Csepreg Város Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2003. (V.29.) önkormányzati rendelete

Az ifjú házasok első lakáshoz jutásának támogatásáról

Hatályos: 2018. 05. 04

Csepreg Város Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2003. (V.29.) önkormányzati rendelete

Az ifjú házasok első lakáshoz jutásának támogatásáról

Csepreg Város Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. Törvény 16. § (1) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján Csepreg városban élő, ill. Csepreg városban érvényes építési engedéllyel, vagy ügyvéd által ellenjegyzett adás-vételi szerződéssel, és még önálló, lakással nem rendelkező fiatal házasok első lakáshoz jutásának elősegítésére a következő rendeletet alkotja:

1. § Egyszeri vissza nem térítendő támogatás nyújtható Csepreg városában érvényes építési engedéllyel, vagy ügyvéd által ellenjegyzett adás-vételi szerződéssel rendelkező fiatal házasoknak első saját személyi tulajdonú, a városban történő lakásuk építéséhez, illetve vásárlásához, amennyiben a házastársak vállalják, hogy a városban legalább 10 éven keresztül állandó lakosok maradnak, és ez idő alatt az épített házat, és a vásárolt lakást nem idegenítik el.[1]

2. § [2] A támogatás házépítésnél a használatba vételi engedély előtt, lakásvásárlásnál az adásvételi szerződés megkötésének napját követő 1 éven belül belül igényelhető. A támogatás igénylése kérelemmel történik, mely benyújtható személyesen vagy elektronikus úton Csepreg Város Önkormányzat Hivatali Portálján.

3. § A kérelemben a fiatal házaspár nyilatkozik arról, hogy az e rendelet 5. §-ban meghatározott, a támogatás igénylését kizáró ok valamelyike egyikükkel kapcsolatban sem áll fenn. Amennyiben az 5. §-ban meghatározott okok valamelyike bármelyikükkel kapcsolatban fennáll, a támogatás igénylésére nem jogosultak.

4. § A kérelemhez csatolni kell a kérelmezők vagyoni és jövedelmi viszonyairól szóló nyilatkozatát.

5. § A támogatás igénylésére nem jogosultak:

  • a) ha a házaspár mindkét tagja a kérelem beadásakor a 40. életévét betöltötte
  • b) nem rendelkezik a házastársak közül egyik sem Csepreg városában legalább egy év állandó lakhellyel,[3]
  • c) nem rendelkezik érvényes építési engedéllyel, vagy ügyvéd által ellenjegyzett adás- vételi szerződéssel,
  • d) korábban már volt nevén ingatlan, illetve lakrész
  • e) ha a házastársak nyilatkozatban nem vállalják a 10 évig tartó itt tartózkodást és a ház valamint a lakás elidegenítésére vonatkozó rendelkezést.

6. § A Képviselő-testület Csepreg Város Önkormányzatának éves költségvetéséről alkotott rendeletében meghatározza azon keretösszeget, amely az adott évben a fiatal házasok első lakáshoz jutásának támogatására felhasználható. Ezen keret csak a költségvetési rendelet módosítása után léphető túl.

7. § A beérkező kérelmek átvételéről az igazgatási ügyintéző gondoskodik, amit továbbit a jegyzőhöz. A jegyző ellenőrzi, hogy a kérelmezők megfelelnek-e a rendeletben meghatározott feltételeknek, csatolták-e az előírt nyilatkozatot.

8. § (1) A jegyző:

  • a) a hiányos, előírt melléklet nélküli beadvány benyújtóit 15 napos határidőn belül hiánypótlásra szólítja fel
  • b) a kérelmezőknél környezettanulmányt folytat le, és arról készült jegyzőkönyvet a beadványhoz csatolja

(2) A jegyző a 8. § (1) bekezdésben meghatározott feladatok elvégzésével a Polgármesteri Hivatal dolgozóját megbízhatja.

9. § (1) Az előkészített kérelmeket a Képviselő-testület Családügyi, Kulturális és Ifjúsági Bizottsága megvizsgálja. Ellenőrzi, hogy a kérelmezők a valóságnak megfelelő tájékoztatást adtak - e beadványukban, és megvizsgálja a kérelmek jogosultságát.[4]

(2) A bizottság - meghallgatva a kérelmezőket, a szociális, a vagyoni, a jövedelmi és egyéb szempontok mérlegelése után - javaslatot tesz a támogatásban részesítendő fiatal házasokra, megjelölve a vissza nem térítendő támogatás konkrét összegét.

(3) A bizottság javaslatával tájékoztatja a Képviselő-testületet a mérlegeléskor figyelembe vett tényezőkről.

10. § (1) A támogatás odaítéléséről a Képviselő-testület dönt.

(2) A testület döntését megelőzően:

  • a) tájékoztatót hallgat meg a kérelemmel kapcsolatos megelőző eljárásról, így különösen a Bizottság által megtárgyalt kérelmekről és a környezettanulmányok szerzett tapasztalatokról. A tájékoztató megtartásáról aljegyző, a szociális bizottság elnöke, vagy az igazgatási ügyintéző gondoskodik.
  • b) meghallgatja a Családügyi, Kulturális és Ifjúsági Bizottság elnökének tájékoztatóját a bizottság javaslattételével kapcsolatban egyedileg elbírálja a jogszerűen benyújtott kérelmeket.[5]

(3) A Képviselő-testület - az éves költségvetés elfogadás után - határoz a támogatásban részesített fiatal házasokról és a támogatások mértékéről.

(4) A támogatás legmagasabb összege családonként 200.000 Ft (2003. február 13-tól kezdődően) lehet.

(5) A Képviselő-testület mind a támogatandók körérő, mind a támogatások konkrét összegéről egyedi elbírálás alapján dönt. Döntésekor a szociális, a vagyoni és jövedelmi szempontokon túl egyéb tényezőkre is tekintettel lehet.

(6) A Képviselő-testület a kérelmezőkkel közölt határozatát nem köteles indokolni, s a testület döntése ellen fellebbezni nem lehet.

11. § A Képviselő-testület határozatának közléséről a jegyző gondoskodik. Intézkedik továbbá arról, hogy a támogatásban részesítettek a támogatásról szóló döntést 30 napon belül kézhez kapják.

12. § Amennyiben a kérelmezők nyilatkozatban vállalták a 10 éves itt tartózkodást Csepreg városában, valamint a ház, vagy lakás elidegenítésére vonatkozó rendelkezést, és ezt nem teljesítik abban az esetben visszafizetési kötelezettség terheli őket.

13. § Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, és ezzel egy időben a 6/2003. (XI. 13.) számú helyi rendelet hatályát veszti.


[1] Megállapította: 9/2016. (VI. 21.) rendelet. Hatályba lépés: 2016. június 22.
[2] Megállapította: 7/2018. (IV.27.) rendelet. Hatályba lépés: 2018. április 28.
[3] Hatályon kívül helyezte: 9/2016. (VI. 21.) rendelet. Hatályba lépés: 2016. június 22.
[4] Megállapította: 7/2018. (IV.27.) rendelet. Hatályba lépés: 2018. április 28.
[5] Megállapította: 7/2018. (IV.27.) rendelet. Hatályba lépés: 2018. április 28.