Őriszentpéter Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat 2023. évi költségvetéséről alkotott 5/2023.(II.15.) rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 02. 16

Őriszentpéter Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.16.
az Önkormányzat 2023. évi költségvetéséről alkotott 5/2023.(II.15.) rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Az önkormányzat 2023. évi költségvetési rendeletének módosítását a rendelet 2-es és 3-as mellékletén keresztül igyekszünk bemutatni.
A bevételi oldal tételei a 2. számú mellékletében, a kiadási oldal tételei a 3. számú mellékletben kerülnek részletezésre.
Ahogy a csatolt előterjesztés mellékletekből jól kiolvasható a Közös Hivatal esetében a bevételi előirányzatok emelkedése 1,2 millió forintos. A legnagyobb tétel a rezsikiadások megtérülése, ami 966 ezer Ft, emellett a közvetített szolgáltatások 74 ezer, az igazgatási díjak közel 164 ezer Ft-tal nőttek előirányzati szinten.
Az önkormányzati bevételek közt tapasztalható a legtöbb változás, ami részletesen szintén látható az előterjesztés zöld színű tábláiban.
Az állami támogatások összes növekménye 25.914.458 Ft, itt a csökkenések az októberi lemondásból erednek, a növekedések közt az IPA kiegészítés elszámolás bevétele, a REKI támogatás, és egy kisebb részben októberi pótigénylések találhatók.
Az államháztartáson belülről kapott támogatásértékű bevétek közt lecsökkent nullára az állami támogatás és a HIPA kiegészítés sora, mivel azok az állami támogatások közt jelentkeztek, ezen kívül új jogcímek és kiigazítások szerepelnek a rendszerben.
A közhatalmi bevételek közt jelentős növekmény látható összevontan, ami a vártnál jóval magasabb adóbefizetéseknek köszönhető.
A működési bevételek nagymértékű emelkedésében elsősorban a HD díjak követelésének előírása szerepel, ami vízszolgáltatónál lévő pénzeszközeinkre szóló követelés. A többi változás a teljesítési kiigazítások eredménye.
A működési átvett pénzeszközök közt felsorolt, eredetiben nem tudott tételek bevétele jelenik meg előirányzati szinten is.
A finanszírozási bevételek közt pedig új tételként a 2024. évi kincstári előleg szerepel.
A Szikszay Edit Művelődési Ház esetében a tényadatokhoz való kiigazítás eredménye közel 4,5 millió Ft emelkedést jelent. Az Önkormányzati Konyhánál ez 1,5 millió forintot tesz ki.
A bevételek növekménye előirányzati szinten tehát 96.710.734 Ft.
A kiadási előirányzatok változásának összevont önkormányzati hatása természetesen megegyezik a bevétel emelkedések összegével, és szintén 96.710.734 Ft-ot tesznek ki, itt címsoronként haladunk végig.
A Közös Hivatal esetében a magasabb állami támogatások hatására elsősorban a személyi kiadások előirányzata nőtt meg, méghozzá az év végén adott cafetéria juttatások keretében.
Az önkormányzati feladatokon belül a teljesítési kiigazítás mellett a legjelentősebb részt a tartalékba helyezett, adott évben fel nem használt és befolyt bevételek teszik ki. Az ügyeleti feladatok második félévi kiadásainak betervezése okozott még jelentős növekedést. A közfoglalkoztatás kiadásai szintén hónapról hónapra jelentek meg melynek előirányzatai szintén ebben a kiigazításban jelennek meg. A 2023 évi díjtámogatási pályázat kiadási oldala, valamint a civilek rendezvényhez kapcsolódó támogatása jelenik meg az államháztartáson kívüli működési támogatások között.
A művelődési ház esetében az eredetben nem tervezett harmadik foglalkoztatott és rendezvények személyi kifizetései jelennek meg járulékokkal, továbbá a konyha esetében is elsősorban többlet foglalkoztatás miatti kiigazítások, és hasonló nagyságrendű dologi kiadás növekmény szerepel, ami elsősorban az évközi áremelkedések hatása.