Jánosháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VII. 12.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa igénylésének és juttatásának szabályairól

Hatályos: 2023. 07. 13- 2024. 03. 30

Jánosháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VII. 12.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa igénylésének és juttatásának szabályairól

2023.07.13.

Jánosháza Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 45. § (1) bekezdésében és a 132. § (4) bekezdésének g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 8a. pontjában szabályozott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Jánosháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló önkormányzati rendeletében foglaltakat a szociális célú tűzifa (a továbbiakban: támogatás) igénylése és nyújtása során az e rendeletben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

2. § (1) Jánosháza Város Önkormányzatát a Magyarország 2023. évi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvény 3. melléklet 9. A települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatása jogcíme alapján megillető tűzifát a szociálisan rászoruló személyek között e rendelet alapján kell elosztani.

(2) Háztartásonként legfeljebb 5 m3 mennyiségű tűzifa nyújtható azon szociálisan rászoruló személy részére, aki Jánosháza város területén bejelentett lakóhellyel rendelkezik, és ott életvitelszerűen tartózkodik.

(3) A (2) bekezdés alkalmazása során szociálisan rászorulónak minősül az a személy, akinek a háztartásában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a 110.000,- Ft-ot, és az az egyedül élő, akinek a jövedelme nem haladja meg a 130.000,- Ft-ot.

(4) A támogatás nyújtásakor előnyt élvez

a) az a személy, aki a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára vagy – tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására – települési támogatásra (különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülő) jogosult, vagy

b) az a család amely a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel.

(5) Az azonos lakóingatlanban élő személyek közül csak egy kérelmező, amennyiben azonos címen több lakás található, lakásonként az egy lakásban élő személyek közül csak egy kérelmező részére nyújtható támogatás. Nem jogosult támogatásra az a személy, aki, vagy akivel azonos lakóingatlanban élő személy e rendelet alapján tűzifa-támogatásban részesült.

(6) Nem jogosult támogatásra az a személy, akinek vagy akivel közös háztartásban élő személynek a tulajdonában erdő művelési ágú ingatlan található.

(7) A szociális célú tűzifában részesülőtől a tűzifáért és a tűzifa kiszállításáért ellenszolgáltatás nem kérhető.

3. § (1) A támogatás iránti kérelem az 1. melléklet szerinti nyomtatványon terjeszthető elő az Önkormányzat jegyzőjénél 2023. október 15-től 2023. november 15-ig, melyhez csatolni kell a jövedelem igazolására szolgáló dokumentumokat.

(2) A Jánosházi Közös Önkormányzati Hivatal Igazgatási Csoportja a kérelmeket összesíti, és megvizsgálja, hogy a kérelmező a 2. §-ban foglalt feltételeknek megfelel-e.

(3) A kérelmeket a Képviselő-testület Kulturális és Szociális Bizottsága bírálja el.

4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2024. március 31-én hatályát veszti.