Jánosháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (IX. 15.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temető használatának rendjéről

Hatályos: 2022. 12. 01- 2022. 12. 31

Jánosháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (IX. 15.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temető használatának rendjéről

2022.12.01.

Jánosháza Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva – az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület Vas Megyei Szervezete véleményének kikérésével – a következőket rendeli el:

A temető rendeltetésszerű használatához szükséges tárgyi és infrastrukturális feltételek

1. § Az Önkormányzat a tulajdonában álló, Jánosháza, 07 és 08 hrsz-ú köztemető (a továbbiakban: temető) fenntartásával gondoskodik a tisztességes és méltó temetés, valamint a halottak nyughelye előtti tiszteletadás mindenkit megillető jogának biztosításáról.

2. § A temető rendeltetésszerű használatához az Önkormányzat a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X. 1.) Korm. rendelet szerint biztosítja:

a) a temetőhöz vezető utat és a sírhelytáblákat (parcellákat) összefogó úthálózatot,

b) a várakozóhelyet,

c) a temető bekerítését a helyi építési szabályzat által meghatározottak szerint,

d) a temetőben keletkezett hulladék rendszeres gyűjtését, elhelyezését és kezelését,

e) vízvételt (kút, közkifolyó) a csurgalékvíz megfelelő elvezetésével,

f) külső ravatalozásra is alkalmas és akadálymentesen megközelíthető ravatalozót, a temetőbe, illetve a ravatalozóba kiszállított holttest hűtését halott hűtő berendezésben.

3. § Az Önkormányzat a temető-üzemeltetéssel kapcsolatos feladatainak ellátásáról gazdálkodó szervezet (a továbbiakban: Üzemeltető) közreműködésével gondoskodik.

A temető és a ravatalozó használatának és igénybevételének szabályai

4. § (1) A temető nyitva tartásának rendje:

a) a nyári időszámítás idején 06.00 órától 20.00 óráig,

b) téli időszámítás idején 07.00 órától – 17.30 óráig,

c) október 30. és november 3. között 07.00 órától – 22.00 óráig.

(2) Az urna a sírhelyben rátemetéssel vagy az urnafalban urnafülkében helyezhető el.

(3) A ravataloztatás és a búcsúztatás szertartása a ravatalozóban történik. A család kifejezett kérésére a ravatalozás és a búcsúztatás a sírhelynél is történhet.

(4) A ravatalozó ingyenesen vehető igénybe.

(5) A ravatalozó nyitásáról, zárásáról és takarításáról az Üzemeltető gondoskodik.

5. § (1) A temetőben tilos minden olyan tevékenység, amely a kegyeleti érzéseket, a szertartások rendjét sérti, vagy a látogatókat megbotránkoztatja.

(2) A tűzveszély megelőzése érdekében szükséges intézkedéseket annak kell megtenni, aki kegyeleti gyertyákat vagy mécseseket gyújtott.

(3) A temető területén a temetőlátogatók részéről csak a sírhelyek díszítésére szolgáló tárgyak, koszorúk, sírlámpák, virágok és cserepes növények helyezhetők el.

(4) Tilos a sírhelyeket, a temető fáit, bokrait, a temető épületeit megrongálni vagy beszennyezni.

(5) A sírhelyekre elhelyezett tárgyakért az Önkormányzat és az Üzemeltető felelősséggel nem tartozik.

(6) A temető területén – halottszállítás, mozgáskorlátozott személy szállítása és sírkő készítése, szállítása kivételével – gépjárművel, motorkerékpárral, segédmotoros kerékpárral közlekedni tilos.

(7) A temető területére – a vakvezető kutya kivételével – állatot bevinni tilos.

6. § (1) Az Önkormányzat díjmentesen biztosítja

a) a vízvételt,

b) a köztemetőben keletkező hulladék elhelyezését,

c) az illemhely használatát.

(2) A halott-hűtés díja elhunytanként 500,- Ft/nap.

(3) A temetkezési szolgáltatást végző által fizetendő létesítmény fenntartási díj temetésenként 5.000,- Ft.

(4) A temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők részére az Önkormányzat temetőfenntartási hozzájárulást nem állapít meg.

A sírhely gazdálkodás szabályai

7. § (1) A temetőt betűvel jelölt sírhelytáblákra, a sírhelytáblákat arab számmal ellátott sorokra, a sorokat pedig arab számokkal ellátott sírhelyekre kell felosztani.

(2) Az Üzemeltető a temetőről térképet készít, amelyen fel kell tüntetni, hogy mely sírhelytáblák, sorok milyen sírhelyek céljára vannak fenntartva. A temető térképét a temető bejáratánál ki kell függeszteni, az interneten közzé kell tenni és a változásokkal legalább évente ki kell egészíteni.

(3) A sírhelyeket az Üzemeltető jelöli ki. Az elhunytat – ha az eltemettetőnek nincs a temetőben sírhely felett rendelkezési joga – a temetkezés ideje szerinti sorrendben következő sírhelyre kell eltemetni.

(4) A sírhelyekről az Üzemeltető nyilvántartást vezet.

(5) A sírhely feletti rendelkezési jog időtartamának lejártakor az Üzemeltető a sírhely felett rendelkezni jogosultat a lejárt sírhely megjelölésével vagy felhívás útján értesíti.

(6) Amennyiben a sírhely felett rendelkezni jogosult a sírhely újraváltását nem vállalja, vagy a felhívásra a meghatározott időn belül nem válaszol, az Üzemeltető kezdeményezésére az Önkormányzat elrendelheti a síremlék elbontását, exhumálás esetén a maradványok, hamvak közös sírba való elhelyezését.

8. § (1) A sírhely megváltásának és újraváltásának díja (a sírhelyet megváltó személy által ténylegesen fizetendő díj) – a (3) bekezdésben foglaltak kivételével – 25 évre

a) felnőtt sírhely díja: 10.000,- Ft,

b) gyermeksírhely díja: 1.900,- Ft.

(2) Az urnafülke megváltásának és újraváltásának díja (a sírhelyet megváltó személy által ténylegesen fizetendő díj) – a (3) bekezdésben foglaltak kivételével – fedlappal együtt 25 évre

a) a ravatalozó falába épített urnafülke díja: 40.000,- Ft,

b) az oszlopba épített urnafülke díja: 60.000,- Ft.

(3) Díjmentes a temetkezési hely megváltása

a) a 10 éven aluli gyermek eltemetése vagy

b) a díszsírhely

esetén.

(4)1

A sírhely méretezése, sírjelek alkalmazása, a kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezése, a sírgondozás szabályai

9. § (1) A sírhely lehet

a) egyes felnőtt sírhely,

b) kettős felnőtt sírhely,

c) gyermek sírhely,

d) urnafülke.

(2) A felnőtt sírhely hosszúsága 210 cm, szélessége egyes sírhely esetén 90 cm, kettős sírhely esetén 200 cm.

(3) A gyermek sírhely hosszúsága 160 cm szélessége 90 cm. A felnőtt sírhelytáblába 10 éven aluli gyermek is temethető. Ilyen esetben a gyermeksírhely mérete megegyezik a felnőtt sírhely (2) bekezdés szerinti méretével.

(4) A sírok egymástól való oldaltávolsága 60 cm.

(5) Az urnafedlap mérete 40 cm X 36 cm X 2 cm, színe fekete, fehér, a szürke árnyalata vagy a barna sötét árnyalata.

10. § (1) Egy urnafülkébe kettő darab urna helyezhető el.

(2) Egy sírhelybe legfeljebb négy urna temethető.

11. § (1) A temetőben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani. Munka úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók kegyeleti érzéseit, ne akadályozza az elhunyt búcsúztatását. Búcsúztatás alatt a munkavégzéssel keletkezett hang vagy egyéb hatás nem zavarhatja a szertartást.

(2) A temetőben a sírhelyek gondozásáról és a gyomtalanításáról a sírhely felett rendelkező személy köteles gondoskodni.

(3) A sírjeleket, kegyeleti tárgyakat a sírhelyen úgy kell elhelyezni, hogy azok a sírhely határán túl ne terjedjenek, a szomszédos sírhelyek látogatóit ne zavarják.

(4) A sírhelyen olyan növény ültethető, amelynek fejlődése során a gyökérzete a szomszédos sírhelyek és a sorok közötti utak vagy más temetői létesítmény (különösen a kerítés, ravatalozó épülete, vízvezeték) állapotát, állagát nem veszélyezteti, és növekedése során a sírhely alapterületét nem haladja meg, továbbá kifejlett állapotban sem éri el a 2 méteres magasságot.

(5) A temetőben a hulladékot az e célra kijelölt hulladékgyűjtő edényekben lehet elhelyezni.

(6) A temetőben a kegyeleti tárgyakat, sírokra ültetett fákat és növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezni tilos.

(7) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék a sírhelyek között nem tárolható.

(8) A sírok kerítéssel nem határolhatók körül.

A díszsírhely

12. § (1) A Képviselő-testület minősített többséggel saját halottjának tekinti azon elhunyt személyeket, akik a városi közélet valamely területén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak vagy díszpolgári kitüntetésben részesültek. E személyek igényt tarthatnak kijelölt sírhelyre, illetve urnafülkére.

(2) A díszsírhely használati ideje a temető fennállásáig tart, használata díjtalan.

(3) A díszsírhelybe – a sírhelymegváltás költségeinek viselése mellett – az elhalt özvegye közvetlen egyenes ági rokonai is temethetők.

(4) A díszsírhelyek gondozásáról az elhunytak hozzátartozói, ezek hiányában az Üzemeltető gondoskodik.

(5) A díszsírhely adományozásáról a jegyző értesíti az elhunyt legközelebbi hozzátartozóját és az Üzemeltető.

(6) A díszsírhelyek a D parcella 580, 580/a, 580/b, 580/c. számú sírhelyei.

(7) A Képviselő-testület saját halottjának tekinti azt a polgármestert és képviselőt, aki 2 ciklus után szolgálati ideje alatt elhalálozik, valamint azt a volt polgármestert, aki 3 ciklust, és azt a képviselőt, aki legalább 5 ciklust végig szolgált.

A temetkezési szolgáltatás és a temetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek ellátásának temetői rendje

13. § (1) A temetőben történő munkavégzést – a hozzátartozók részéről történő sírgondozás, a sírhely növénnyel való beültetése és díszítése kivételével – legkésőbb a munkavégzés megkezdését megelőző munkanapon be kell jelenteni az Üzemeltető részére, megjelölve a munkálatok kezdésének időpontját és várható időtartamát.

(2) A bejelentésben foglaltakat és azok végrehajtását az Üzemeltető ellenőrizheti. A munkavégzés során a szomszédos sírok sértetlenségét biztosítani kell.

(3) Vállalkozók a temetőben csak munkanapokon és szombaton végezhetnek munkát.

(4) Az Üzemeltető a temetkezési szolgáltató számára a temetkezési szolgáltatás nyújtását munkanapokon és szombaton 10:00 és 17:00 óra között a bejelentési sorrend alapján biztosítja. A temetkezési szolgáltató köteles együttműködni az Üzemeltetővel a szolgáltatás zavartalan lebonyolítása érdekében.

(5) Építőanyagot a temetőbe beszállítani, építési vagy bontási munkát megkezdeni vagy bontási anyagot elszállítani csak az Üzemeltető hozzájárulásával szabad. Az építési hulladékot a keletkezéstől számított 3 napon belül el kell szállítani.

(6) A sírhely felnyitását legalább a felnyitást megelőző 3 nappal be kell jelenteni az Üzemeltető részére, a sírhelytábla, a sor, a sírhely és a sírhelyen feltüntetett adatok megjelölésével.

(7) A sírhelynek a hamvak kivétele céljából történő felnyitását legalább a felnyitást megelőző 12 nappal be kell jelenteni az Üzemeltető részére, a sírhelytábla, a sor, a sírhely és a sírhelyen feltüntetett adatok megjelölésével.

Záró rendelkezések

14. §2

15. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

A 8. § (4) bekezdését a Jánosháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 13. §-a hatályon kívül helyezte.

2

A 14. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.