Csepreg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2004. (X. 29.) önkormányzati rendelete

A helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörbe tartozó szennyvízelvezetéshez kapcsolódó talajterhelési díjjal kapcsolatos adatszolgáltatási és eljárási szabályokról

Hatályos: 2018. 05. 04- 2022. 10. 31

Csepreg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2004. (X. 29.) önkormányzati rendelete

A helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörbe tartozó szennyvízelvezetéshez kapcsolódó talajterhelési díjjal kapcsolatos adatszolgáltatási és eljárási szabályokról1

2018.05.04.

Csepreg Város Önkormányzata Képviselő-testülete a környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. törvény (továbbiakban Ktd.) 20. § (2) bekezdésében, valamint a 26. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja.

A rendelet hatálya

1. § A rendelet területi hatálya Csepreg város szennyvíz-csatorna hálózattal ellátott közigazgatási területére terjed ki.

Adatszolgáltatási szabályok

2. § (1) A Vas Megyei Víz- és Csatornamű Részvénytársaság (továbbiakban: Vasi Víz Rt.) 2004. szeptember 30-ig, majd minden év január 31-ig adatot szolgáltat az önkormányzati adóhatóságnak azokról a szennyvízkibocsátókról, akik a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem kötöttek rá, és helyi vízgazdálkodási hatósági engedélyezés alapján szennyvízelhelyezést alkalmaznak.

(2) Az adatszolgáltatás tartalma:

- szennyvízkibocsátó neve, lakcíme (telephelye)
- tárgyévet megelőző évben a vízmérőórán mért, szolgáltatott víz mennyisége
- ivóvízvezeték meghibásodása következtében elszivárgott víz mennyisége
- locsolási célra figyelembe vehető víz mennyisége
(3) Az Adóhatóság a talajterhelési díj fizetésére köteles magánszemélyeket és nem magánszemélyeket a kiküldött bevallással és tájékoztató levéllel figyelmezteti bevallási kötelezettségükre. A bevallás elektronikus úton Csepreg Város Önkormányzat Hivatali Portálján keresztül is benyújtható.2
(4) A talajterhelési díj fizetésére kötelezett (kibocsátó) a részére kiküldött bevallás nyomtatvány pontos kitöltésével és a Ktd. 20. § (1) bekezdésében meghatározott határidőre történő visszaküldésével, vagy elektronikus úton Csepreg Város Önkormányzat Hivatali Portálján keresztül teljesíti bevallási kötelezettségét.3
(5) A jegyző jogosult a bevallási kötelezettség ellenőrzése során a szennyvíz-elhelyezést igazoló dokumentumokat megtekinteni.4

A díj megállapítása és nyilvántartása

3. § (1) A talajterhelési díj mértéke a Ktd. alapján 120,-Ft/m3 x 1,5

(2) A megállapított díjat a Ktd. 16. §-ában meghatározottak szerint Csepreg Város Önkormányzatának az e célra nyitott számlájára kell megfizetni.

Díjkedvezmény, illetve mentesség

4. §5 (1) A helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörhöz kapcsolódó talajterhelési díjra vonatkozóan díjmentességben részesül az a természetes személy kibocsátó, aki

a) rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül,

b) családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum összegét,

c) öregségi nyugdíjra jogosult vagy megváltozott munkaképességű személy esetében kétszeresét.

(2) Az (1) bekezdésben szabályozott díjmentesség a díjbevallás benyújtásával érvényesíthető. A bevallás benyújtásakor a jövedelmet, megváltozott munkaképességet, nyugdíjjogosultságot igazolni kell.

(3) 50 %-os díjkedvezményre jogosult, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíjminimum kétszeresét, egyedül élő esetében háromszorosát.

(4) A díjkedvezmény feltételeit lakcímkártyával, valamint jövedelemigazolással a bevallás benyújtásakor igazolni kell.

4/A. §6 (1) A helyi vízgazdálkodási hatáskörbe tartozó szennyvíz-elhelyezéshez kapcsolódó talajterhelési díj a települési önkormányzat környezetvédelmi alapjának a bevételét képezi.

(2) Az alap felhasználásáról a Képviselő-testületnek évente a költségvetési rendelet és a zárszámadás elfogadásával egyidejűleg kell rendelkeznie

(3) Az önkormányzat talajterhelési díj számláján rendelkezésre álló összeget, a befizetést követő hónap 10. napjáig a környezetvédelmi alap javára át kell utalni.

(4) A települési önkormányzat a talajterhelési díjból származó bevételt a talaj, valamint a felszín alatti víz mennyiségi, minőségi védelmére használhatja fel.

(5) A (4) bekezdés szerinti felhasználásnak minősül különösen a csatornázás, a szennyvíztisztítás, a vízbázis védelem, a települési monitoring kialakítása és működtetése, a tartós környezetkárosodásnak a kármentesítése, a potenciális és tényleges szennyező források szennyezésének megelőző, illetőleg utólagos műszaki védelme.

Záró rendelkezések

5. § Jelen rendelet 2004. november l-jén lép hatályba. A hatálybalépéssel egyidejűleg a 14/2004. (VI. 24.) rendelet hatályát veszti.

1

Az önkormányzati rendeletet a Csepreg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (X. 28.) önkormányzati rendelete 9. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte 2022. november 1. napjával.

2

Megállapította: 7/2018. (IV.27.) rendelet. Hatályba lépés: 2018. április 28.

3

Megállapította: 7/2018. (IV. 27.). Hatályba lépés: 2018. április 28.

4

Megállapította: 9/2015. (IX. 28.) rendelet. Hatályba lépés: 2015. szeptember 29.

5

Megállapította: 17/2013. (XI. 08.) rendelet. Hatályba lépés: 2013. november 8.

6

Megállapította: 8/2011. (III. 31.) rendelet. Hatályba lépés: 2011. március 31.