Jánosháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2009. (XII.3.) önkormányzati rendelete

a helyi építészeti értékek védelméről

Hatályos: 2009. 12. 03

Jánosháza Nagynagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. tv 57.§ (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, figyelemmel az építészeti örökség helyi védelmének szakmai szabályairól szóló 66/1999. (VIII. 13.) FVM rendelet előírásaira, a helyi építészeti értékek védelméről az alábbi rendeletet alkotja:


A rendelet hatálya, a helyi építészeti örökségi érték fogalma és a védelem célja


1. §


(1) E rendelet célja a Jánosháza nagyközség szempontjából meghatározó - a hatályos műemlékvédelmi jogszabályok alapján nem védett - épített értékek védelme, a település építészeti örökségének, arculatának a jövő nemzedékek számára való megtartása, a védett értékek fenntartása és helyreállítása.

(2) A nagyközség épített értékei - tulajdonformára való tekintet nélkül - a nagyközség közös kulturális kincseinek részei, ezért fenntartásuk, jelentőségükhöz méltó használatuk és megfelelő bemutatásuk közérdek.

(3) Az (1)-(2) bekezdésben megfogalmazott célok érvényesítése és az ezzel kapcsolatos feladatok ellátása érdekében Jánosháza nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban: Képviselő-testület) a nagyközség épített értékeit települési (a továbbiakban: helyi) védettség alá helyezheti.


2. §


(1) A rendelet hatálya Jánosháza nagyközség közigazgatási területén lévő és védetté nyilvánított helyi értékekre terjed ki.

(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya a műemléki védettség alatt álló (műemlék, műemléki környezet) értékekre.

(3) E rendelet rendelkezéseit a nagyközség közigazgatási területén, a helyi védelem alá helyezéssel, valamint annak megszüntetésével kapcsolatos eljárások, továbbá az egyes építésügyi hatósági eljárások során és az e rendeletben szabályozott - a települési érdekérvényesítést szolgáló - kérdésekkel kapcsolatban kell alkalmazni.

(4) A helyi védelem hatálya alá tartozó védett értékeket jelen rendelet tartalmazza.


3. §


(1) Helyi építészeti örökségi érték az építészeti, történeti, képzőművészeti, iparművészeti, néprajzi szempontból jelentős- egyedi emlék, annak tartozéka- különösen épület, építmény, épületrész - ami nem minősül műemléknek, illetőleg külön jogszabályok alapján nem áll védelem alatt - de a jövő nemzedékek számára történő megóvása fontos helyi érdek.

(2) A helyi értékvédelem feladata különösen:

a) a különleges oltalmat igénylő, építészeti, építészettörténeti, településtörténeti szempontból védelemre érdemes épületek, épületegyüttesek, épített környezetek (továbbiakban együtt: védett érték) körének számbavétele és meghatározása, nyilvántartása, dokumentálása és a közvéleménnyel történő megismertetése

b) a védett értékek károsodásának megelőzése, elhárítása, illetve a bekövetkezett károsodás csökkentése vagy megszüntetése, helyreállítása, újjáépítése.


4. §


E rendelet alkalmazásában:

a) Védett épület, építmény: azok az épületek, épületrészek, amelyek történelmi, régészeti, művészeti, tudományos, társadalmi vagy műszaki-ipari, mérnöki szempontból a hagyományos településkép megőrzése szempontjából jelentős alkotások, ideértve a hozzájuk tartozó kiegészítő külső és belső díszítő elemeket, amelyeket a Képviselő-testület rendeletében védetté nyilvánított.

b) Védett érték károsodása: minden olyan beavatkozás, ami a védett érték teljes vagy részleges megsemmisülését, építészeti karakterének részleges vagy teljes előnytelen megváltoztatását, általános értékcsökkenését eredményezi.


A helyi építészeti értékvédelem eleme


5.§


A helyi építészeti értékvédelem elemei:

a) Helyi egyedi védelem: Római Katolikus Plébánia Hivatal, cím: Jánosháza, József A. u. 34. hrsz.: 93. Az épület bővítése, átalakítása, felújítása során meg kell őrizni

aa) a plébánia épület utcai szárnya felőli kettős boltozatú szobáját,

ab) az épület bejáratát képező, nyitott tornác (régi kisboltozott szoba) falszerkezetét,

ac) az udvari (déli) homlokzat íves oszlopos tornácát.


Védetté nyilvánítás és megszüntetés


6. §


(1) A védetté nyilvánítást és megszüntetést bármely jogi vagy természetes személy kezdeményezheti a Képviselő-testületnél.


(2) A védetté nyilvánításról és megszűnésről a Képviselő-testület rendelettel dönt.


(3) A helyi védelemről és annak megszűnéséről alkotott rendeletet meg kell küldeni:


a) az ingatlan tulajdonosának,

b) a védelmet vagy a védelem megszűntetését kezdeményezőnek,

c) a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnak.


A helyi védelem tényét az Önkormányzatnak a földhivatali ingatlan-nyilvántartásba be kell jegyeztetnie.


(4) A helyi értékek nyilvántartását a Polgármesteri Hivatal műszaki referense vezeti. Az érték nyilvántartásban az alábbi adatokat kell feltüntetni:


a) a védelem szakszerű, rövid indokolását,

b) fotódokumentációt,

c) a helyi védelem védettségi kategóriáját,

d) a helyrajzi számot.

e) a védetté nyilvánítás vagy megszűntetés Önkormányzati Rendeletének számát,


(5) Egyedi védettség esetén az (4) bekezdésben felsoroltakon kívül a nyilvántartásnak tartalmaznia kell:


a) a védett érték pontos helyét (utca, házszám, helyrajzi szám),

b) helyszínrajzot,

c) a védett érték rendeltetését és használatának módját.


A védett érték használata


7. §


(1) A tulajdonos köteles a helyi védelem alatt álló érték fenntartásáról és karbantartásáról gondoskodni, állapotát időszakonként felülvizsgáltatni.


(2) A belső átalakításokat az eredeti szerkezet és belső értékek tiszteletben tartásával kell megoldani. A védett épületeket hagyományos építészeti tömegükben, tetőformájukban kell megtartani, érintetlenül hagyva az értéket képező homlokzati nyílásrendet és a nyílások osztását, megőrizve az eredeti homlokzati tagozatokat és a homlokzat egységes színezését. A védett épület bővítése úgy történhet, hogy az eredeti épület tömegformája, homlokzati kialakítása, utcaképi szerepe ne változzon, illetve a legkisebb kárt szenvedje és a tervezett bővítés a régi épület formálásával, szerkezetével, anyaghasználatával összhangban legyen. Védett épület bontására csak a teljes műszaki és erkölcsi avultság esetén kerülhet sor. A helyileg védett épületek építmények fennmaradását lehetőleg a rendeltetésének megfelelő használattal kell elősegíteni.


(3) A helyi védelem alatt álló érték fenntartásának költségei a tulajdonost terhelik.



8. §


A helyi egyedi védelem alatt álló épületen, építményen a tulajdonos az engedélyező hatóságokkal egyeztetett, környezetbeillő módon feltüntetheti, hogy az épület helyi egyedi védelem alatt áll.


Hatályba lépés


9. §


Jelen rendelet kihirdetésének napján lép hatályba.




       Keresztes István s.k.                                                                                      Varga Sándor s.k.

          polgármester                                                                                                      jegyző


Kihirdetve: Jánosháza, 2009. december 3.


                                                                                                                      Varga Sándor s.k.                                                                                                                                                              jegyző