Jánosháza Város Képviselő testületének 9/2018.(X.18.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa igénylésének és juttatásának szabályairól

Hatályos: 2018. 10. 19- 2019. 02. 14

Jánosháza Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §-ában és 132. § (4) bekezdésének g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbiakat rendeli el:


1. §


Jánosháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális igazgatásról szóló önkormányzati rendeletében foglaltakat a szociális célú tűzifa (a továbbiakban: támogatás) igénylése és nyújtása során az e rendeletben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.


2. §


(1) A Jánosháza Város Önkormányzatát a Magyarország 2017. évi költségvetéséről szóló 2016. évi XC. törvény (a továbbiakban: Kvtv.)  3. melléklet I. Működési célú támogatások fejezetének 9. A települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatása jogcíme alapján megillető 152 m3 valamint a Kvtv. 1. melléklet IX. Helyi önkormányzatok támogatásai fejezetének a 64. A települési önkormányzatok 2017. évi szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatása jogcíme alapján megillető 33 m3 mennyiségű tűzifát a szociálisan rászoruló személyek között e rendelet alapján kell elosztani.


(2) Háztartásonként legfeljebb 5 m3 mennyiségű tűzifa nyújtható azon szociálisan rászoruló személy részére, aki Jánosháza Város területén bejelentett állandó lakóhellyel rendelkezik, és ott életvitelszerűen tartózkodik.

          

(3) A (2) bekezdés alkalmazása során szociálisan rászorulónak minősül az a személy, akinek a családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a 120.000,- Ft-ot.


(4) A támogatás nyújtásakor előnyt élvez

a) az a személy, aki a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára vagy – tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására – települési támogatásra (különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülő) jogosult, vagy

b) az a család amely a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel.


(5) Az azonos lakóingatlanban élő személyek közül csak egy kérelmező, amennyiben azonos címen több lakás található, lakásonként az egy lakásban élő személyek közül csak egy kérelmező részére nyújtható támogatás. Nem jogosult támogatásra az a személy, aki, vagy akivel azonos lakóingatlanban élő személy e rendelet alapján tűzifa-támogatásban részesült.


(6) A szociális célú tűzifában részesülőtől a tűzifáért és a tűzifa kiszállításáért ellenszolgáltatás nem kérhető.


3. §


(1) A támogatás iránti kérelem az önkormányzati támogatás benyújtásakor alkalmazott nyomtatványon terjeszthető elő az Önkormányzat jegyzőjénél. A nyomtatványon meg kell jelölni, hogy a kérelem tűzifa igénylésére vonatkozik. A kérelmeket a polgármester bírálja el.”


(2) A Jánosházi Közös Önkormányzati Hivatal Igazgatási Csoportja a kérelmeket összesíti, és megvizsgálja, hogy a kérelmező a 2. §-ban foglalt feltételeknek megfelel-e.


4. §


A rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, és 2019. február 15-én hatályát veszti.




                  Kiss András                                                         dr. Balás Endre

                 polgármester                                                               jegyző


Kihirdetve: Jánosháza, 2018. október 18.


                                                                                              dr. Balás Endre

                                                                                                    jegyző