Jánosháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2016. (II.19.) önkormányzati rendelete

a köztisztviselőket megillető juttatásokról

Hatályos: 2018. 03. 21- 2020. 07. 08

Jánosháza Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a közszolgálati tisztviselők jogállásáról szóló 2011. évi CXCIX. törvény 234. § (3) és (4) bekezdésében továbbá 237. §-ában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. §


(1) A rendelet hatálya a Jánosházi Közös Önkormányzati Hivatalban (a továbbiakban: Hivatal) foglalkoztatott köztisztviselőkre és ügykezelőkre (a továbbiakban együtt: köztisztviselő) terjed ki.

(2) Az 4. §-ban meghatározott szociális támogatások azokat a nyugállományú köztisztviselőket illetik meg, akik a Hivataltól illetve annak jogelőd szerveitől vonultak nyugállományba.

(3) A 2-3. §-okban meghatározott szabályokat a főállású polgármester tekintetében is alkalmazni kell.

2. §


(1) A köztisztviselők részére az Önkormányzat a következő szociális juttatásokat biztosítja:

a) lakásépítési, vásárlási, felújítási, bővítési költségekhez legfeljebb 1.000.000,- Ft összegű kamatmentes kölcsön,

b) gyermek születése esetén vissza nem térítendő családalapítási támogatás, melynek összege gyermekenként a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének felel meg,

c) szociális támogatás, melynek összege nem haladhatja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegét,

d) illetményelőleg,

e) tanulmányi ösztöndíj, továbbképzési, nyelvtanulási támogatás, melynek mértéke nem haladhatja meg a képzéssel kapcsolatos igazolt költségek 50%-át.

(2) Az Önkormányzat a köztisztviselő és a nyugállományú köztisztviselő halála esetén a temetéséről gondoskodó közeli hozzátartozója részére kegyeleti támogatást nyújt. A kegyeleti támogatás mértéke nem haladhatja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének négyszeresét.

3. §


(1) Az Önkormányzat a köztisztviselői illetményalap összegét 45.000,- Ft-ban határozza meg.

(2) Az Önkormányzat a felsőfokú és a középfokú végzettségű köztisztviselők részére az alapilletmény 10%-os mértékében illetmény-kiegészítést állapít meg.

4. §


Az Önkormányzat a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő nyugállományú köztisztviselő részére eseti szociális támogatást nyújt.

5. §


(1) Az Önkormányzat a rendeletben meghatározott juttatások fedezetét – a Hivatalt működtető önkormányzatok polgármesterei polgármesteri értekezletének jóváhagyásával elfogadott – költségvetési rendeletében biztosítja.

(2) A rendeletben meghatározott juttatások nyújtásának feltételeit, az elbírálás és elszámolás rendjét, valamint a visszatérítés szabályait a jegyző szabályzatban állapítja meg, melynek előírásait a főállású polgármesterre is alkalmazni kell.


6. §


(1) A rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a polgármesteri hivatalban foglalkoztatott köztisztviselőket megillető juttatásokról, támogatásokról szóló 14/2001. (IX.21.) önkormányzati rendelet.



Kiss András                                                                                         dr. Balás Endre

polgármester                                                                                               jegyző


Kihirdetve: Jánosháza, 2016. február 19.


                                                                                                                         dr. Balás Endre

                                                                                                                                jegyző