Csepreg Város Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2016. (XI.25.) önkormányzati rendelete

Csepreg Város Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2016. (XI. 25.) rendelete a helyi közterületek használatának, valamint a közterületek és egyéb ingatlanok tisztántartásának rendjéről szóló 16/2015. (XII. 29.) rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 11. 26- 2016. 11. 26

Csepreg Város Önkormányzat Képviselő-testületének

17/2016. (XI. 25.)

rendelete


a helyi közterületek használatának, valamint a közterületek és egyéb ingatlanok tisztántartásának rendjéről szóló 16/2015. (XII. 29.) rendelet módosításáról


Csepreg Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott jogalkotói hatáskörben, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. és 11. pontjában meghatározott feladatkörben eljárva, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjára figyelemmel, a helyi közterületek használatának, valamint a közterületek és egyéb ingatlanok tisztántartásának rendjéről szóló 16/2015. (XII. 29.) rendelet (továbbiakban: Rendelet) módosítása tekintetében az alábbi rendeletet alkotja.


1.§ A Rendelet 4. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„4. § (1) Közterületek, azok építményeit, berendezéseit és felszereléseit - városrendezési tervekben meghatározott rendeltetésnek megfelelően, állagsérelem nélkül és az általános magatartási szabályok betartásával - mindenki ingyenesen használhatja.

(2) A közterület közlekedésre szánt területeinek gépjármű elhelyezésre kijelölt része (továbbiakban: gépjármű parkoló) esetében tartós idejű igénybevételére – kizárólag kereskedelmi üzlet vendégei részére történő parkolóhely biztosítás céljából - bérleti szerződés keretében van lehetőség legfeljebb kettő pakolóhely erejéig jelen rendelet 2. számú mellékletében meghatározott díj ellenében és időkorlát figyelembevételével.

(3) A gépjármű parkoló biztosítása céljából az önkormányzattal kötendő szerződés megkötésére a polgármester jogosult.

(4) A közterületeket rendeltetésüktől eltérő célra – jogszabályban meghatározott eseteket kivéve – kizárólag az e rendeletben meghatározott feltételekkel szabad használni.

(5) Az Önkormányzat a rendeletek helyben szokásos kihirdetésén túl a közterület-használati díjakat és a közterület rendeltetéstől eltérő célra való használatára irányuló eljárás kérelemének minimális adattartalmára vonatkozó tájékoztatót elektronikus formában közzéteszi honlapján.”



2. § A Rendelet 14. §-a az alábbi (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) Gépjármű parkolók tartós idejű bérbe vételére legfeljebb egy éves időtartamra van lehetőség. A bérleti szerződés csak teljes évre köthető. A szerződéshosszabbítási igényt a bérleti jogviszony lejártát megelőző 30 nappal szükséges benyújtani az Önkormányzat felé.”


3. § A Rendelet 20. §-a az alábbi (10) bekezdéssel egészül ki:

„(10) A gépjármű parkolók bérbe vétele esetén fizetendő bérleti díj megfizetésének határidejét és módját a felek bérleti szerződésben állapítják meg.”


4. § A Rendelet 23. § (4)-(5) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„(4) Az ingatlant határoló járda tisztántartása az ingatlan tényleges használójának, illetve tulajdonosának kötelessége. Intézmények, kereskedelmi és vendéglátó-ipari egységek és más elárusítóhelyek előtti járdaszakaszt a tényleges használónak kell tisztántartani függetlenül attól, hogy a szemét üzleti tevékenységből származik-e. Ez a kötelezettség kiterjed a hó eltakarítással, a síkosság megszüntetésével kapcsolatos feladatokra is.

(5) A tényleges használó, illetve a tulajdonos kötelessége az ingatlant határoló járda mellett növő zöld növényzet (különösen: gyep, gyom növény) gondozása, kiirtása, valamint az ingatlant határoló járdára kinyúló ágak és bokrok megfelelő nyesése.”


5. § A Rendelet 24. § (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„(1) A közterületen lévő árkok, nyitott csatornák, folyókák, átereszek tisztántartása, a csapadékvíz akadálytalan elfolyásának biztosítása az – ingatlant határoló szakaszra terjedően - az ingatlan tényleges használójának, illetve tulajdonosának kötelessége.”


6. § A Rendelet 2. számú mellékletét képező táblázat 14. pontja az alábbiak szerint módosul:


14.

Alkalmi árusítás

600,- Ft/m2/ nap


7. § A Rendelet 2. számú mellékletét képező táblázataz alábbi 29. ponttal egészül ki:


29.

Önkormányzati tulajdonú várakozási célú területek (gépjármű parkolók) tartós idejű bérlete

(naponta 8:00 – 17:00 között)


10 000 Ft/parkoló/hó


8. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.


Csepreg, 2016. november 24.




            Vlasich Krisztián                                                       Dr. Varga – Lazányi Irén

    polgármester                                                                      jegyző



Kihirdetési záradék:

E rendelet 2016. november 25-én kihirdetésre került.



Dr. Varga – Lazányi Irén

    jegyző