Csepreg Város Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2003. (V.29.) önkormányzati rendelete

Az ifjú házasok első lakáshoz jutásának támogatásáról

Hatályos: 2016. 09. 08- 2018. 05. 03

Csepreg Város Képviselő- testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. Törvény 16.§.(1). Bekezdésben kapott felhatalmazás alapján Csepreg városban élő, ill. Csepreg városban érvényes építési engedéllyel, vagy ügyvéd által ellenjegyzett adás-vételi szerződéssel, és még önálló lakással nem rendelkező fiatal házasok első lakáshoz jutásának elő segítésére a következő rendeletet alkotja:

1.§


Egyszeri vissza nem térítendő támogatás nyújtható Csepreg városában érvényes építési engedéllyel, vagy ügyvéd által ellenjegyzett adás-vételi szerződéssel rendelkező fiatal házasoknak első saját személyi tulajdonú, a városban történő lakásuk építéséhez, illetve vásárlásához, ha a házastársak közül legalább az egyikük rendelkezik egy év állandó lakóhellyel Csepreg városában, valamint a házastársak vállalják, hogy a városban legalább 10 éven keresztül állandó lakosok maradnak, és ez idő alatt az épített házat, és a vásárolt lakást nem idegenítik el.

2. §


A támogatás házépítésnél a használatba vételi engedély előtt lakásvásárlásnál az adásvételi szerződés megkötésének napját követő 2 hónapon belül igényelhető. A támogatás igénylése kérelemmel történik.

3. §


A kérelemben a fiatal házaspár nyilatkozik arról, hogy az e rendelet 5.§. –ban meghatározott, a támogatás igénylését kizáró ok valamelyike egyikük

el kapcsolatban sem áll fenn. Amennyiben az 5.§-ban meghatározott okok valamelyike bármelyikükkel kapcsolatban fenn áll, a támogatás igénylésére nem jogosultak.

4. §


A kérelemhez csatolni kell a kérelmezők vagyoni és jövedelmiviszonyairól szóló nyilatkozatát.

5. §


A támogatás igénylésére nem jogosultak:

- ha a házaspár minkét tagja a kérelem beadásakor a 40. életévét betöltötte

- nem rendelkezik a házastársak közül egyik sem Csepreg városában legalább egy év állandó lakhellyel,

- nem rendelkezik érvényes építési engedéllyel, vagy ügyvéd által ellenjegyzett adás-vételi szerződéssel,

- korábban már volt nevén ingatlan, illetve lakrész

- ha a házastársak nyilatkozatban nem vállalják, a 10 évig tartó itt tartózkodást, és a ház valamint a lakás elidegenítésére vonatkozó rendelkezést.

6. §


A Képviselő- testület Csepreg Város Önkormányzatának éves költségvetéséről alkotott rendeletében meghatározza azon keretösszeget, amely az adott évben a fiatal házasok első lakáshoz jutásának támogatására felhasználható. Ezen keret csak a költségvetési rendelet módosítása után léphető túl.

7. §


A beérkező kérelmek átvételéről az igazgatási ügyintéző gondoskodik, amit továbbit a jegyzőhöz. A jegyző ellenőrzi, hogy a kérelmezők megfelelnek-e a rendeletben meghatározott feltételeknek, csatolták-e az előírt nyilatkozatot.

8. §


(1) A jegyző:

a. a hiányos, előírt melléklet nélküli beadvány benyújtóit 15 napos határidőn belül hiánypótlásra szólítja fel

c. a kérelmezőknél környezettanulmányt folytat le, és arról készült jegyzőkönyvet a beadványhoz csatolja


(2) A jegyző a 8. §. (1) bekezdésben meghatározott feladatok elvégzésével a Polgármesteri Hivatal dolgozóját megbízhatja.

9. §


(1) Az előkészített kérelmeket a Képviselő- testület az Egészségügyi és Szociális bizottsága megvizsgálja. Ellenőrzi, hogy a kérelmezők a valóságnak megfelelő tájékoztatást adtak - e beadványukban, és megvizsgálja a kérelmek jogosultságát.


(2) A bizottság - meghallgatva a kérelmezőket, a szociális , a vagyoni a jövedelmi és egyéb szempontok mérlegelése után - javaslatot tesz a támogatásban részesítendő fiatal házasokra, megjelölve a vissza nem térítendő támogatás konkrét összegét.


(3) A bizottság javaslatával tájékoztatja a Képviselő- testületet a mérlegeléskor figyelembe vett tényezőkről.

10. §


(1) A támogatás odaítéléséről a Képviselő- testület dönt.


(2) A testület döntését megelőzően:

- tájékoztatót hallgat meg a kérelemmel kapcsolatos megelőző eljárásról, így különösen a Bizottság által megtárgyalt kérelmekről és a környezettanulmányok szerzett tapasztalatokról. A tájékoztató megtartásáról aljegyző, a szociális bizottság elnöke, vagy

az igazgatási ügyintéző gondoskodik.

- meghallgatja az Egészségügyi és Szociális bizottság elnökének tájékoztatóját a bizottság javaslattételével kapcsolatban

- egyedileg elbírálja a jogszerűen benyújtott kérelmeket


(3) A képviselő-testület - az éves költségvetés elfogadás után - határoz a támogatásban részesített fiatal házasokról és a támogatások mértékéről.


(4) A támogatás legmagasabb összege családonként 200.000 Ft (2003. február 13-tól kezdődően) lehet


(5) A képviselő- testület mind a támogatandók köréről, mind a támogatások konkrét összegéről egyedi elbírálás alapján dönt. Döntésekor a szociális, a vagyoni és jövedelmi szempontokon túl egyéb tényezőkre is tekintettel lehet.


(6) A képviselő- testület a kérelmezőkkel közölt határozatát nem köteles indokolni, s a testület döntése ellen fellebbezni nem lehet.

11. §


A képviselő- testület határozatának közléséről a jegyző gondoskodik. Intézkedik továbbá arról, hogy a támogatásban részesítettek a támogatásról szóló döntést 30 napon belül kézhez kapják.

12. §


Amennyiben a kérelmezők nyilatkozatban vállalták a 10 éves itt tartózkodást Csepreg városában, valamint a ház, vagy lakás elidegenítésére vonatkozó rendelkezést, és ezt nem teljesítik abban az esetben visszafizetési kötelezettség terheli őket.

13. §


Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, és ezzel egy időben a 6/2003. (XI. 13.) számú helyi rendelet hatályát veszti.


Csepreg, 2003. május 29.




Molnár Sándor sk.                                                     Dr. Erdősi László sk.

    polgármester                                                                      jegyző




Kihirdetési záradék:


A rendelet 2003. május 29-én kihirdetésre került.


Csepreg, 2003. május 29.


Dr. Erdősi László sk.

jegyző

CSEPREG VÁROS ÖNKORMÁNYZAT


12/2003. (V. 29.) számú


RENDELETE


Az ifjú házasok első lakáshoz jutásának támogatásáról



Módosította: 9/2016. (VI. 21.)


Egységes szerkezetbe foglalás: 2016. június 22.





Csepreg Város Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. Törvény 16.§.(1). Bekezdésben kapott felhatalmazás alapján Csepreg városban élő, ill. Csepreg városban érvényes építési engedéllyel, vagy ügyvéd által ellenjegyzett adás-vételi szerződéssel, és még  önálló, lakással nem rendelkező fiatal házasok első lakáshoz jutásának elősegítésére a következő rendeletet alkotja:


1. §


Egyszeri vissza nem térítendő támogatás nyújtható Csepreg városában érvényes építési engedéllyel, vagy ügyvéd által ellenjegyzett adás-vételi szerződéssel rendelkező fiatal házasoknak első saját személyi tulajdonú, a városban történő lakásuk építéséhez, illetve vásárlásához, amennyiben a házastársak vállalják, hogy a városban legalább 10 éven keresztül állandó lakosok maradnak, és ez idő alatt az épített házat, és a vásárolt lakást nem idegenítik el. [1]


2. §


A támogatás házépítésnél a használatba vételi engedély előtt, lakásvásárlásnál az adásvételi szerződés megkötésének napját követő 1 éven belül[2] belül igényelhető. A támogatás igénylése kérelemmel történik.


3. §


A kérelemben a fiatal házaspár nyilatkozik arról, hogy az e rendelet 5.§-ban meghatározott, a támogatás igénylését kizáró ok valamelyike egyikükkel kapcsolatban sem áll fenn. Amennyiben az 5.§-ban meghatározott okok valamelyike bármelyikükkel kapcsolatban fennáll, a támogatás igénylésére nem jogosultak.


4. §


A kérelemhez csatolni kell a kérelmezők vagyoni és jövedelmi viszonyairól szóló nyilatkozatát.


5. §


A támogatás igénylésére nem jogosultak:

  • ha a házaspár mindkét tagja a kérelem beadásakor a 40. életévét betöltötte
  • nem rendelkezik a házastársak közül egyik sem Csepreg városában legalább egy év állandó lakhellyel, [3]
  • nem rendelkezik érvényes építési engedéllyel, vagy ügyvéd által ellenjegyzett adás- vételi szerződéssel,
  • korábban már volt nevén ingatlan, illetve lakrész
  • ha a házastársak nyilatkozatban nem vállalják a 10 évig tartó itt tartózkodást és a ház valamint a lakás elidegenítésére vonatkozó rendelkezést.


6. §


A Képviselő-testület Csepreg Város Önkormányzatának éves költségvetéséről alkotott rendeletében meghatározza azon keretösszeget, amely az adott évben a fiatal házasok első lakáshoz jutásának támogatására felhasználható. Ezen keret csak a költségvetési rendelet módosítása után léphető túl.


7. §


A beérkező kérelmek átvételéről az igazgatási ügyintéző gondoskodik, amit továbbit a jegyzőhöz. A jegyző ellenőrzi, hogy a kérelmezők megfelelnek-e a rendeletben meghatározott feltételeknek, csatolták-e az előírt nyilatkozatot.


8. §


(1) A jegyző:

a.) a hiányos, előírt melléklet nélküli beadvány benyújtóit 15 napos határidőn belül hiánypótlásra szólítja fel

c.) a kérelmezőknél környezettanulmányt folytat le, és arról készült jegyzőkönyvet a beadványhoz csatolja

(2) A jegyző a 8.§. (1) bekezdésben meghatározott feladatok elvégzésével a Polgármesteri Hivatal dolgozóját megbízhatja.


9. §


(1) Az előkészített kérelmeket a Képviselő-testület Humánpolitikai Bizottsága [4] megvizsgálja. Ellenőrzi, hogy a kérelmezők a valóságnak megfelelő tájékoztatást adtak - e beadványukban, és megvizsgálja a kérelmek jogosultságát.

(2) A bizottság - meghallgatva a kérelmezőket, a szociális, a vagyoni, a jövedelmi és egyéb szempontok mérlegelése után - javaslatot tesz a támogatásban részesítendő fiatal házasokra, megjelölve a vissza nem térítendő támogatás konkrét összegét.

(3) A bizottság javaslatával tájékoztatja a Képviselő-testületet a mérlegeléskor figyelembe vett tényezőkről.

10. §


(1) A támogatás odaítéléséről a Képviselő-testület dönt.

(2) A testület döntését megelőzően:

  • tájékoztatót hallgat meg a kérelemmel kapcsolatos megelőző eljárásról, így különösen a Bizottság által megtárgyalt kérelmekről és a környezettanulmányok szerzett tapasztalatokról. A tájékoztató megtartásáról aljegyző, a szociális bizottság elnöke, vagy az igazgatási ügyintéző gondoskodik.
  • meghallgatja a Humánpolitikai Bizottság[5] elnökének tájékoztatóját a bizottság javaslattételével kapcsolatban
  • egyedileg elbírálja a jogszerűen benyújtott kérelmeket

(3) A Képviselő-testület - az éves költségvetés elfogadás után - határoz a támogatásban részesített fiatal házasokról és a támogatások mértékéről.

(4) A támogatás legmagasabb összege családonként 200.000 Ft (2003. február 13-tól kezdődően) lehet.

(5) A Képviselő-testület mind a támogatandók körérő, mind a támogatások konkrét összegéről egyedi elbírálás alapján dönt. Döntésekor a szociális, a vagyoni és jövedelmi szempontokon túl egyéb tényezőkre is tekintettel lehet.

(6) A Képviselő-testület a kérelmezőkkel közölt határozatát nem köteles indokolni, s a testület döntése ellen fellebbezni nem lehet.


11. §


A Képviselő-testület határozatának közléséről a jegyző gondoskodik. Intézkedik továbbá arról, hogy a támogatásban részesítettek a támogatásról szóló döntést 30 napon belül kézhez kapják.


12. §


Amennyiben a kérelmezők nyilatkozatban vállalták a 10 éves itt tartózkodást Csepreg városában, valamint a ház, vagy lakás elidegenítésére vonatkozó rendelkezést, és ezt nem teljesítik abban az esetben visszafizetési kötelezettség terheli őket.


13. §


Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, és ezzel egy időben a 6/2003. (XI. 13.) számú helyi rendelet hatályát veszti.


Csepreg, 2003. május 29.





Molnár Sándor sk.                                                          Dr. Erdősi László sk.

polgármester                                                                            jegyző





Kihirdetési záradék:


A rendelet 2003. május 29-én kihirdetésre került.


Csepreg, 2003. május 29.



Dr. Erdősi László sk.

jegyző

[1]

Megállapította: 9/2016. (VI. 21.) rendelet. Hatályba lépés: 2016. június 22.

[2]

Megállapította: 9/2016. (VI. 21.) rendelet. Hatályba lépés: 2016. június 22.

[3]

Hatályon kívül helyezte: 9/2016. (VI. 21.) rendelet. Hatályba lépés: 2016. június 22.

[4]

Megállapította: 9/2016. (VI. 21.) rendelet. Hatályba lépés: 2016. június 22.

[5]

Megállapította: 9/2016. (VI. 21.) rendelet. Hatályba lépés: 2016. június 22.