Csepreg Város Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2008. (XI.27.) önkormányzati rendelete

Csepreg Város Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2008. (XI.27.) rendelete a közterületek használatáról, rendjéről

Hatályos: 2009. 01. 01- 2015. 12. 30

Csepreg Város Önkormányzat Képviselő-testületének

23/2008. (XI.27.)  rendelete

a közterületek használatáról, rendjéről


Csepreg Város Képviselő-testülete az 1990. évi LXV tv. 8. § (1) bekezdésében, 16. §-ban biztosított jogkörében eljárva, valamint a 1999. évi LXIX. tv. 1. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a kulturált emberi környezet kialakítása és megtartása érdekében az alábbi rendeletet alkotja:


1. § (1) E rendelet hatálya kiterjed Csepreg Város közigazgatási területén található valamennyi közterületre a közutak kivételével, valamint a jogi személyekre jogi személyiséggel nem rendelkező társaságokra és magánszemélyekre, valamint ezek társaságaira.


(2) Közterületnek minősül az ingatlan-nyilvántartásban közterületként nyilvántartott belterületi és külterületi földrészlet ( tér, közpark, közhasznú zöldterületek, liget)


2. § (1) Közterületek, azok építményeit, berendezéseit és felszereléseit - városrendezési tervekben meghatározott rendeltetésnek megfelelően állagsérelem nélkül és az általános magatartási szabályok betartásával - mindenki ingyenesen használhatja.


(2) Közterületek és azok tartozékai és növényzet megóvásában mindenki (lakosság, közület) köteles hathatósan közreműködni.


3. § (1) A közterületek rendeltetéstől eltérő használatához engedély szükséges.


(2) A közterület-használati engedély tárgyában a polgármester dönt. Az eljárást a 2004.évi CXL törvény, amely a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szól, továbbiakban: Ket szabályai szerint kell lefolytatni.


(3) Ha a használata közút területét is érinti, úgy az engedély megadásához a közút kezelőjének hozzájárulását is be kell szerezni.


(4) A közterület rendeltetéstől eltérő használatáért használati díjat kell fizetni, mértékét az 1. sz. melléklet tartalmazza.


4. § (1) Közterület-használati engedélyt kell beszerezni:

- közterületbe 10 cm-en túl benyúló üzlethomlokzat, kirakatszekrény, védőtető, ernyőszerkezet, átfeszítő kötél, cég- és címtábla elhelyezéséhez

- hirdető-berendezés és reklámhordozó elhelyezéséhez

- árusító és árusítással kapcsolatos fülke, pavilon létesítéséhez, üzlet előtti árubemutatóhoz

- építési munkával kapcsolatos létesítményekhez ( állványzat, munkaterület körülhatárolása, konténerek ...) és építőanyag tároláshoz

- alkalmi és mozgó árusításhoz

- film és televíziós felvételhez

- idény jellegű zöldség, gyümölcsárusításhoz

- kiállítás, alkalmi vásárhoz

- vendéglátóipari előkerthez

- szórakoztató, mutatványos tevékenységhez

- üzleti szállítás, rakodás alkalmával hordók, ládák, göngyölegek elhelyezéséhez

- közterület használatra még át nem adott közterület ideiglenes hasznosításához


(2) Nem kell közterület-használati engedély, csak bejelentés kötelezett:

- a közterület építésével, javításával és fenntartásával kapcsolatos közterület igénybevételhez, közműhálózatok hibaelhárításával kapcsolatos munkák elvégzéséhez


 (3) Megtagadható a közterület-használati engedély kiadása, ha a kért közterület-használat:

- a lakosság nyugalmának túlzott mértékű zavarásával járna

- sértené a városképet

- a közterület rendeltetésszerű használatának indokolatlan mértékű zavarásával járna.


(4) Nem adható közterület-használati engedély:

- zöldterületre, ha a tervezett használat az ott levő növényállomány károsításával, pusztulásával járna

- olyan közterületre, ahol a tervezett létesítmény a gyalogos közlekedést, vagy az úttestre lépő gyalogos észlelését akadályozná,

- közterületen nem árusítható termékek forgalmazásához, kivéve:

- a vendéglátó egységekhez kapcsolódó kerthelyiségben,

- és a közterületi rendezvények alkalmával kialakított és engedélyezett alkalmi büfénél a szeszesital felszolgálást és fogyasztást.

- közterület rendeltetésszerű használatát indokolatlan mértékkel zavarná

- árusító, kereskedelmi-szolgáltató célokat szolgáló 15 m2-t meghaladó pavilonok létesítéséhez

- olyan építmények (pavilonok) létesítésére, melyhez a közmű ellátás nem biztosítható


 (5) Mutatványos tevékenység (céllövölde, cirkusz, körhinta stb.) végzése csak az erre a célra kijelölt helyen megengedett. A kijelölt helyek megnevezését a rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.


(6) Nem érinti a rendelet a

- a piac és vásár

- a jármű várakozó és megőrző helyek területén tartózkodó gépjárművek után fennálló fizetési kötelezettségre vonatkozó rendelkezések hatályát.


5. § (1) Közterület-használati engedély iránti kérelmet formanyomtatványon kell benyújtani az abban felsorolt mellékletek csatolásával.  A formanyomtatványt e rendelet 3. számú melléklete tartalmazza.


(2) A közterület-használati engedélyt annak kell kérnie, aki a közterületet használni kívánja. Építési engedélyhez kötött építmény esetében az építtetőnek, az építési munkákkal összefüggő ideiglenes közterület-használat esetében pedig az építtetőnek vagy a kivitelezőnek kell a közterület-használati engedélyt beszereznie.


(3) Közterület-használati engedély csak ideiglenes jelleggel- meghatározott időtartamra vagy meghatározott feltétel bekövetkeztéig - adható. Az építési munka végzésével kapcsolatos tevékenységre - állvány, építőanyag, törmelék elhelyezésére - közterület-használati engedély csak az építési munka végzésének tartamára adható.


(4) Az Önkormányzati és intézményeinek beruházásaihoz a kivitelezőnek kell közterület-használati engedélyt megkérnie, de a közterület-használati díj fizetése alól mentesül.


(5) A közterület-használati engedély nem pótolja a jogszabályokban előírt egyéb - hatósági ill. szakhatósági - engedélyek, illetve hozzájárulások beszerzését.


(6) A közterület-használati engedély érvénye megszűnik:

- az engedélyben meghatározott idő elteltével,

- az engedélyben meghatározott feltétel bekövetkeztével,

- az engedélyben foglaltak megsértése miatti visszavonással,

- a jogosult bejelenti a közterület használatának felhagyását,


(7) A közterület használata során a használó, igénybevevő köteles a területet rendben tartani és a használat megszűnte után vagy a közterület-használati engedély érvényessége lejárta után azt haladéktalanul - kártalanítási igény nélkül - helyreállítani. Arra az időtartamra, amely a közterület-használati engedély lejártától ill. a használat megszűnésének időpontjától a közterület eredeti állapotának helyreállításáig eltelik, az egyébként irányadó díjtétel kétszeresét kell megfizetni.

Ha a használó a közterület helyreállításáról nem gondoskodik, az engedélyező hatóság a költségére elvégeztetheti.


6. § (1) Aki a közterületet engedély nélkül vagy az engedélytől eltérő módon, illetve azt meghaladó mértékben használja, köteles a hatóság felhívására a jogellenes közterület-használatot haladéktalanul megszüntetni, és az eredeti állapotot helyreállítani.


(2) Aki közterületet engedély nélkül, vagy az engedélyben foglaltaktól eltérően használja, azzal szemben - a tényleges használt időtartamra és területre - a rendes közterület-használati díj ötszöröse is megállapítható.


7. § (1) Parkot, játszóteret, ligeteket a lakosság időkorlátozás nélkül rendeltetésüknek megfelelően, díjmentesen használhatja.


(2) Ezen területeken csak a közlekedésre kijelölt utakon lehet átjárni, növényzetet megcsonkítani vagy kipusztítani tilos! Járművel- kivéve kerékpár - közlekedni tilos!


8. § (1) Parkok, ligetek, gondozásáról, fenntartásáról és védelméről (fák metszése, zöldterületek füvének nyírása, locsolása, növényzet pótlása) az Önkormányzat gondoskodik a feladatokat ellátó szerv vagy vállalkozó kijelölésével, megbízásával.


(2) Ingatlanok előtt levő bokrok, fák gallyazását a ház tulajdonosa köteles elvégezni. A munka során a tulajdonos felelős a munka - illetve balesetvédelmi szabályok betartásáért.


 (3) Utcai fát és növényzetet károsítani, rongálni tilos. Gyógynövény gyűjtése csak engedéllyel történhet. Fák törzseit hirdetésre használni tilos.


(4) Közműtulajdonosok légvezetékeiket zavaró gallyak eltávolításában az e tevékenységi kört végző szolgáltató szervet kötelesek megkeresni az engedélyesek.


9. § Utat, járdát építeni vagy elbontani csak hatósági engedély alapján lehet- a 15/2000. (XI. 16.) KöViM rendelet szerint. Ez a rendelkezés nem vonatkozik a járda korszerűsítésére és a zárt területen belüli magánútra.


10. § (1) A közterületet nem rendeltetés céljára igénybe venni, alatta vagy felette létesítményt elhelyezni, áthelyezni, vagy megszüntetni, illetőleg felbontani csak az út illetve a közterület kezelőjének hozzájárulása alapján lehet.


(2) A kezelői hozzájárulás megadásához kérelmet kell benyújtani a közút, közterület kezelőjének.

A kezelői hozzájárulás iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

- kérelmező nevét és címét

- a közterület pontos megjelölését

- helyszínrajzot

- a közterületen végzett munka pontos megnevezését, mennyiségét (m2)

- kezdés időpontját

- kivitelező nevét

- helyreállításért felelős nevét, címét

- eredeti állapot helyreállításának időpontját


(3) A közterületet hozzájárulás nélkül felbontani csak közmű üzemzavarának halasztást nem tűrő elhárítása érdekében szabad. A munkálatok végzése előtt és alatt a forgalom biztonságos tereléséről és a közterület megfelelő helyreállításáról a közmű fenntartója köteles gondoskodni. Az üzemzavar miatt végzett bontást a közterület kezelőjének 24 órán belül be kell jelenteni, aki azt nyilvántartásba veszi. A bejelentéshez mellékelni kell helyszínrajzot és közölni kell az eredeti állapot helyreállítás időpontját. Amennyiben a kérelmező fentieknek nem tesz eleget, úgy terhére a helyreállítási munkák elvégeztethetők.


(4) Az igénybevevő az igénybevétel után a közterületet és környezetét az eredeti állapot szerint köteles helyreállítani.


11. § Aki az e rendelet 6.§(1), 7.§(2), 8.§ (2)(3) ,9.§(1),10§(1),11.§(3)(4),bekezdésében foglalt szabályokat megszegi vagy kijátssza, és a cselekmény súlyosabb elbírálás alá nem esik, szabálysértést követ el, és pénzbírsággal sújtható. A kiszabható pénzbírság maximuma a mindenkor hatályos jogszabályok által meghatározott összeg. A szabálysértési eljárás lefolytatása a jegyző hatáskörébe tartozik.



ZÁRÓ RENDELKEZÉS


12. § (1) E rendelet 2009. január 1-én lép hatályba.


(2) E rendelet hatálybalépésének napját megelőzően megszerzett közterület-használati engedélyek továbbra is érvényesek lejártukig.


(3) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a 6/1991.(V.8.) számú rendelet az ezt módosító 3/1996.(I.18.) rendelet a 33/2004.(X.10.) rendelet valamint a 20/2006.(XII.15) rendeletek.


Csepreg, 2008. november 26.


                    Dr. Erdősi László                                 Háromi Jenő  

                           jegyző                                         polgármester              


  

Kihirdetési  záradék:

  E rendelet, kihirdetésre került 2008. november 27.    

                                                                                 

                                                                             Dr. Erdősi László

                                                                                     jegyző




1. sz. melléklet

Közterület használati díjak                                                                                                                                                                                                  

1

Közterületbe 10 cm-en túl benyúló üzlethomlokzat, kirakatszekrény, üzlet, védőtető, ernyőszerkezet

400,-Ft/m2/hó+Áfa

2.

Árusító és egyéb fülke, újság, könyvárusítás, üzlet előtti árubemutató, Idény jell. zöldség, gyümölcs árusítás (alma, dinnye, fenyő stb.). Kiállítás alkalmi vásár. Alkalmi és mozgó árusítás (halottak napja, karácsony, szilveszter)

1000,-Ft/nap+Áfa

3.

Teher és különleges járművek, valamint vontatványok elhelyezése gépjárművenként és vontatványonként , amennyiben egyéb körülmény nem zárja ki.

5000,-Ft/db/hó+ÁFA

4.

Önálló hirdető berendezés hirdetési felületre  (min. 1 m2 minden megkezdett újabb m2-nek számít)

1000,- Ft/m2/hó+Áfa

5.

Építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag tárolása
6. hónapig terjedő időszakra
6 hónapon túli közterület-foglalás esetén


200,-Ft/m2/hó+Áfa
300,- Ft/m2/hó+Áfa

6.

Film és televíziós felvétel (bérelt terület után)

110,- Ft/m2/nap+Áfa

7.

Vendéglátó-ipari előkert

1000,-Ft/m2/hó+Áfa

8.

Szórakoztató tevékenység (mutatványos) csak a kijelölt helyen

1000,- Ft/m2/nap+Áfa

9.

Állandó jellegű közterület foglalás

5000,-Ft/m2/év+Áfa

10.

Üdítő automaták                                                                    

2000,-Ft/db/hó +ÁFA

11.

 Cirkusz

10.000,-Ft/nap+ÁFA


A külterületi közterület használati díjak mértéke a fenti - belterületre vonatkozó- díjak 50 %-a.



2. számú melléklet

Mutatványos tevékenységre Csepreg Város területén igénybe vehető terület



  1. Cirkusz: Deák utcai sportpálya 1272 hrsz

/ Az igénybe vevő köteles a területet, az igénybe vétel után fertőtleníteni./

  1. Egyéb mutatványos tevékenység:
    • Deák utcai sportpálya 1272 hrsz
    • Malomkert és sportpálya, Nádasdy Ferenc utca 624/1 hrsz illetve 542 hrsz




3. sz. melléklet

Közterület –használati engedély kérelem nyomtatványa

Iktatószám:


KÖZTERÜLETHASZNÁLAT

IRÁNTI

KÉRELEM


Csepreg Város Önkormányzat 23/2008. (XI.27.) rendeletének 3. sz. melléklete


Eljárási

illeték

helye




A közterület használatot kérő /vállalkozó, kivitelező/ neve:……….……………………………..

Címe, telefonszáma:……………………………………………………………………………

Elérhetősége: (telefonszáma)………………………………………………………………………


A közterület használat helye, címe: ………………………………………………………..

- helyrajzi száma: ……………………………………………………….......................

A közterület használat céljának, módjának részletes leírása:………………………………..

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

A közterület használat kezdetének és felhagyásának időpontja:


………….év……..hó………..nap-tól             …………év ……………….hó……..nap-ig


Az igénybevett terület nagysága: ………..m x …………..m =   ..………m2 


- Önálló hirdető berendezés esetén: egyoldali, kétoldali /aláhúzással jelölendő/


A kérelmekhez mellékelni kell:

  a közterület használatot bemutató helyszínrajzot /vázlatot/, mely tartalmazza:

-   az igénybevett terület méreteit a telekhatártól és a  közút szélétől való távolságát

-   forgalomkorlátozás, vagy forgalomterelés esetén a forgalomszabályozási tervet


A gyors ügyintézés érdekébe felhívjuk kérelmező figyelmét a nyomtatvány pontos kitöltésére és a szükséges mellékletek hiánytalan beadására!


Alulírott tudomásul veszem, hogyha a közterületet engedély nélkül vagy attól eltérő módon veszem igénybe, a rendelet előírásai szerinti jogkövetkezményeket viselem.

A közterületet igénybe venni csak a megállapított díj befizetését követően lehet.

Kelt:

Kérelmező aláírása

Helyreállításért felelős személy aláírása: