelet állapítja meg.



Értelmező rendelkezések


8.§ Jelen rendelet alkalmazásában:

      a)   hivatali helyiségnek minősül: az Őriszentpéteri Polgármesteri Hivatal (Őriszentpéter Városszer 106.) nagyterme, továbbá ha ez a helyiség az önkormányzat részéről felmerülő okból, illetve a befogadó képességének korlátozott volta miatt  nem vehető igénybe, úgy a Művelődési Ház (Őriszentpéter Városszer 55) nagyterme.

  1. hivatali munkaidőben történő házasságkötés az, amely hétfőtől csütörtökig 8-16 óra között, pénteken 8-13 óra közötti időszakban kezdődik és fejeződik be.
  2. Ünnepnap, munkaszüneti nap: január 1., március 15., húsvéthétfő, május 1., pünkösdhétfő, augusztus 20., október 23., november 1. és december 25-26.



Záró rendelkezések


9.§(1) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni


(2) E rendelet a kihirdetése napját követő napon lép hatályba.



Őriszentpéter, 2011. február 14.




            Őr Zoltán                                                                   Tóth Jenő

            Polgármester                                                              jegyző



Záradék:        

            A fenti rendelet a mai napon kihirdetésre került.



Őriszentpéter, 2011. február 15.



         Tóth Jenő

jegyző