Jánosháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2001. (XII.14.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2017. 04. 01- 2018. 03. 31

Jánosháza nagyközség önkormányzati Képviselő-testülete  a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv 16. §. (1) bekezdésében továbbá  a temetőkről és a temetkezésről - szóló 1999. évi XLIII. tv ( továbbiakban : Tv.) 42. §-ban. kapott felhatalmazás alapján  - a végrehajtására kiadott 145/1999. (X.1.) Korm. rendelet  ( továbbiakban: Vhr.) rendelkezéseire figyelemmel az alábbi önkormányzati rendeletet alkotja:


ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK


1. §


(1) A jelen rendelet hatálya Jánosháza nagyközség közigazgatási területén működő és létesítendő valamennyi köztemetőre, továbbá ezek fenntartásával és a temetésekkel kapcsolatos tevékenységekre, valamint azok folytatóira terjed ki.

     

(2) Az Önkormányzat az (1) bekezdésben felsorolt temetőre vonatkozó fenntartási és   üzemeltetési kötelezettségét a, gazdasági szervezet útján teljesíti / továbbiakban üzemeltető /


 2. §


(1) Jánosháza nagyközség területén az alábbi köztemetőbe lehet temetkezni, vagy urnát elhelyezni:


a) katolikus temető, 07 hrsz

b) evangélikus temető 08 hrsz.



A KÖZTEMETŐ FENNTARTÁSA ÉS ÜZEMELTETÉSE


3. §


(1) Jánosháza nagyközség közigazgatási területén köztemető létesítése és bővítése az önkormányzat feladata.


(2) A köztemetők fenntartásáról és üzemeltetéséről a képviselő-testület üzemeltető útján gondoskodik. Az üzemeltetésre vonatkozó „Kegyeleti Közszolgálati szerződést” a képviselő-testület hagyja jóvá.


(3) A feladat ellátásához szükséges pénzügyi fedezetet a képviselő-testület éves költségvetésében biztosítja.


4. §


(1) A köztemető területe – ideértve a parcellákat és sírhelyeket is – létesítményei felett rendelkezési jog még ideiglenesen sem adható át, használatukra bérleti szerződés nem köthető.


(2) A köztemető korlátozott használatú közterületnek minősül.


(3) A köztemető fenntartására irányuló tevékenységet a sírásás kivételével csak a köztemető üzemeltetője végezhet, melynek során az önkormányzat megbízásából jár el, képviseli érdekeit, együttműködik más szolgáltatókkal, illetve hatóságokkal.


(4) Az üzemeltető temetkezési tevékenységet is folytathat, de nem kizárólagosan. A számvitelei törvény szerint az üzemeltetést és a temetkezési szolgáltatást el kell különítenie. Tevékenysége ellátása során biztosítani kell, hogy az egyes temetkezési szolgáltatók azonos eséllyel vállalkozhassanak.


(5) A temetőben elhelyezett sírok, síremlékek, tárgyak tekintetében őrzési, illetve kártérítési felelősség sem az önkormányzatot sem az üzemeltetőt nem terheli.


TEMETKEZÉSI HELYEK ÉS SZABÁLYOK


5. §


(1) A halottat eltemetni, az elhamvasztott halott maradványait elhelyezni – a (2)

bekezdésben foglaltak kivételével – temetőben vagy temetkezési emlékhelyen

létesített temetési helyen szabad.


(2) Az eltemettető vagy egyetértésével más hozzátartozó kívánságára az urnát – az átvétel egyidejű igazolása mellett – ki kell adni, és ennek megtörténtét a nyilvántartásba be kell jegyezni.


(3) Az elhunyt temetőben történő eltemetését / elhelyezését / az utolsó bejelentett lakóhely figyelembe vételével kell biztosítani. Nem jánosházi lakosú jánosházi köztemetőben való eltemetésére az üzemeltető ad engedélyt, a mindenkori sírhelydíj szerint.


(4) A temetőkben már korábban elhelyezett urnák kérelemre történő kiadásáról az üzemeltető gondoskodik. Az urna kiadását az kérheti, aki a hamvasztásról gondoskodott, vagy az elhalt közeli hozzátartozója.


(5) Amennyiben az urna kiadását kérő személy nem azonos a hamvasztásos temetésről gondoskodóval, úgy az urna részére történő kiadáshoz a temetésről gondoskodó hozzájárulását kell beszerezni. Ilyen személy hiányában a hozzájárulást a Ptk. 685 §-ának b./ pontja szerinti sorrendben az elhalt közelebb álló hozzátartozójától kell beszerezni.


6. §


(1) A temetőt sírhelytáblákra, gyermeksírhely, urnasírhely, sírbolttáblákra, valamint hamvak szétszórására alkalmas területekre lehet felosztani.


(2) A sírhelytáblák olyan területrészeket jelölnek, amelyeket a nyugvási idő elteltével  - szabályszerű eljárás mellett – ki lehet üríteni és temetés céljából igénybe lehet venni. Külön sírhelytáblákat kell kijelölni a felnőtt, a 10 éven aluli gyermekek, valamint a halva születettek, az elvetélt magzatok és a csonkolt testrészek eltemetésére.


(3) A táblákat folyószámmal ellátott sorokra, a sorokat pedig sorszámokkal sírhelyekre kell felosztani. A díszsírhelyeket külön kell megjelölni.


(4) A sírhelyeket a temetés alatt álló sírhelytáblákon – fő szabályként – folytatólagos sorrendben kell felhasználni.


(5) A betelt sírhelytáblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni. A lezárt táblába csak rátemetéssel lehet temetni.


(6) Az elhamvasztott halott hamvait tartalmazó urnát a temetőn belül sírhelyben / rátemetéssel /, urnasírban, urnafülkében, vagy sírboltban lehet elhelyezni.


(7) A lezárt temetőkben temetkezési tevékenységet nem lehet folytatni. A lezárt temetőket mindaddig kegyeleti helyként kell gondozni, amíg felszámolásáról döntés nem születik.


(8) Lezárt temetőben és sírhelytáblából a holttest maradványokat exhumálás útján lehet áthelyezni a használatban lévő temetőben / sírhelytábla /. Az exhumálást csak az ÁNTSZ engedélye és előírásai szerint lehet elvégezni, lezárt temetőből történő elszállításhoz külön engedélye is szükséges.


7. §


(1) Az egyes temetkezési helyekért – a díszsírhelyek kivételével – az elhunyt

hozzátartozójának, illetve az eltemetésre kötelezettnek díjat kell fizetni. A díj  

mértékét a rendelet melléklete tartalmazza.10 éven aluli gyermek eltemetése esetén a temetkezési hely megváltása díjmentes.


(2) Az egyszeri megváltás időtartama:

a) sírbolt esetén 60 év,

b) urnasírbolt esetén 25 év,

c) sírhely esetén 25 év,

d) urnafülke urnasírhely esetén 25 év.


(3) A használati idő eltelte után a temetkezési helyek – külön tiltó rendelkezés hiányában – újabb ciklusra megválthatók.


(4) Ha a használati idő leteltét követően a sírboltot 5, az egyéb temetkezési helyet 3 éven belül ismételten nem váltják meg, az üzemeltető jogosult azt minden megtérítési igény nélkül újból felhasználni.


(5) Sírhelytábla, vagy az egész temető lezárásáról és / vagy kiürítéséről a képviselő testület dönt. A temető kiürítését megelőzően azt három alkalommal egy országos lapban és a helyi sajtóban, valamint a temetői hirdető táblán közhírré kell tenni úgy, hogy az első közzététel a kiürítés előtt 6 hónappal, a továbbiak pedig 2 havonta történjenek.


(6) Ha a használat a (4) és (5) bekezdésben foglalt okok miatt szűnik meg, a temetkezési hely feltárásakor a kiürített sírokból származó holttest-maradványokat közös sírhelyben kell elhelyezni, amelyről az elhunyt hozzátartozói, az ő rendelkezésük hiányában a kegyeleti szokások, valamint a közegészségügyi előírások betartása mellett az üzemeltető köteles gondoskodni.


(7) A temetkezési helyek használatának jogát magánszemélyek között átruházni nem lehet, de a sírhelyet újra megváltó hozzátartozó használati jogot szerez.


(8) Lezárt temető, vagy temetőrész betemetett sírjai, sírboltjai felett létesített síremlékek használati idő le nem jártáig – kegyeleti szempontból – nem idegeníthetők el és más sírra, sírboltra nem helyezhetők át.


(9) Kiürítés során a temetőben felállított síremléket lebontani, azzal rendelkezni csak az üzemeltetőnek történt előzetes bejelentés után szabad. A rendelkezési jogosultságot a bejelentés során valószínűsíteni kell. Mindez csak a temetőrész lezárásakor gyakorolható.


(10) A temettető kívánságára a halott, illetőleg urna áthelyezés, vagy urna kiadás folytán megürült sírhelyek és urnafülkék számlával igazolt megváltási díjának időarányos részét a jogosult részére vissza kell téríteni.


(11) A temettetőnek az elhaltak hűtéséért díjat kell fizetni a rendelet mellékletében meghatározottak szerint.


8. §


(1) A temetőben lévő sírhelyek méretei:


  a./ felnőtt sírhely: 2,10 m hosszú, 2,00 m mély, 0,90 m széles

  b./ kettes sírhely: 2,10 m hosszú  2,00 m mély,  1,90 m széles,

  c./ gyermek sírhely: 1,30 m hosszú, 1,60 m mély, 0,60 m széles

  d./ urna földbe temetésénél: 0,80 m hosszú, 1,00 m mély, 0,60 m széles

  e./ sírboltok


 - felszíni méretei:

  2 személyes sírbolt hossza 2,90 m, szélessége 1,60 m

  4 személyes sírbolt hossza 2,90 m, szélessége 2,10 m

  6 személyes sírbolt hossza 2,90 m, szélessége 2,70 m

  8 személyes sírbolt hossza 2,90 m, szélessége 3,80 m


  - belső méretei:

  2 személyes sírbolt hossza 2,30 m, szélessége 1,00 m mélysége 2,20 m

  4 személyes sírbolt hossza 2,30 m, szélessége 1,80 m mélysége 2,20 m

  6 személyes sírbolt hossza 2,30 m, szélessége 2,40 m mélysége 2,20 m

  8 személyes sírbolt hossza 2,30 m, szélessége 3,20 m mélysége 2,20 m


(2) A sírok egymástól való távolságának 60 cm-nek a gyermeksíroknál pedig 30 cm-nek

 kell lennie. A sírdombok magassága legfeljebb 50 cm lehet.


(3) Mélyített felnőtt sírhelybe / 220 cm / tisztiorvosi engedély alapján még egy koporsó

  temethető.


(4) A felnőtt sírba elhelyezett két koporsón kívül még két urna is temethető. Koporsóban 

történő rátemetés alkalmazása nélkül a sírba még 4 urna helyezhető el.


(5) A felnőtt sírhelytáblába 10 éven aluli gyermek is temethető. Ilyen esetben a gyermeksírhely mérete megegyezik a felnőtt sírhely (1) bekezdés a) pontja szerinti méretével.


(6) Az elhalálozástól számított öt éven belül sír / sírbolt / felnyitása engedély hamvasztás, más temetőbe való áthelyezés és rátemetés céljából, illetve a nyomozó hatóság rendelkezésére adható. A kolerában, pestisben, leprában, sárgalázban, kiütéses tífuszban, takonykórban. AIDS-ben, vírusos hemorrhagiás lázban elhunytak temetési helyének felnyitására csak az elhalálozástól számított egy év elteltével adható engedély.


(7) A sírhelyeket kifalazni, kibetonozni nem lehet.


(8) A sírhelyeken sírdomb kialakítása / felhantolás / nem kötelező. A hant nélküli parcellák létesítésére kijelölt területen sírdomb nem alakítható ki.


(9)


9. §


(1) Sírboltot csak kiviteli terv alapján lehet építeni, a tervet az üzemeltetőnek be kell

 mutatni.


(2) A sírbolt felett rendelkezőknek az tekinthető, aki a használati díjat megfizette.


(3) A sírbolt / és síremlék / fenntartásáról, annak létesítője / örököse / köteles gondoskodni.

Ha a sírbolt összeomlásától lehet tartani, az üzemeltető felszólíthatja a fenntartásra kötelezett személyek bármelyikét, hogy gondoskodjanak a helyreállításról. Ha a felhívás eredménytelen marad, az üzemeltető kérelmére a jegyző elrendelheti a sírbolt eltávolítását, illetőleg a sírboltba való temetkezést megtilthatja.


(4) Közvetlen veszély fennállása esetén a felhívás kötelező. A felhívást – a temetési hely megjelölésével – a temető hirdetőtábláján és a parcella sarkán 90 napra ki kell függeszteni.



(5) Arra nézve, hogy a sírboltba kik temetkezhetnek, a létesítőnek a sírboltkönyvbe bejegyzett rendelkezései az irányadók.


(6) A sírboltba koporsóban csak annyi elhalt temethető, ahány férőhelyesre azt építették. Ezen túl kettő férőhelyes sírboltban további 8 urna, négy személyes sírboltban 14 urna, hat személyes sírboltban további 20 urna. Nyolc személyes sírboltban további 30 urna helyezhető el.

Amennyiben a sírbolt tulajdonosa / birtokosa / a temetkezési hely jogosultságáról a sírboltkönyvben vagy végrendeletileg nem tett rendelkezést, úgy a sírboltban az elhalt hozzátartozói az elhalálozás sorrendjében temethetők el. A sírbolt tulajdonosának / birtokosának / kérelmére a sírboltban elhelyezett koporsókban lévő porladáson túli csontmaradványokat össze kell gyűjteni és hamvasztás után urnában, illetőleg gyermek koporsóban a sírboltba vissza kell helyezni. Ebben az esetben a maradványok csak egy urnahelynek számítanak.


10. §


(1) A holttest elhamvasztásához – a (2) bekezdésben foglaltak kivételével – az ÁNTSZ engedélye szükséges.


(2) A kórházban elhunyt személy, valamint a rendőri intézkedéssel boncolásra szállított holttest elhamvasztását a boncolást végző orvos engedélyezi.


11. §


(1)A Képviselő-testület minősített többséggel saját halottjának tekinti azon elhunyt személyeket, akik a városi közélet valamely területén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, illetve díszpolgári kitüntetésben részesültek. E személyek igényt tarthatnak kijelölt sírhelyre, illetve urnafülkére. A sírhely és az urnafülke használata díjtalan, használati ideje a temető fenntartásáig tart.


(2) A díszsírhely használati ideje a temető fennállásáig tart, használata díjtalan.


(3) A díszsírhelybe – sírnyitás és rátemetés szabályainak megtartása, költségeinek viselése mellett – elhalt özvegye és az elhalt közvetlen felmenő és lemenő hozzátartozói / szülők, gyermekek / is temethetők.


(4) A díszsírhelyek gondozásáról az elhunytak hozzátartozói, ezek hiányában – a jegyző megbízására és az önkormányzat költségére – az üzemeltető köteles gondoskodni.


(5) A díszsírhely adományozásáról az elhunyt legközelebbi hozzátartozóját és a temető üzemeltetőjét írásban kell értesíteni.


(6) A díszsírhely parcellában a koporsónak a földbe temetése vagy elhamvasztása után az urna kolumbáriumába elhelyezése megengedett.


(7) A díszsírhelyek a D parcella 580, 580/a, 580/b, 580/c. számú sírhelyei.


(8) A Képviselő-testület saját halottjának tekinti azt a polgármestert és képviselőt, aki 2 ciklus után szolgálati ideje alatt elhalálozik, valamint azt a volt polgármestert, aki 3 ciklust, és azt a képviselőt, aki legalább 5 ciklust végig szolgált.



TEMETKEZÉSI SZOLGÁLTATÁSOK


12. §


(1) Az üzemeltető köteles a temetkezési vállalkozóknak a temetkezési napokon – hétfőtől

- szombatig naponta 10 és 17 óra között – igény szerint és bejelentési sorrend alapján  

a temetést biztosítani.


(2) A temetési tevékenységet / temetési szolgáltatásokat TEÁOR:9305 / Jánosháza nagyközség területén csak a cégbíróságon bejegyzett vállalkozás, egyéni vállalkozó / a  

 továbbiakban temetkezési vállalkozó / végezhet.


(3) A temetkezési vállalkozók kötelesek együttműködni a szolgáltatás zavartalan lebonyolítása érdekében a temető üzemeltetőjével, az illetékes hatóságokkal, más szolgáltatókkal és érdekeltekkel.


(4) A temetkezési szolgáltatások körébe tartozik különösen a temetés felvétel, a helyi és távolsági halott szállítás, az elhunyt temetésre való előkészítése (a halott öltöztetése, koporsóba helyezése), a temetéshez szükséges kellékekkel való ellátása, a ravatalozás, a sírgödör kialakítása, búcsúztatás, a sírba helyezés, a sír betemetése (a halott elhantolása), a sírhelyet környező terület eredeti állapotának helyreállítása, a feleslegessé vált föld e célra kijelölt területen történő elhelyezése, a hamvasztás, az urnaelhelyezés, az urnakiadás, a hamvak szórása, a sírnyitás, az exhumálás és az újratemetés.


(5) A temetési vállalkozóknak olyan magatartást kell tanúsítani, és üzletpolitikát kialakítani, hogy a megrendelők igényét – adottságaiktól, lehetőségeiktől függően – teljes körűen kielégíthessék.

Ennek érdekében:

- folyamatosan álljanak rendelkezésre / ügyelet, ügyfélszolgálat útján /

- rendkívüli szolgáltatást is vállaljanak / pl. baleset stb. /,

-készen álljanak helyettesítésre / vállalkozáson belül, vagy más vállalkozó     közreműködésével,

- a szolgáltatás eszközeit tekintve megfelelő tartalékkal rendelkezzenek.


(6) A temetési szolgáltatókkal szembeni – egyéb – követelmények tekintetében a temetőkről és temetkezésről szóló 1999.évi XLIII. Törvény, valamint a végrehajtására kiadott 145/1999. (X.1.) Kormány rendeletben kiadott  rendelkezések az irányadók.


(7) A temetkezési szolgáltatást végzőknek – temetés megrendelésenként – a rendelet mellékletében meghatározott összegű létesítmény fenntartási díjat kell fizetni.


13. §


(1) A temetés módjára, illetve a hamvasztásra az elhunytnak életében tett nyilatkozata ennek hiányában a temetésről / hamvasztásról / gondoskodó személy rendelkezése az irányadó.


(2) A rendelkezésre jogosultságot az üzemeltető csak akkor köteles vizsgálni, ha azzal kapcsolatosan kifogást jelentettek be. Ha a jogosultságot az üzemeltető nem tudja megállapítani, akkor a bíróság vagy a gyámhatóság döntését kell kérni. A vita lezárásáig a halott nem temethető el.


14.§


(1) A temetkezési hely birtokosa által végezhető munkák:

 a) egynyári, vagy évelő lágyszárú dísznövények ültetése, ápolása,

 b) cserepes, vágott és művirág, koszorú elhelyezése,

 c)


(2) A sírhely birtokosa köteles a sírhely gondozását, gyomtalanítását rendszeresen elvégezni.


15. §


(1) Sírbolt, síremlék állításához, valamint a – 14. §-ban felsoroltakon kívül – egyéb munkálatokhoz az üzemeltető előzetes engedélye szükséges. Be kell jelenteni továbbá ezen munkálatok végzésének időpontját és várható időtartamát.


(2) Az előírt engedélyek hiánya, vagy attól eltérés esetén, továbbá a 14 §. (2) bekezdésében szereplő kötelezettség elmulasztásakor az üzemeltető:


a./ a sírhely birtokosát – határidő kitűzésével – felhívja a sérelmes állapot megszűntetésére,

b./ A felhívás eredménytelensége esetén a szükséges munkát elvégzi / elvégezteti / és annak költségeit áthárítja a sírbolt birtokosára.


15/A. §


A ravatalozóban elhelyezett urnafal fedlap mérete 40 cm X 36 cm vastagsága 2 cm, színe kizárólag fekete, fehér, a szürke árnyalata vagy a barna sötét árnyalata lehet.


NYILVÁNTARTÁSOK VEZETÉSE


16.§


(1) Halottat csak halottvizsgálati bizonyítvány alapján szabad eltemetni, vagy

elhamvasztani. A halottvizsgálati bizonyítvány egy példányának megőrzéséről az 

üzemeltető gondoskodik.


(2) A temető fenntartója az új sírmezők / sírnegyedek, sírparcellák / megnyitása előtt köteles gondoskodni a sírnyilvántartási térkép elkészítéséről és annak jegyző által történő jóváhagyásáról. A temetőtérképet a temető-nyilvántartó könyvel összhangban az üzemeltető köteles vezetni. A temetési rend megváltozása / sírok átminősítése / csak a jegyző engedélyével történhet a térkép módosításával. A temető dokumentációkat a temető kiürítésének elrendeléséig az üzemeltetőnek a tűztől védve, páncélszekrényben kell megőriznie, azt követően pedig átadni a levéltárnak.


(3) A nyilvántartó könyvbe minden temetést / urna elhelyezést / időrend szerint a következő adatokkal kell bejegyezni: folyószám, a temetés napja, az elhalt neve, születési ideje, utolsó állandó lakcíme, az elhalálozás napja, fertőző betegségben elhunytaknál a halál oka, sírhelytábla, sor, hely számmal, valamint a síremlékre vonatkozó bejegyzések. A nyilvántartó könyvhöz betűsoros névmutatót kell vezetni, amely az eltemetett halottak nevét és sírhelyeik pontos jelölését tartalmazza. A nyilvántartásnak tartalmaznia kell a megváltásra jogosult személy nevét és címét.


(4) Külön jegyzéket kell vezetni a temetőben elhelyezett halva született gyermekekről. A jegyzékben fel kell tűntetni a halva születetett anyjának nevét, az elhantolás / urna elhelyezés / időpontját és a föléje tűzött fejfa sorszámát.


(5) A sírboltkönyv a sírboltban elhelyezett halottak bejegyzésére szolgál.

(6) Megváltott sírhelyre történő urnás temetés esetén – amennyiben a ravatalozó használatára és temetkezési szolgáltató közreműködésére a temetés során nem kerül sor – létesítmény fenntartási díjat nem kell fizetni. Az eltemettető ebben az esetben köteles az üzemeltető részére

a) az urna elhelyezését előre bejelenteni,

b) a temető-nyilvántartáshoz adatokat szolgáltatni és

c) az elhunyt halott vizsgálati bizonyítványának másolatát átadni.


A TEMETŐK RENDJE


17.§


(1) A köztemetők nyitva tartása:


Nyári időszámítás esetén: 06.00 – 20.00 óráig

Téli időszámítás esetén:   07.00 – 17.30 óráig

Október 30. és november 3. között 07.00 – 22.00 óráig

    

(2) A temetőből a nyitvatartási idő leteltekor külön felszólítás nélkül el kell távozni.


(3) A nyitva tartás rendjét a temető bejáratánál ki kell függeszteni.


(4) A temetőkben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani. Munka úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók kegyeleti érzéseit, ne akadályozza az elhunyt búcsúztatását.  Búcsúztatás alatt a munkavégzéssel keletkezett hang vagy egyéb hatás nem zavarhatja a szertartást.


(5) A temetőkben a kegyeleti tárgyakat, sírokra ültetett fákat és növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezni tilos.


(6) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék a sírhelyek között nem tárolható.


(7) A sírok és az urnasírok kerítéssel nem határolhatók körül.


(8) A temetőkben gyertyát égetni legkésőbb a zárási időt megelőző egy óráig szabad. Ügyelni kell arra, hogy a gyertyagyújtás tűzveszélyt ne okozzon.


(9) A temetők területére kutyát bevinni -   vakvezető kutya kivételével – tilos!


(10)  A kolumbárium fülkék előrészén a közízlést sértő virágtartók, díszítések vagy feliratok nem helyezhetők el.


18. §


(1) Az üzemeltető hozzájárulása szükséges építőanyagnak a temetőbe való beszállításához, építési vagy bontási munkák elvégzéséhez.


(2) Első síremlék állítás esetén a rendelet mellékletében meghatározott díjat kell fizetni.


(3) A temető területéről sírkövet, síremléket és fejfát – vagyonvédelmi okokból – csak a temető üzemeltetőjének történt előzetes bejelentés után szabad kivinni.


19. §


(1) A temetőbe gépjárművel, motorkerékpárral és kerékpárral behajtani és ott közlekedni tilos.


(2) Az (1) bekezdésben foglalt tiltás a mozgáskorlátozottakra, az engedélyezett munkálatokat végzőkre és –esetenként – a láthatóan idős betegekre nem vonatkozik.


20. §


(1) A panaszügyintézés az üzemeltető feladata, melyet központi telephelyen lát el.


21. §


22. §


A temetői munkák során / így különösen: rátemetés, exhumálás, áthelyezés / talált értékekről / ékszer, nemesfémből készült protézis / és a találás körülményeiről jegyzőkönyvet kell felvenni. A talált érték biztonságos megőrzéséről gondoskodni szükséges a jogosultnak történő átadásáig.



HATÁLYBA LÉPTETŐ RENDELKEZÉSEK



A jelen rendelet 2002. január 1.-én lép hatályba Ezzel egyidejűleg hatályát veszti   Jánosháza Nagyközségi Közös Tanácsa a temetők rendjéről és a ravatalozók használatáról szóló 8/2000. (IV.28.) számú rendeletével módosított 2/1987. számú rendelete.



Dr. Gömbös Ferenc s.k.                                                                  Varga Sándor s.k.

       Polgármester                                                                                     jegyző



Kihirdetve: Jánosháza, 2001. december 14.




                                                                                                       Varga Sándor s.k.

                                                                                                              jegyző

Mellékletek