Jánosháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2001. (IX.21.) önkormányzati rendelete

a polgármesteri hivatalban foglalkoztatott köztisztviselőket megillető juttatásokról, támogatásokról

Hatályos: 2010. 02. 24- 2016. 02. 18

Jánosháza nagyközség Képviselő-testülete a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény (a továbbiakban: Ktv.) 4. §-ában kapott felhatalmazás és a Ktv. 49/H. §-a és a 49/M. §-a alapján, figyelemmel a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló 1994. LXIV. törvény 13. § (2) bekezdésére is, az alábbi rendeletet alkotja:


A rendelet hatálya


1. §


(1) E rendelet hatálya Jánosháza nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének Hivatalában (továbbiakban: Hivatal) foglalkoztatott köztisztviselőkre, ügykezelőkre (továbbiakban: köztisztviselő) terjed ki.


(2) A rendelet 6. § (1) bekezdésében meghatározott szociális támogatások azokat a nyugállományú köztisztviselőket illetik meg, akik a Hivataltól – illetve jogelőd szervezetétől – kerültek nyugállományba.


(3) A rendelet 2-6. §-aiban meghatározott szabályokat a foglalkoztatási jogviszonyban lévő polgármester tekintetében is alkalmazni kell.


(4) A polgármester esetében a döntés a képviselő-testület, a jegyző esetében a döntés a polgármester hatásköre (az 5. §-ban foglaltak kivételével).


I. Köztisztviselői juttatások, támogatások


2. §


(1) A köztisztviselő részére az önkormányzat a következő szociális juttatásokat biztosítja:


a) Lakhatási támogatások


aa) lakás felújítási (komfortfokozat emelési) költségekhez kölcsön;


ab) lakás bővítési költségekhez kölcsön.


b) Lakásépítési támogatások


ba) kamatmentes kölcsön


c) Lakásvásárlási támogatások


ca) kamatmentes kölcsön


d) Családalapítási támogatások


da) egyösszegű – vissza nem térítendő – gyermekszületési támogatás

bgyermekszületés esetén nyújtott természetbeni támogatás


e) Cafetéria juttatás


f)


g) Szociális támogatások


ga)rendkívüli (eseti) pénzbeli szociális segély;


gb)


h) Illetményelőleg


i) Tanulmányi ösztöndíj, képzési, továbbképzési, nyelvtanulási támogatás


(2) A köztisztviselő részére az önkormányzat a következő jóléti juttatásokat biztosítja:


a) magánnyugdíj-pénztári tagdíj kiegészítés


b) sport- és szabadidős tevékenységek támogatása


(3)


(4) Az önkormányzat egészségügyi juttatásként a köztisztviselő részére szemüveg (kontaktlencse) készítésének díjához – vissza nem térítendő – hozzájárulást biztosít.


(5)


(6) Az önkormányzat egységesen a felsőfokú iskolai végzettségű és középiskolai   végzettségű köztisztviselők részére az alapilletményük 10 %-os mértékében   illetmény-kiegészítést állapít meg.


3. §


A rendelet 2. § (1) bekezdésétől a (4) bekezdéséig meghatározott juttatások mértékét, feltételeit, az elbírálás és elszámolás rendjét, valamint a visszatérítés szabályait a jegyző az egységes közszolgálati szabályzatban állapítja meg.


4. §


(1) A köztisztviselő halála esetén – amennyiben a köztisztviselőt nem nyilvánították a közszolgálat halottjává – a temetésről gondoskodó közeli hozzátartozót temetési segély illeti meg. Közeli hozzátartozónak minősülnek a Polgári törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény 685. §. b) pontjában meghatározott személyek.


(2) A temetési segély összege a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj négyszerese, amelynek kifizetését a jegyző engedélyezi.


II. A nyugállományú köztisztviselők támogatásaival kapcsolatos szabályok


5. §


(1) A nyugállományú köztisztviselő az éves költségvetésről szóló önkormányzati rendeletben biztosított szociális keret terhére az alábbi pénzbeli és természetbeni támogatásokban részesülhet:


a) eseti szociális segély;


b) jövedelem-kiegészítés;


c) temetési segély;


d)


e)


f)


(2) A szociális támogatások körültekintő felhasználásának biztosítása, a nyugállományú köztisztviselő szociális helyzetének folyamatos figyelemmel kísésére, az igényjogosultságról szóló döntés előkészítése a Polgármesteri Hivatal igazgatási csoportja feladata. A javaslattétel előtt az igazgatási csoport kikérheti az önkormányzat Szociális Bizottsága véleményét.


6. §


(1) A rendelet 5. §-ának (1) bekezdésében foglalt támogatások megállapítására kérelem alapján kerülhet sor. A kérelmeket az érintett köztisztviselő vagy a vele közös háztartásban élő házas-, illetve élettársa és gyermeke adhatja be.


(2) Az igazgatási csoport hivatalból is kezdeményezheti a támogatás odaítélését.


(3) A kérelmek elbírálásakor, illetve rangsorolásakor elsősorban az alábbi szempontokat kell figyelembe venni:


a) akinek átlagjövedelme (legalább hat hónap átlagában) nem éri el a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj háromszorosát és átmenetileg a létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, vagy időszakosan létfenntartási gondokkal küzd (lakásfenntartással kapcsolatos, egészségügyi állapottal kapcsolatos kiadások stb.)


b) aki nyugdíjba vonulását megelőzően legalább 10 évig köztisztviselőként dolgozott.



c)



(4) A kérelmekről az igazgatási csoport (képviseli a csoportvezető) előterjesztése alapján, a jegyző dönt.



7. §


A támogatások folyósításával, illetve biztosításával kapcsolatos feladatokat a Polgármesteri Hivatal pénzügyi csoportja látja el.


Záró rendelkezések


8. §


(1) E rendelet 2001. november 1. napján lép hatályba.


(2) Az 1-es és 2-es számú mellékletek összegét az éves költségvetési rendeletekben tervezni kell, mely öszeg nem lehet kevesebb a 2002. évre tervezett összegnél.


(3) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a köztisztviselők 2/1993. (III.2.) számú rendelet, valamint a módosításról szóló 2/1994. (V.12.) számú, a 7/1995. (V.16.) számú, a 14/1995. (VII.26.) számú, az 5/1997. (VI.30.) számú, a 11/1998. (IX.9.) számú és a 16/2000. (IX.15.) számú rendeletek.



          Dr. Gömbös Ferenc sk.                                                         Varga Sándor sk.

               polgármester                                                                         jegyző



Kihirdetve: Jánosháza, 2001. szeptember 21.




                                                                                                       Varga Sándor sk.

                                                                                                            Jegyző