Csepreg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2013. (IX. 16.) önkormányzati rendelete

a közterületek filmforgatás célú használatával kapcsolatos helyi szabályokról

Hatályos: 2013. 09. 17

Csepreg Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott jogalkotási hatáskörében a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 34. § (5) bekezdésében és az egyes törvényeknek a közigazgatási hatósági eljárásokkal, az egyes közhiteles hatósági nyilvántartásokkal összefüggő, valamint egyéb törvények módosításáról szóló 2013. évi LXXXIV. törvény 98. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. §


(1) A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mktv.) szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (a továbbiakban: filmforgatás célú közterület-használat) vonatkozásában a következőket rendeli:


(2) Filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, az Mktv.-ben meghatározott képviselő testületi hatásköröket átruházott hatáskörben a polgármester gyakorolja.


(3) A hatósági szerződés jóváhagyásának egyedi feltételeként kell meghatározni mindazon előírásokat, amelyeket a kérelmezett közterület-használattal kapcsolatban Csepreg Város Önkormányzata külön feltételként, a közútkezelő az általa jóváhagyott forgalomtechnikai tervben, vagy bármely más, a kérelmezett közterület-használat folytán érintett szerv, szervezet nyilatkozatában meghatároz.


(4) Ha az Mktv. szerinti hatósági szerződés megküldésének időpontjában a közterületre vonatkozóan érvényes közterület-használatiszerződés van, a közterület-használat jóváhagyását meg kell tagadni.

2.§


(1) A filmforgatás célú közterület-használat nem haladhatja meg a 10 nap időtartamot, mely indokolt esetben legfeljebb két alkalommal meghosszabbítható, további 10-10 nappal.


(2) A közterület-használat naponta 7.00-21.00 óra közötti időtartamra vonatkozhat, különösen indokolt esetben ettől eltérő időtartam is engedélyezhető.


(3) Vasárnapra és ünnepnapra vonatkozó közterület-használat nem hagyható jóvá.


(4) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület-használatot ilyen esemény esetén az akadály elhárulása után, természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően legfeljebb 3 napon belül újra biztosítani kell.

3.§


(1) Turisztikailag kiemelt közterület: 1353. hrszu -Promenád


(2) A turisztikailag kiemelt közterületeken a közterület-használat együttesen (forgatási helyszín, technikai kiszolgálás, stáb parkolás) nem haladhatja meg a 200 m2 területet.

4.§


(1) A közterület-használati díjat az Mktv. 3. mellékletében foglalt mindenkori díjtételek alapján kell meghatározni.


(2) Nem kell közterület használati díjat fizetni a kizárólag kézi hordozású eszközökkel végzett, illetve a 30 percet meg nem haladó időtartamú film-, televízió-, videó- készítéséhez, továbbá ha turisztikai, oktatási vagy családi célból készül a felvétel.

5.§ 


A kérelmező a tevékenysége gyakorlása során köteles tartózkodni a közterület más használóinak szükségtelen zavarásától.

6.§


Meg kell tagadni a hatósági szerződés jóváhagyását annak a kérelmezőnek, akinek a közterület-használati szerződése a kérelem benyújtását megelőző egy éven belül jogellenes közterület-használat, vagy díjfizetési hátralék miatt szűnt meg, vagy jóváhagyott hatósági szerződésétől eltérően szabálytalanul használta a közterületet, vagy a megállapított díjat nem fizette meg, vagy annak, aki a kérelem benyújtását megelőző 3 éven belül közterület-használati hozzájárulás nélkül használta a közterületet.

7.§


(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


(2) Hatályát veszti a Közterületek használatáról, rendjéről szóló 23/2008.(XI.27.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R) 3.§ (4) bekezdésébe a „Film és” szövegrész, illetve az R. 1. melléklet 6. pontjában a „Film és” szövegrész.

Csepreg, 2013. szeptember 12.


.........................................................                                     ........................................................

             Király Árpád                                                       Módosné dr. Farkas Rita

               polgármester                                                                             jegyző


Kihirdetési záradék:



Ez a rendelet 2013. szeptember 16-án kihirdetésre került.


                                                                                              .......................................................

                                                                                                    Módosné dr. Farkas Rita

                                                                                                                     jegyző