Csepreg Város Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2003. (VII.17.) önkormányzati rendelete

a vagyonnyilatkozatokról

Hatályos: 2003. 07. 17

1. §


(1) A polgármester, illetve az alpolgármester megválasztásukkor, majd ezt követően évente vagyonnyilatkozatot kötelesek tenni a képviselők vagyonnyilatkozatára vonatkozó szabályok szerint.


(2) A polgármester, illetve az alpolgármester vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettsége szándékos elmulasztása, vagy a valóságnak nem megfelelő teljesítése esetén a képviselő-testület – minősített többséggel hozott határozata alapján - keresetet nyújthat be a polgármester, illetve az alpolgármester ellen a Vas Megyei Bírósághoz a polgármester, illetve az alpolgármester tisztségének megszüntetése érdekében. Egyidejűleg kérheti a polgármesternek, illetve az alpolgármesternek e tisztségből történő felfüggesztését is.

2. §


(1) A képviselő a megbízólevelének átvételétől, majd ezt követően minden év január 1. napjától számított 30 napon belül a helyi önkormányzati képviselők jogállásának egyes kérdéseiről szóló 2000. évi XCVI. törvény melléklete szerinti vagyonnyilatkozatot köteles tenni. A képviselő saját vagyonnyilatkozatához csatolni köteles a vele közös háztartásban élő házas-vagy élettársának, valamint gyermekének a fenti törvény melléklete szerinti vagyonnyilatkozatát.


(2) A vagyonnyilatkozat tételének elmulasztása esetén – annak benyújtásáig - az önkormányzati képviselő a képviselői jogait nem gyakorolhatja és a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 20. §-ában meghatározott juttatásokban nem részesülhet.


(3) A vagyonnyilatkozatot az Ügyrendi Bizottság tartja nyilván és ellenőrzi. A képviselő vagyonnyilatkozata - az ellenőrzéshez szolgáltatott azonosító adatok kivételével nyilvános. A képviselő hozzátartozójának nyilatkozata nem nyilvános, abba csak az Ügyrendi Bizottság tagjai tekinthetnek be az ellenőrzés céljából.

3. §


(1) A vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárást az Ügyrendi Bizottságnál bárki kezdeményezheti.


(2) A vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárás célja a vagyonnyilatkozatban foglaltak valóságtartalmának ellenőrzése.


(3) A vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárás lefolytatásának a vagyonnyilatkozat konkrét tartalmára vonatkozó tényállítás esetén van helye. A kezdeményezést írásban kell benyújtani, amiben konkrétan meg kell jelölni a vagyonnyilatkozat kifogásolt részét és tartalmát, illetve a bejelentésnek tartalmazni kell a bejelentő személyi azonosító adatait (név, lakcím) és aláírását.


(4) Ha az eljárásra irányuló kezdeményezés nem jelöli meg konkrétan vagyonnyilatkozat kifogásolt részét és tartalmát, az Ügyrendi Bizottság felhívja a kezdeményezőt a hiány pótlására. Ha a kezdeményező 15 napon belül nem tesz eleget a felhívásnak, vagy ha a kezdeményezés nyilvánvalóan alaptalan, az Ügyrendi Bizottság a rendelkezésére álló adatok alapján dönt az eljárás megszüntetéséről, vagy további vizsgálat nélkül ezen tényről tájékoztatja a testületet.


(5) Az Ügyrendi Bizottság elnöke a vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárás keretében felhívja az érintett képviselőt, hogy 5 napon belül nyilatkozzon a kezdeményezéssel kapcsolatosan, illetve - amennyiben azt alaposnak találja - javítsa ki a kezdeményezésben kifogásolt adatokat. Ha a képviselő a kifogásolt adatokat kijavítja, az Ügyrendi Bizottság elnöke a vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárás befejezéséről haladéktalanul tájékoztatja a testületet.


(6) Ha a képviselő a felhívásnak nem tesz eleget, illetve a kezdeményezésben foglaltakat vitatja, az Ügyrendi Bizottság dönt a vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárás folytatásáról, melynek keretében a valós vagyoni helyzet tisztázása érdekében az Ügyrendi Bizottság tagjai betekinthetnek a képviselővel közös háztartásban élő házas vagy élettársának, valamint gyermekének vagyonnyilatkozatába.

4. §


(1) A vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárás eredményéről az Ügyrendi Bizottság elnöke a soron következő ülésén tájékoztatja a testületet.


(2) A vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárás megismétlésének ugyanazon vagyonnyilatkozat esetében csak akkor van helye, ha az erre irányuló kezdeményezés új tényállást (adatot) tartalmaz. A vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárásra irányuló - új tényállás nélküli - ismételt kezdeményezést az Ügyrendi Bizottság az eljárás lefolytatása nélkül elutasítja.

5. §


(1) A vagyonnyilatkozatokat a Polgármesteri Hivatalban, a biztonsági követelményeknek megfelelően elhelyezett páncélszekrényben kell őrizni.


(2) A vagyonnyilatkozatokkal kapcsolatos eljárás során az adatvédelmi törvény rendelkezéseit maradéktalanul be kell tartani.


(3) A képviselők vagyonnyilatkozatába - az Ügyrendi Bizottság által kijelölt időpontban - havonta legalább két alkalommal az Ügyrendi Bizottság elnökének vagy arra kijelölt tagjának jelenlétében bárki betekinthet.

Záró rendelkezések


6. §



Ez a rendelet kihirdetése napján lép hatályba.


Csepreg, 2003. július 17.




      Molnár Sándor sk.                                                             Dr. Erdősi László sk.

         polgármester                                                                               jegyző





Kihirdetési záradék:




A rendelet 2003. július 17-én kihirdetésre került.




Csepreg, 2003. július 17.



              Dr. Erdősi László sk.

             jegyző