Jánosháza Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2/2021. (III. 10.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről

Hatályos: 2021. 03. 11

az Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről

Általános indokolás

A 2020. évi CX. törvény Magyarország 2021. évi központi költségvetésről, a 2011. évi CXCV. törvény Magyarország gazdasági stabilitásáról, valamint a helyi elképzelések egyeztetésének figyelembevételével készül el az önkormányzat 2021. évi költségvetése.

Figyelembevételre került a nemzeti vagyonról és a pénzügyi stabilitásról szóló törvény is.

A helyi önkormányzatok feladatfinanszírozási rendszere

Az önkormányzatok központi finanszírozása 2021. évben is az önkormányzati feladatellátáshoz igazodó, feladatalapú támogatási rendszerben történik. A 2020. évi költségvetési törvényhez képest a feladatfinanszírozás az önkormányzat kötelező feladatainak támogatásában változott.

2020. évi költségvetési törvényhez viszonyítva még változás a települési önkormányzatokat megillető iparűzési adó bevételeknél történt. A 639/2020 (XII.22.) Korm.rendelet szerint a 4 milliárd Ft árbevétel alatti mikro, kis és középvállakozások helyi iparűzési adó mértéke 1% .

De a költségvetés készítésekor már megjelent az alábbi kormány rendelet, amely szerint „a huszonötezer főnél nem nagyobb lakosságszámú települési önkormányzat (a továbbiakban: települési önkormányzat) a koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges egyes intézkedésekről szóló 639/2020. (XII. 22.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) rendelkezései szerinti, a 2021. évben kieső iparűzési adóbevételének összegével megegyező összegben a központi költségvetésből támogatásra jogosult.”

Önkormányzatunk jelentős mértékű iparűzési adó csökkenéssel nem számolt, mert a legnagyobb adófizetőnk várható árbevétele nem kevesebb mint 4 milliárd forint. A kisebb vállalkozásoktól kiesett bevételeket, a fenti kormány rendelet értelmében visszapótolja az állam, várhatóan május és szeptember hónapokban.

A tervezést meghatározó alapelvek a jogszabályi rendelkezések tükrében

A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény 111. §:

(2) bekezdése szerint: „A helyi önkormányzat gazdálkodásának alapja az éves költségvetése. Ebből finanszírozza és látja el törvényben meghatározott kötelező, valamint a kötelező feladatai ellátását nem veszélyeztető önként vállalt feladatait.”

(4) bekezdése szerint: „A költségvetési rendeletben működési hiány nem tervezhető.”

Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény kimondja, hogy:

az önkormányzat működési célra csak likvid hitelt vehet fel (likvid hitel = naptári éven belül visszafizetendő hitel),

az önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi összes fizetési kötelezettsége az adósságot keletkeztető ügylet futam idejének végéig egyik évben sem haladhatja meg az önkormányzat adott évi saját bevételeinek 50%-át,

Egyéb önkormányzatot érintő rendelkezések

A települési önkormányzatokat megillető egyéb bevételek

a települési önkormányzat jegyzője által jogerősen kiszabott környezetvédelmi bírság 100%-a,

a fővárosi és megyei kormányhivatal által a települési önkormányzat területén - a veszélyhelyzet kihirdetését megalapozó eseménnyel összefüggésben jogerősen kiszabott környezetvédelmi bírságok kivételével - kiszabott, és abból befolyt környezetvédelmi bírságok összegének 30%-a,

a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. a közúti közlekedésről szóló törvény felhatalmazása alapján kiadott kormányrendeletben meghatározott jogsértésre (a továbbiakban: közlekedési szabályszegés) tekintettel kiszabott. - bírságot kiszabó szervre tekintet nélkül - közigazgatási bírság behajtásából, illetve végrehajtásából származó bevétel 40%-a, ha a behajtást, illetve a végrehajtást a települési önkormányzat jegyzője önkormányzati adóhatósági jogkörében eljárva foganatosította.

A költségvetés megalkotásának elsődleges célja, hogy az önkormányzat meghatározza az adott időszakban megvalósításra váró feladatokat és biztosítsa a kötelező és önként vállalt feladatok elvégzéséhez szükséges költségvetési források körét és nagyságrendjét. Továbbá a képviselő-testület fő célja az önkormányzat mindenkori teherbíró képességéhez igazodó, elsődlegesen a közfeladatok ellátásához és a mindenkori társadalmi szükségletek kielégítéséhez szükséges, egységes elveken alapuló, átlátható, hatékony és költségtakarékos működtetése, értékének megőrzése, az önkormányzati vagyon állagának megóvása, védelme, értéknövelő használata, hasznosítása, gyarapítása.

Önkormányzatunk céljai a költségvetési évre:

pénzügyi, gazdasági stabilitás erősítése,

bevételi és kiadási egyensúly megteremtése,

kötelező feladatellátás kiegyensúlyozott biztosítása

előirányzott bevételek teljesítése, kiadások ésszerű tervezése,(racionális, méretgazdaságos gazdaságszemlélet)

A város költségvetése a fenti céloknak megfelelően került összeállításra. A bevételeket a megfogalmazott elvárásoknak megfelelően terveztük, a kiadási oldalon pedig a meglévő kötelezettségek, a képviselő-testület által eddig hozott határozatok, megfogalmazott célok figyelembevételével számoltunk.

Az Önkormányzat kiemelt feladata a település zavartalan működéséhez, üzemeltetéséhez, az önkormányzati tulajdonú intézményhálózat színvonalas működtetéséhez szükséges feltételek biztosítása.

Alapvető szempont, hogy az intézmények működtetése, az önkormányzati alapfeladatok ellátása csak takarékosan, hatékonyan történhet.

A 2021. évi költségvetési rendelet-tervezet megalkotása során figyelembe vettük az Áht. és az Ávr. előírásai mellett, az Mötv. rendelkezéseit is.

A helyi önkormányzatok gazdálkodására vonatkozó előírásokat az Mötv. 111-116. §-ai tartalmazzák. A költségvetési rendelet-tervezet szempontjából a legfontosabb előírások az alábbiak:

Az önkormányzati alrendszer költségvetése a központi költségvetéstől elkülönül, ahhoz központi költségvetési támogatásokkal kapcsolódik.

A helyi önkormányzat gazdálkodásának alapja az éves költségvetése. Ebből finanszírozza és látja el törvényben meghatározott kötelező, valamint a kötelező feladatai ellátását nem veszélyeztető önként vállalt feladatait. Ezen feladatok ellátásának forrásait és kiadásait a helyi önkormányzat egységes költségvetési rendelete elkülönítetten tartalmazza.

A költségvetési rendeletben működési hiány nem tervezhető.

A helyi önkormányzat a feladatai ellátásának feltételeit saját bevételeiből, más gazdálkodó szervektől átvett bevételekből, valamint központi költségvetési támogatásból teremti meg.

A helyi önkormányzat veszteséges gazdálkodásának következményei a helyi önkormányzatot terhelik, kötelezettségeiért a központi költségvetés nem tartozik felelősséggel.

Ha a helyi önkormányzat a költségvetési évre vonatkozóan nem rendelkezik elfogadott költségvetéssel, nem fogadja el a költségvetési évet megelőző évre vonatkozó zárszámadását, államháztartási beszámolási kötelezettségének vagy vagyon-nyilvántartási kötelezettségének nem tesz eleget, a részére járó egyes támogatások folyósítása az államháztartásról szóló törvényben meghatározottak szerint felfüggesztésre kerül.

Fenti jogszabályoknak megfelelően készítettük el az Önkormányzat és költségvetési szerveinek 2021. évi költségvetés-tervezetét.

Az önkormányzatok költségvetési mozgásterét a költségvetési törvényben foglalt forrásszabályozás határozza meg.

Központi forrásaink összegének megállapításánál figyelembe veszik a 35 000,- forint feletti egy lakosra jutó adóerő-képességet, amely támogatáscsökkenést jelent, amelyet 2017-ben vezettek be, de Jánosházát, csak a 2021 évi költségvetésben érinti első alkalommal, szolidaritási hozzájárulásként és amelynek összege 38.978.469,- Ft. Ezt az összeget a központi költségvetés részére vonják el az iskolák állami működtetésének fedezetére.

A kiadási oldal összegének nagyságát a rendelkezésre álló források és a pályázatok összege határozza meg. A 2021. évi költségvetésben alapvető cél az önkormányzati gazdálkodás egyensúlyának a megtartása a pályázatokon elnyert összegek eredményes felhasználása, a pályázatokhoz szükséges önerő biztosítása, a megkezdett pályázatok sikeres befejezése valamint:

a jelenleg fenntartott intézmények költséghatékony működtetése,

a dolgozók részére a garantált bér, illetve garantált bérminimum, kötelező pótlékok biztosítása, a cafetéria juttatás biztosítása a hatályos jogszabály alapján,

a jelenleg biztosított ellátások megtartása a színvonalunk növelése mellett,

csökkenteni a hátrányos helyzetű családok leszakadását,

a város infrastruktúrájának lehetőség szerinti folyamatos fejlesztése,

hozzájárulni a városban tevékenykedő vállalkozók, cégek munkahelymegtartó, foglalkoztatást és termelést bővítő fejlesztései megvalósításhoz.

a közfoglalkoztatásban alkalmazott munkaerő hatékony felhasználása

a pályázati források teljes mértékű kihasználása, a projektek 2021 évi befejezése.

Településfejlesztési célok:

a pályázatokból megújuló önkormányzati épületek hatékony működtetése

bölcsőde pályázat megvalósítása, épület befejezése, a bölcsőde elindítása

a csapadékvíz hálózat felújítása, a pályázat elindítása

új pályázatok felkutatása

Önkormányzati feladatok

Az önkormányzatoknál maradó feladatok nagyobb részét továbbra is a klasszikus értelemben vett önkormányzati feladatokat (igazgatási feladatok, településüzemeltetés, köztemető üzemeltetés, közvilágítás, zöldterület kezelés, városüzemeltetés, gyermekétkeztetés feladatok stb.) teszik ki. E helyi közügyek ellátását a költségvetés 2021. évben általános működési támogatások címen biztosítja.

Tételesen:

Zöldterület gazdálkodásra: 4.185.720 Ft

Közvilágításra: 5.280.000 Ft

Temető üzemeltetésre: 1.830.708 Ft

Közutak üzemeltetése: 2.663.618 Ft

Egyéb önkorm. feladatok: 6.728.400 Ft

Külterülettel kapcs. felad. 22.950 Ft

Hivatal működ.támog: 176.525.194 Ft

A Közös Önkormányzati Hivatal várható kiadása a 2021. évben 162.016.120 Ft.

A különbözet 14.509.074 Ft Jánosháza Város Önkormányzatnál marad.

Gazdálkodásunk pénzügyi kereteit a feladatalapú támogatási rendszer, illetve ennek önkormányzatunk által történt kiegészítése, saját adóbevételeinek nagysága, valamint az előző évi tartalék határozza meg.

Gyermekétkeztetés:

Továbbra is önkormányzati szociális feladat a gyermekétkeztetés. A feladat támogatása a köznevelési ágazat helyett a szociális ágazatnál jelenik meg, igazodva, hogy az ehhez kapcsolódó szabályozást és felelősségeket a gyermekvédelmi törvény határozza meg.

A települési önkormányzatokat kötött felhasználású támogatás illeti meg az általuk az óvodai, iskolai gyermekétkeztetés, valamint a rászoruló gyermekek intézményen kívüli étkeztetésének egyes kiadásaihoz az alábbiak szerint:

Az önkormányzat az intézményi gyermekétkeztetési feladatot a Magyarország helyi önkormányzatról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény és a hatályos költségvetési törvény alapján a 100 %-ban önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságba kiszervezte.

2017. január 01-től a fenti törvény alapján önkormányzatunk a gyermekétkeztetés, valamint a szociális étkeztetés feladatellátással a Jánosháza Fejlesztéséért Nonprofit Kft-t bízta meg.

2021. április 30-val az ÁMK belül működő óvoda intézmény egységben a konyha mint főzőkonyha meg fog szűnni.. Az óvodás korú gyerekek étkezését a Nonprofit Kft látja majd el.

A konyhán dolgozó személyzetből: 1 fő élelmezés vezető – nyugdíjba megy

1 fő szakács – nyugdíjba megy

2 fő konyhai kisegítő – a Nonprofit Kft-nél dolgozik tovább

1 fő konyhai dolgozó – az óvodában marad a tálaló konyhán.

A feladatellátással megbízott Kft működése 2020 évben forrás hiányos volt, ezért a 2021. évi költségvetésbe működési támogatást kell biztosítanunk.

A hiány oka három részből tevődik össze: egyrészt a minimál bér és a garantált bérminimum emelkedése, a magasabb rezsi költségek és az alapanyagok beszerzési költségének összege havonta nem térülnek meg a beszedett térítési díjakból.

A Kft minden hónapban Áfa befizetési kötelezettséggel terhelt, ennek oka az alacsonyabb Áfa tartalommal történő beszerzéshez viszonyított 27%-os Áfa tartalommal rendelkező szolgáltatás nyújtása.

A gyermek étkeztetés feladat ellátásra a költségvetési támogatást továbbra is önkormányzatunk kapja az alábbiak szerint:

Az intézményi gyermekétkeztetés kapcsán az étkeztetési feladatot ellátók után járó bértámogatás, óvoda és iskola esetében összesen:

A dolgozók átlagbérének és közterheinek elismert összege:2.376.000 forint/számított létszám/év. A jelenlegi szakképzett minimálbér összege 210.600 Ft, februártól 219.000 Ft, amelynek éves összege járulékkal, cafetériával együtt több mint az állami hozzájárulás összege.

Önkormányzatunk a feladat ellátásra bértámogatást: 12.854.160 Ft összegű állami támogatást kapott.

Az intézményi gyermekétkeztetés üzemeltetési támogatása

A gyermekétkeztetés üzemeltetési támogatásának önkormányzatonkénti meghatározásáról és annak összegéről - az önkormányzat 2020. novemberi adatszolgáltatása alapján, a települések típusát és az egy lakosra jutó adó erő-képességét is figyelembe véve - a miniszterek 2021. január elején döntöttek. A Magyar Államkincstár 2021. évi költségvetést megalapozó felmérőlapja alapján önkormányzatunknak 7.969.523 Ft támogatást biztosított.

A rászoruló gyermekek intézményen kívüli szünidői étkeztetésének támogatása.

A támogatás a rászoruló (hátrányos és a halmozottan hátrányos helyzetű) gyermekek szünidőben történő étkeztetésének biztosítására szolgál a települési önkormányzatok részére.

A megítélt összeg 825.360 Ft, amelyből a szülői nyilatkozatok alapján a rászoruló gyermek étkezését kell biztosítanunk.

Köznevelési feladatok támogatása

A Batthyány ÁMK Óvoda intézményegységet az Intézményfenntartó Társulás önkormányzatai tartják fenn, de legnagyobb arányban a gyermeklétszám alapján Jánosháza Város Önkormányzata járul hozzá a működéshez, illetve a központi költségvetési forrást is mi kapjuk az államkincstáron keresztül.

A támogatás összegének meghatározása most is a gyermeklétszám alapján történik.

Az óvodapedagógusok bértámogatása az elismert létszám alapján: 50.234.700 Ft.

Az óvodai munkát segítők normatív támogatása jelenleg 2.919.000 Ft/fő/év, összesen: 18.973.500 Ft, amely fedezi a 2021. február 01-től kötelezően fizetendő bért és járulék összegét.

Óvodaműködtetési kiadásokra a 2021 évi költségvetési törvény 97.400 Ft/fő/év támogatást biztosít, amely összesen: 10.616.600 Ft.

Szociális és gyermekjóléti feladatok

A Batthyány ÁMK Gondozási Központ intézményegységet az Intézményfenntartó Társulás önkormányzatai tartják fenn, de legnagyobb arányban az ellátottak száma alapján Jánosháza Város önkormányzata járul hozzá a működéshez.

Család és gyermekjóléti szolgálat

A központi költségvetés támogatást biztosít a szoc. igazgatásról és a szoc. ellátásról szóló 1993. évi III.. trv. a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. trv. alapján a család és gyermekjóléti szolgálatot biztosító és ellátó települési önkormányzat részére.

A Batthyány ÁMK Gondozási Központ látja el család és gyermekjóléti szolgálat keretében a 12 település feladatait. Állami támogatást 9.020.000 Ft kapunk a fenti feladat ellátásra.

A normatív állami támogatáshoz még 2.827.000 Ft összeget Jánosháza tesz hozzá a saját költségvetéséből.

Házi segítségnyújtás

Támogatásra az a települési önkormányzat jogosult, amely a házi segítségnyújtást a szoc. tv. 63. § alapján és külön jogszabályban foglalt szakmai szabályoknak megfelelően működteti.

A házi segítségnyújtás áll – szociális segítésből

és személyes gondozásból.

Jánosháza Keléddel és Nemeskeresztúrral együtt 2021. évben

7 fő után igényelt támogatást szociális segítésre 175.000 Ft

32 fő után személyi gondozásra költségvetési támogatást 15.100.800 Ft.

A fenti normatív támogatást még 1.697.300 Ft-al egészíti ki Jánosháza.

Szociális étkeztetés

A támogatás a települési önkormányzatnak a szoc. tv. 62. § alapján és külön jogszabályban foglalt szakmai szabályoknak megfelelően nyújtott szoc. étkeztetés feladataihoz kapcsolódik.

Jánosháza és a környező települések 2021. évben 116 fő szoc. étkező után igényelt támogatást. Állami támogatás: 8.467.563 Ft

Jánosháza kiegészítése a normatív támogatáshoz: 3.329.262 Ft.

Időskorúak nappali intézményi ellátása

A támogatás a szoc. tv. 65/F. § alapján és külön jogszabályban foglalt szakmai szabályoknak megfelelően az ellátottak száma szerint illeti meg az önkormányzatot.

Jánosháza 2021. évben 15 fő után igényelt támogatást.

Állami támogatás: 4.882.500 Ft

Jánosháza kiegészítése a feladatellátáshoz: 3.081.500 Ft.

Fogyatékos és demens személyek nappali intézményi ellátása

Támogatást itt is a Szoc. tv.-ben szabályozott módon és külön jogszabályban meghatározottak szerint kapjuk.

A feladat ellátásra még novemberben igényeltünk támogatást, de ezt a májusi felmérőben lemondjuk mert a feladat ellátást egyenlőre szüneteltetjük az alacsony számú igénylők miatt.

Bevételek alakulása:

Működés általános támogatása : 197.236.590

Köznevelési feladatok támogatása : 79.824.800

Szociális és gyermekjóléti feladatok támogatása : 41.671.836

Gyermekétkeztetés támogatása : 20.823.683

Rászoruló gyerekek intézm. kívüli szünidei étk. támogatása: 825.360

Könyvtár és közművelődési feladatok támogatása : 5.407.640

Működési célú támogatások államháztartáson belül 345.789.909.- Ft

Helyi adók:

Építmény adó : 6.477.000

Kommunális adó : 2.352.000

Iparűzési adó : 143.777.000

Összesen : 152.606.000.- Ft

Működési bevételek:

Saját bevételek nagyobb része az ingatlan és nem lakóingatlan bérbeadásából származik.

Várható bevétel : 20.046.000 Ft

Egyéb bevételek : 700.000 Ft

Összesen : 20.746.000 Ft

Felhalmozási bevételek:

Lakossági kölcsönök törlesztése: 1.700.000 Ft

Lakásvásárlási kölcsönök törlesztése: 1.220.000 Ft

Visszatérítendő támogatások: 22.221.521

Összesen: 25.141.521 Ft

Saját 2021 évi bevételeink összesen: 544.283.430 Ft

Pályázatok:

TOP-3.2.1-16-VS1-2017-00025 Önkormányzati tulajdonú épületek energetikai korszerűsítése: Projekt összköltsége: 230.975.367 Ft

Projekt elszámolható költsége: 228.610.861.- Ft

ebből Jánosháza: 222.896.608.- Ft( támogatás 2020. évben megérkezett a kincstári számlára)

Vas megyei Kormányhivatal: 5.714.253.- Ft

TOP-1.4.1-19-VS1-2019-00015 Bölcsőde kialakítása Jánosházán

Projekt összköltsége: 216.653.120 Ft

Projekt elszámolható költsége: 216.653.120 Ft

ebből Jánosháza: 211.670.099 Ft (támogatás 2020. évben még nem érkezett, kifizetés már 49.142.426 Ft volt)

Vas megyei Kormányhivatal: 4.983.021 Ft

Önkormányzat várható 2021. évi bevétele:

2020. év végén 276.486.563.- Ft pénzeszközzel rendelkezik az önkormányzat.

Önkormányzat várható 2021 évi bevétele: 1.032.440.092- Ft

Kiadások alakulása:

Működési kiadások

Személyi juttatások : 50.742.000 Ft

Munkaadói járulékok : 8.096.000 Ft

Dologi kiadások : 74.119.000 Ft

Ellátottak pénzbeli jutt.: 9.110.000 Ft

Sport és civil szervezetek támogatása: 10.500.000 Ft

Non-profit Kft működési támogatása: 20.000.000 Ft

Egyéb működési kiadás Társulásnak és ÁMK-nak (állami támog. együtt): 187.154.300 Ft

Szolidalítási hozzájárulás: 38.978.469 Ft

Tartalék: 142.647.203 Ft

Felhalmozási kiadások:

Beruházások: 175.935.000 Ft (melléklet szerint)

Felújítások: 151.142.000 Ft (melléklet szerint)

Egyéb felhalmozási kiadások: 2.000.000 Ft

Hivatal finanszírozása: 162.016.120 Ft

Önkormányzat várható összes 2021 évi kiadásai: 1.032.440.092 Ft