Jánosháza Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2003. (IX.17.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat sportfeladatainak ellátásáról

Hatályos: 2009. 10. 16

Jánosháza Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a sportfeladatok ellátásáról a 2004. évi I. törvény 55. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja.


Általános rendelkezések


1. §


(1) Jánosháza Nagyközség Önkormányzata kinyilvánítja, hogy a sportoláshoz való jog gyakorlását közérdeknek, a sporttevékenység támogatását közcélnak tartja. A sportolás olyan értékhordozó közösségi tevékenység, amely a lakosság életminőségét javítja, ezért fontosnak tartja anyagi lehetőségei függvényében az önkormányzati feladatvállalást és annak megvalósításában résztvevő sportszervezetek, intézmények és szervezetek támogatását.


(2) Az önkormányzat feladatának tekinti:


a) a tanulók szervezett formában történő - a közoktatási intézményekben és azon kívül megvalósuló - rendszeres testedzéshez, sporttevékenységhez szükséges feltételek biztosítását.


b) A lakosság széles rétegei számára vonzóvá és hozzáférhetővé kell tenni a sportolási és rekreációs lehetőségeket.


c) A tehetséges sportolók számára a sporttevékenység versenysport keretében való gyakorlását, a kiemelkedő teljesítmények elismerését.


d) A sporttevékenység gyakorlásához az intézményi háttér és infrastruktúra megteremtésének lehetőségét, a már meglevő létesítmények fenntartását és fejlesztését.


e) Az eredményekhez, tradíciókhoz és teljesítményekhez igazodó sportfinanszírozás megvalósítását.


A sportrendelet célja


2.§


(1) A rendelet célja, hogy az önkormányzat a helyi társadalom sport iránti igényeinek figyelembevételével, a sportról szóló törvény szabályaival összhangban, a helyi hagyományok és sajátosságok alapján egységes alapelvek szerint határozza meg az általa támogatott sporttevékenységek körét, azok ellátásának módját és feltételeit, a szakmai és finanszírozási alapelveket, továbbá, hogy jogszabályi keretet teremtsen a támogatás igénylésének és elosztásának.


A rendelet hatálya


3. §


(1) E sportrendelet hatálya kiterjed


a) a helyi sporttevékenység megvalósításában résztvevő személyekre,


b) az önkormányzat közoktatási intézményeire, azok működtetőire,


c) az önkormányzat tulajdonában lévő sportlétesítményekre.


Az önkormányzat kötelező és önként vállalt sportfeladatai


4.§


Az iskolai testnevelés és sport


(1.) A képviselő-testület az iskolai sportversenyek előkészítésével, szervezésével és lebonyolításával a közoktatási intézményeket bízza meg.


(2) A helyi szintű alapfokú versenyek, diákolimpiai versenyek, s az ezekre felkészítő tornák költségeit az intézmények költségvetésében kell megtervezni és biztosítani.


(3) Biztosítani kell az egyesületekben nem sportoló, a versenysportba be nem kerülő tanulók mindennapos testnevelését a testnevelési órákon túlmenően a délutáni tömegsport keretében.


(4) Valamennyi közoktatási intézményben biztosítani kell a tanulók szervezett formában való rendszeres testedzéséhez, sporttevékenységéhez szükséges feltételeket.


Tömegsport, szabadidősport


5. §


(1) A tömeg és szabadidősport tevékenység alapvetően öntevékeny, önszerveződésen alapuló formákra épül, de a Kultúrális, Oktatási, Ifjúsági és Sport Bizottság koordinálásában a Sportkör közreműködésével a jövőben szervezni kell szabadidősport rendezvényeket.


(2) Az önkormányzat által szervezett tömeg- és szabadidősport rendezvények lebonyolításához szükséges pénzeszközöket az önkormányzat biztosítja.


(3) A kultúrális rendezvényekhez kapcsolódó tömeg- és szabadidősport eseményeket a rendezvényekért felelős intézmények szervezik és bonyolítják le.


A versenysport támogatása


6. §


(1) A versenysportot elsősorban a létesítményi feltételeik javításával előbbre kell juttatni.


(2) A sportfeladatok ellátására és a versenysport támogatására kell fordítani a működési költségvetés 1%-át.


Az önkormányzat sportfeladat-ellátásának szervezeti keretei


7. §


(1) Az önkormányzat §-okban meghatározott feladatait közoktatási intézményein, a Kultúrális, Oktatási, Ifjúsági és Sport Bizottságon, valamint a sportszervezeteken keresztül látja el.


(2) Az önkormányzat sportfeladatainak ellátásában együtt kíván működni:


a) a nagyközség oktatási és közművelődési intézményeivel


b) sportszervezetekkel


c) civil szervezetekkel


d) egyházi fenntartású általános iskolával


e) kisebbségi önkormányzattal.


(3) A (2) bekezdésben megjelölt intézményekkel, szervezetekkel a község sportfeladatainak ellátása érdekében az önkormányzat sportmegállapodáson alapuló szerződéses kapcsolatot létesíthet.


(4) A sportmegállapodás megkötéséről a képviselő-testület dönt.


A sporttevékenység irányítása és ellenőrzése


8. §


(1) A sportról szóló 2004. évi I. törvény és a jelen rendelet által meghatározott sportfeladatokkal kapcsolatos jogköröket a képviselő-testület gyakorolja.


(2) A képviselő-testület feladatai:


a) a Kultúrális, Oktatási, Ifjúsági és Sport Bizottság ajánlása után dönt a sportszervezetek önkormányzati támogatásának mértékéről a költségvetésben meghatározott kereten belül,


b) ellenőrzi a sportegyesületeknél, szervezeteknél a támogatás felhasználását


c) véleményt nyilvánít az önkormányzati hatáskörbe tartozó iskolai testnevelési és sport, valamint a lakossági tömeg és szabadidősporttal kapcsolatos kérdésekben,


d) kezdeményezi a sportrendezvényeket.


A sporttevékenység finanszírozása


9. §


(1) Az önkormányzat a sporttal kapcsolatos kötelező és vállalt feladatait költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrásai: saját bevétel, a központi normatív állami hozzájárulás és a pályázati úton nyerhető támogatás.


(2) Az önkormányzat a központi költségvetési forrásból - sportfeladatok támogatására - kiírt pályázatokhoz a szükséges önrészt a mindenkori költségvetésében határozza meg.


(3) A képviselő-testület a sportcélú támogatás mértékét /iskolai és diáksport, lakossági szabadidősport, versenysport működtetési támogatása/ a működési költségvetés 1%-ában állapítja meg.


(4) A sportcélú támogatást az önkormányzat pénzben és természetben nyújthatja /pl. ingatlan biztosítása/.


(5) Az általános iskolák saját sportrendezvényeik lebonyolításának pénzügyi fedezetét a normatív állami támogatásból fedezik.


(6) A képviselő-testület az önkormányzat kötelező és vállalt szabadidősport feladatainak ellátásához, illetve az abban közreműködő intézmények és sportszervezetek részére a szükséges pénzügyi támogatást átadott pénzként biztosítja.


Sporttevékenység pályázati úton történő támogatása


10. §


(1) Az önkormányzat a rendeletében meghatározott feladatokat ellátó, Jánosháza Nagyközség területén működő sportegyesületek, sportszervezetek részére pályázati úton biztosít támogatást évente egy alkalommal.


(2) A támogatási igényeket, pályázatokat tárgyév február 28-ig a Polgármesteri Hivatal titkársági csoportjához kell benyújtani.


(3) A benyújtott pályázatokat tárgyév március 31-ig a Képviselő-testület bírálja el a Kultúrális, Oktatási, Ifjúsági és Sport Bizottság javaslata alapján.


(4) A pályázatnak tartalmaznia kell:


a) a pályázati célt és feladatleírást,


b) a pályázati cél megvalósításához szükséges költségvetést,


c) a jelentősebb események, rendezvények felsorolását,


d) a sportszervezet bankszámlaszámát.


(5) A támogatás összegét a Polgármesteri Hivatal Pénzügyi Csoportja legkésőbb a tárgyév április 30-ig utalja a pályázó számlájára.


(6) A pályázó a támogatás felhasználásáról köteles a következő év január 31. napjáig tájékoztatást adni a Képviselő-testületnek.


Záró rendelkezések


11. §


Ez a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.



          Keresztes István sk.                                                                     Varga Sándor sk.

             alpolgármester                                                                                  jegyző



Kihirdetve:


Jánosháza, 2003. szeptember 17.                                          

                                                                                                                  Varga Sándor sk.

                                                                                                                          jegyző