Csepreg Város Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2011. (VIII.31.) önkormányzati rendelete

Csepreg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2011. (VIII. 31.) rendelete A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól, valamint a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén a többletszolgáltatás ellentételezéséről

Hatályos: 2011. 10. 01- 2013. 12. 30


Csepreg Város Önkormányzata Képviselő-testületének

18/2011. (VIII. 31.) rendelete

A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól, valamint a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén a többletszolgáltatás ellentételezéséről


Csepreg Város Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 18.§ (1) bekezdésében és az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendeletet 42/A. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:


A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályai


1.§


(1) Házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése - a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvényben meghatározott munkaszüneti nap kivételével - a Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési szabályzatában meghatározott hivatali munkaidőn kívül engedélyezhető.

(2) Hivatali helyiségen (amely Csepreg város Polgármesteri Hivatala, 9735 Csepreg, Széchenyi tér 27 tárgyaló) kívüli helyszínen a házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése akkor engedélyezhető, ha az esemény méltósága, tekintélye nem csorbul, a személyes adatok és az anyakönyv megfelelő védelme biztosított.

(3) Hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötést és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítését a jegyző engedélyezi, a házasulók, bejegyzett élettársi kapcsolatot létesíteni kívánók közös, írásbeli kérelmére, melyet legkésőbb az esemény előtt 8 nappal kell előterjeszteni. A kérelmet a rendelet 1. mellékletében meghatározott formanyomtatványon kell benyújtani.



A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén a többletszolgáltatás ellentételezése


 2.§


(1) A hivatali helyiségen kívüli, de a Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési szabályzatában meghatározott hivatali munkaidőben történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén a többletszolgáltatásért Csepreg Város Önkormányzat által kiállított számla alapján 10.000,-Ft+ÁFA összeget kell fizetni.

(2) A Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési szabályzatában meghatározott hivatali munkaidőn kívüli, de hivatali helyiségben történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén a többletszolgáltatásért Csepreg Város Önkormányzat által kiállított számla alapján 5.000,-Ft+ÁFA összeget kell fizetni.

(3) A hivatali helyiségen és Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési szabályzatában meghatározott hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén a többletszolgáltatásért Csepreg Város Önkormányzat által kiállított számla alapján 15.000,-Ft+ÁFA összeget kell fizetni.

(4) A házasulók vagy élettársi kapcsolatot létesíteni kívánók valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapota miatt a szociális intézményben vagy lakáson történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén a többletszolgáltatás díjmentes.


(5) A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésnél és a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésénél közreműködő anyakönyvvezetőt 1 nap pótszabadság illeti meg alkalmanként.


3.§


A rendelet 2011. október 1. napján lép hatályba, az ezt követően tartandó házasságkötésre és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére vonatkozik.




Csepreg, 2011. augusztus 30.



........................................................                                       .....................................................

                  polgármester                                                                               jegyző

P.H.


Kihirdetési záradék:


E rendelet 2011. augusztus 31 - én került kihirdetésre.



Kelt: Csepreg, 2011. augusztus 31.


P.H.


                                                                                               ........................................................

                                                                                                                      jegyző




     


Melléklet a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól, valamint a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén a többletszolgáltatás

                                  ellentételezéséről szóló 18/2011. (VIII. 31.) rendelethez



Kérelem a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésére



Kérelmezők

1. neve:...........................................................................

születési hely, idő:.......................................................................................

címe:............................................................................

anyja neve:...................................................................

2. neve:...........................................................................

születési hely, idő:.......................................................................................

címe:............................................................................

anyja neve:...................................................................


A házasságkötést/bejegyzett élettársi kapcsolat létesítését (kívánt rész aláhúzandó) a következő helyszínen és időpontban kérjük:

..............................................................................................................................................(cím)

......................................................................................................................................(helyszín)

...................év..........................hónap......................nap...............óra, perc.


Az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet 15/A. § (4) bekezdése szerint az anyakönyvvezető kizárólag akkor működik közre a házasságkötésnek vagy a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének hivatali helyiségen kívüli lebonyolításánál, ha a felek

a) a tanúk, - és ha szükséges - a tolmács vagy a jelbeszédben jártas személy jelenlétét biztosítják,

b) gondoskodnak a házasságkötés vagy a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének méltó keretéről,

c) gondoskodnak az anyakönyvvezető helyszínre és a hivatali helyiségbe való utazásáról, és

d) egyidejűleg gondoskodnak az anyakönyvvezető őrizetében lévő anyakönyvnek a házasságkötés vagy a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének helyszínére való szállításáról és a hivatali helyiségbe való biztonságos visszaszállításáról, valamint az anyakönyv helyszínen való biztonságos kezelésének feltételeiről.

A házasság megkötésének és a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének törvényben előírt módját és az eseményhez méltó körülményeit akkor is biztosítani kell, ha az hivatali helyiségen kívül történik.

A kérelmezők a fentieket tudomásul vették.


Csepreg, ............év..................hónap.................nap


.............................................................                                  ........................................................

                    kérelmező                                                                             kérelmező