Jánosháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2014. (XI.21.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa igénylésének és juttatásának szabályairól

Hatályos: 2014. 11. 21- 2015. 09. 09

Jánosháza Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a szociális célú tűzifa igénylésének és juttatásának szabályairól az alábbi rendeletet alkotja:


1. §


Jánosháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális igazgatásról szóló … önkormányzati rendeletében foglaltakat a szociális célú tűzifa (a továbbiakban: támogatás) igénylése és nyújtása során az e rendeletben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.


2. §


(1) Jánosháza Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló BM rendelet alapján igényelt 56 m3 mennyiségű tűzifát a szociálisan rászoruló személyek között e rendelt alapján osztja el.


(2) Legfeljebb 4 m3 mennyiségű tűzifa nyújtható azon szociálisan rászoruló személy részére, aki Jánosháza város területén bejelentett állandó lakóhellyel rendelkezik, és ott életvitelszerűen tartózkodik.  

          

(3) A (2) bekezdés alkalmazása során szociálisan rászorulónak minősül az a személy, akinek a családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 42.750,- Ft-ot, egyedül élő esetén ennek 57.000,- Ft-ot, és vagyonnal nem rendelkezik.


(4) A támogatás nyújtásakor előnyt élvez

a) az a személy, aki

aa) aktív korúak ellátására,

ab) időskorúak járadékára,

ac) lakásfenntartási támogatásra

jogosult, vagy

b) az a család, amely halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel.


(5) Az azonos lakóingatlanban élő személyek közül csak egy kérelmező, amennyiben azonos címen több lakás található, lakásonként az egy lakásban élő személyek közül csak egy kérelmező részére nyújtható támogatás.


(6) Nem jogosult támogatásra az a személy,

a) akinek Jánosháza Város Önkormányzatával szemben fennálló adótartozása vagy adók módjára behajtandó köztartozása van,

b) akinek Jánosháza Város Önkormányzatával szemben lejárt esedékességű tartozása van,

c) aki egyéb tűzifa-támogatásban, vagy kedvezményes tűzifa-vásárlási lehetőségben részesült,

d) aki a kérelem elbírálását megelőző három hónapon belül közfoglalkoztatásban vett részt.


3. §


(1) A támogatás iránti kérelem az átmeneti segély benyújtásakor alkalmazott nyomtatványon 2014. november 30-ig terjeszthető elő a Jánosházi Közös Önkormányzati Hivatal Igazgatási Csoportjánál. A nyomtatványon meg kell jelölni, hogy a kérelem tűzifa igénylésére vonatkozik.


(2) Az igazgatási csoport a kérelmeket összesíti, és megvizsgálja, hogy a kérelmező a 2. §-ban foglalt feltételeknek megfelel-e.


4. §


(1) A támogatás iránt előterjesztett kérelmek elbírálásának hatáskörét a Képviselő-testület a Kulturális és Szociális Bizottságra (a továbbiakban: Bizottság) ruházza át.


(2) A támogatást a rászorulók között lehetőség szerint egyenlő arányban kell elosztani.


(3) A támogatás iránti kérelmeket a Bizottság 2014. december 10-ig határozattal bírálja el. A tűzifát 2014. december 20-ig kell kiszállítani a támogatott részére.


5. §


(1) E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.


(2) A rendelet hatálybalépése előtt benyújtott, tűzifa igénylésére vonatkozó, a rendelet hatálybalépéséig el nem bírált kérelmeket jelen rendelet szabályai szerint kell elbírálni



                Kiss András                                                           dr. Balás Endre

               polgármester                                                                 jegyző


Kihirdetve: Jánosháza, 2014. november 21.


                                                                                              dr. Balás Endre

                                                                                                    jegyző