Csepreg Város Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2017. (II.24.) önkormányzati rendelete

a vendéglátó üzletek éjszakai nyitva tartásának rendjéről

Hatályos: 2018. 05. 24

Csepreg Város Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2017. (II.24.) önkormányzati rendelete

a vendéglátó üzletek éjszakai nyitva tartásának rendjéről

Csepreg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 12. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya Csepreg város közigazgatási területén vendéglátó üzletet (továbbiakban: üzlet) üzemeltető természetes személyekre, jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre terjed ki.

(2) E rendelet hatálya nem terjed ki:

  • a) a szálláshely-szolgáltatás részeként üzemeltett, kizárólag szállóvendégeket kiszolgáló üzletre,
  • b) Csepreg Város közigazgatási külterületén működő üzletekre,
  • c) közoktatási és felsőoktatási intézményekben tartott rendezvényre,
  • d) kulturális és sportlétesítményekben üzemeltetett üzletekre,
  • e) olyan üzletre, ahol a vendégek részére meleg étel helyben készítése alapvetően nyers és szükség esetén félkész termékek kiegészítésével történik, oly módon, hogy a vendéglátó üzlet a meleg étel készítéséhez raktározási, elkülönített zöldség- és hús előkészítési feltételekkel, főző és sütő kapacitással és ehhez az élelmiszer ellenőrző hatóság által megfelelőnek minősített kialakítású és felszereltségű helyiségekkel rendelkezik, és az étkeztetéshez nem kapcsolódik tánc és hangosító berendezés által kibocsátott zene,
  • f) a zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről szóló jogszabály hatálya alá tartozó, rendezvénytartási engedéllyel rendelkező alkalmi és rendszeres rendezvényekre.

2. Értelmező rendelkezések

2. § (1) E rendelet alkalmazása során

  • 1. éjszakai nyitva tartás: az üzlet 23 és 6 óra közötti nyitva tartása;
  • 2. sportlétesítmény: a sportról szóló 2004. évi I. törvény 77. § s) pontjában meghatározott fogalom;
  • 3. szálláshely: a Kertv. 2. § 22. pontjában meghatározott fogalom;
  • 4. üzlet: a Kertv. 2. § 27. pontjában meghatározott fogalom;
  • 5. üzlettel rendelkezni jogosult: az üzlet tulajdonosa, közös tulajdonos esetén tulajdonostársak, haszonélvezettel terhelt ingatlan esetén a haszonélvező;
  • 6. vendéglátás: a Kertv. 2. § 30. pontjában meghatározott tevékenység.

3. Az üzletek éjszakai nyitva tartásának rendje

3. § (1) Az üzletek este 23 és reggel 6 óra között – a (2) bekezdésben foglalt kivételekkel – nem tarthatnak nyitva.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt korlátozás nem vonatkozik

  • a) a december 31-ről január 1-jére virradó éjszakai rendezvényre (szilveszter éjszakájára);
  • b) arra az üzletre, amelynek üzemeltetője az e rendelet alapján kiadott állandó vagy eseti éjszakai nyitvatartási engedéllyel rendelkezik;

4. Állandó éjszakai nyitvatartási engedély

4. § (1) Az üzletet az üzemeltetője a 3. § (1) bekezdésében foglaltaktól eltérően csak állandó éjszakai nyitvatartási engedéllyel (továbbiakban: állandó nyitvatartási engedély) tarthatja nyitva.

(2) Az állandó nyitvatartási engedély iránti kérelmet az e rendelet 1. sz. mellékletét képező nyomtatványon kell benyújtani a jegyzőhöz.

(3) A kérelemnek tartalmaznia kell:

  • a) az üzemeltető nevét és székhelyét,
  • b) az üzlet nevét és címét,
  • c) a kapcsolattartó nevét és elérhetőségét,
  • d) a kérelmezett nyitvatartási idő megjelölését,
  • e) a kereskedelmi hatóság által vezetett, a kereskedelmi tevékenységet végzők nyilvántartásába vételről szóló igazolás számát,
  • f) a környezetvédelmi hatóság zajkibocsátási határérték megállapításáról szóló határozatának, valamint a zajkibocsátási határérték betartásának feltételeinek biztosításáról szóló határozat számát.

(4) A kérelemhez mellékletként csatolni kell

  • a) az üzlettel rendelkezni jogosult hozzájárulását, amennyiben nem az üzemeltető a tulajdonos;
  • b) amennyiben nem az üzemeltető jár el, közokiratba vagy teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt meghatalmazást,
  • c) a 10. § (2) bekezdésében meghatározott igazgatási szolgáltatási díj megfizetésének igazolását.

5. § Az állandó éjszakai nyitva tartás engedélyezésével kapcsolatos döntést a jegyző hozza meg.[1]

6. § (1) Az üzlet az állandó nyitva tartásról szóló bizottsági döntés alapján kiadott engedélyező határozat jogerőre emelkedését követően tarthat nyitva éjszaka.

(2) Az állandó nyitvatartási engedélyt az üzemeltető köteles az üzletben tartani, és az ellenőrzést végző hatóság kérésére azt bemutatni.

(3) Az éjszakai nyitva tartás ideje alatt zeneszolgáltatás kizárólag csukott nyílászárók mellett történhet.[2]

(4) Üzemeltető váltás esetén az új üzemeltetőnek újra meg kell kérnie az állandó nyitvatartási engedélyt. Abban az esetben, ha az új üzemeltető változatlan üzemeltetési feltételekkel és változatlan termékkörrel veszi át az üzletet, a zajkibocsátásra vonatkozó szakértői véleményt nem kell csatolnia.

(5) Az állandó nyitvatartási engedély visszavonásig érvényes.

(6)[3]

(7)[4]

5. Állandó éjszakai nyitva tartás megtiltása, engedély visszavonása

7. § (1) A jegyző visszavonja az állandó nyitvatartási engedélyt, illetve a 3. § (2) bekezdés b) pontjában meghatározott üzlet üzemeltetőjének megtiltja az éjszakai nyitvatartást, ha

  • a) az üzlet zajkibocsátása az éjszakai időszakban meghaladja a megállapított zajkibocsátási határértéket;
  • b) 23 óra után nyitott nyílászárók mellett zenét szolgáltat és emiatt vele szemben fél éven belül – e rendelet alapján – jogerősen közigazgatási bírság került kiszabásra;
  • c) a nyitvatartási idő túllépése miatt vele szemben fél éven belül közigazgatási bírság kiszabására került sor.[5]

(2) Az állandó nyitvatartási engedély visszavonása és az éjszakai nyitvatartás megtiltása esetén a határozat jogerőre emelkedésétől számított hat hónapig ugyanazon üzemeltető számára nem adható újabb állandó nyitvatartási engedély.

6. Eseti éjszakai nyitvatartási engedély

8. § (1) Eseti éjszakai nyitvatartási engedély (továbbiakban: eseti nyitvatartási engedély) kérhető alkalmi rendezvények (esküvő, családi ünnep, bál stb.) tartása céljából legfeljebb a rendezvény megkezdését követő nap 6 óráig.

(2) Az eseti nyitvatartási engedély iránti kérelmet az e rendelet 2. számú mellékletét képező nyomtatványon a jegyzőnél kell benyújtani legkésőbb az alkalmi rendezvényt megelőző 14. napig.[6]

(3) A kérelemnek tartalmaznia kell

  • a) az üzemeltető nevét és a székhelyét,
  • b) az üzlet nevét és címét,
  • c) a kapcsolattartó nevét és elérhetőségét,
  • d) a kereskedelmi hatóság által vezetett, a kereskedelmi tevékenységet végzők nyilvántartásába vételről szóló igazolás számát,
  • e) a rendezvény időpontját, időtartamát,
  • f) a rendezvény jellegét
  • g) a környezetvédelmi hatóságnak a zajkibocsátási határérték megállapításáról szóló határozatának, valamint a zajkibocsátási határérték betartásának feltételeinek biztosításáról szóló határozat számát.

(4) A kérelemhez mellékletként csatolni kell a 10. § (2) bekezdésében meghatározott illeték megfizetését igazoló dokumentumot.[7]

9. § (1) Az eseti nyitva tartás engedélyezésével kapcsolatos döntést a jegyző hozza meg.[8]

(2) Az állandó nyitvatartási engedéllyel rendelkező üzemeltetőnek akkor kell eseti nyitvatartási engedélyt kérnie, ha a tervezett alkalmi rendezvény időtartama meghaladja az állandó nyitvatartási engedélyben meghatározott, illetve a kereskedelmi hatósághoz bejelentett nyitvatartási időt.

(3) Nem adható eseti nyitvatartási engedély, ha a kérelem benyújtását megelőző hat hónapon belül

  • a) az üzletet működtető ugyanazon üzemeltetővel szemben a zajos működésével kapcsolatban benyújtott panasz alaposnak bizonyult,
  • b) az üzletben megrendezésre került alkalmi rendezvény alkalmával rendőri intézkedésre került sor,
  • c) az üzemeltetővel szemben az üzlet működésével összefüggésben e rendelet alapján jogerősen közigazgatási bírság kiszabására került sor.

(4) Az eseti nyitvatartási engedélyt az üzemeltető köteles az üzletben tartani, és az ellenőrzést végző hatóság kérésére bemutatni.

7. Eljárási szabályok

10. § (1) Az eljárást az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezései szerint kell lefolytatni.

(2) Az állandó és az eseti nyitvatartási engedély iránti eljárás lefolytatásáért a kérelmező 3.000,- forint általános tételű eljárási illetéket köteles fizetni.

(3) Az engedélyező és az engedély visszavonásáról szóló határozatot meg kell küldeni a kérelmezőnek, a 4. § (4) bekezdés a) pontjában meghatározott hozzájárulás megadására jogosultaknak, a tűzvédelmi hatóságnak, az illetékes rendőrkapitányságnak.

(4) A jegyző nyilvántartást vezet mindazon üzletekről, amelyek állandó és eseti nyitvatartási engedéllyel rendelkeznek, valamint azon üzletekről, amelyek esetében az állandó nyitvatartási engedély visszavonásra, vagy az éjszakai nyitva tartás megtiltásra került.[9]

11. § (1) Az e rendeletben foglaltak betartását a jegyző ellenőrzi.

(2) Amennyiben az ellenőrzés során megállapítás nyer, hogy az üzlet üzemeltetője megszegte a jelen rendeletben előírt nyitvatartási szabályokat, vagy 23 óra után nyitott nyílászárók mellett zenét szolgáltatott, úgy közigazgatási bírság kiszabásának van helye.

(3) A közigazgatási bírság mértéke természetes személyek esetén 5000 - 200.000 forintig, jogi személyek esetén 5000 - 500.000 forintig terjedhet.

(4) A közigazgatási bírságot – az elsőfokú határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül - a határozathoz mellékelt készpénz átutalási megbízáson vagy banki átutalással Csepreg Város Önkormányzata 72100354-19003616-00000000 számú pénzforgalmi számlájára kell befizetni.

8. Záró rendelkezések

12. § (1) Ez a rendelet 2017. február 28-án lép hatályba.

13. § Azon vendéglátó üzlet üzemeltetőjének, aki 2017. február 28. napján már az e rendeletben meghatározott nyitvatartási időtől eltérően folytat vendéglátó tevékenységet, 2017. március 31-ig kérelmet kell benyújtania az eltérő nyitva tartás engedélyezése iránt. Amennyiben a kérelmet határidőben benyújtja, úgy annak jogerős elbírálásáig az üzemeltető jogosult a vendéglátó üzletet a korábbi nyitvatartási idő szerint üzemeltetni.

1. melléklet 1. melléklet

ÁLLANDÓ ÉJSZAKAI NYITVA TARTÁS ENGEDÉLYEZÉSE IRÁNTI KÉRELEM

Csepreg Város Önkormányzata Képviselő-testületének a vendéglátó üzletek éjszakai nyitva tartásának rendjéről szóló …/2017.(…..) sz. rendelete ………….. bekezdése alapján az általam üzemeltetett vendéglátó egység tekintetében kérem az állandó éjszakai nyitva tartás engedélyezését.

Az üzemeltető neve: ……………………………………………………………………………. Az üzemeltető székhelye: ………………………………………………………………………. Kapcsolattartó neve: ……………………………………………………………………………. Kapcsolattartó elérhetősége:

telefon: …………………………….

e-mail: ………………………………… …

Az üzlet neve: …………………………………………………………………………….

Az üzlet címe: 9735 Csepreg, ………………………………………………………………

A kereskedelmi tevékenység nyilvántartásba vételéről szóló igazolás száma: …………………

Környezetvédelmi hatóság

1./ zajkibocsátási határérték megállapításáról szóló határozatának száma: …………………...

2./ határérték betartása feltételeinek biztosításáról szóló határozat száma: …………………...

Kérelmezett nyitvatartási idő:

hétfő: ……………………..-tól ……………………………. -ig

kedd: ……………………..-tól ……………………………. -ig

szerda: ……………………..-tól ……………………………. -ig

csütörtök: ……………………..-tól ……………………………. -ig

péntek: ……………………..-tól ……………………………. -ig

szombat: ……………………..-tól ……………………………. -ig

vasárnap: ……………………..-tól ……………………………. -ig

Kérelmemhez mellékelem

- az üzlethelyiség tulajdonosának vagy haszonélvezőjének hozzájáruló nyilatkozatát, amennyiben az üzlethelyiség nem a kérelmező tulajdonát képezi

- meghatalmazást

- igazgatási szolgáltatási díj megfizetését igazoló dokumentumot

Az eljárás megindításáról értesítést kérek / nem kérek

A határozatot postai úton kérem megküldeni / személyesen kívánom átvenni

Csepreg, ………………………….. …………………………………….

üzemeltető aláírása

2. melléklet 2. melléklet

ESETI ÉJSZAKAI NYITVA TARTÁS ENGEDÉLYEZÉSE IRÁNTI KÉRELEM

Csepreg Város Önkormányzata Képviselő-testületének a vendéglátó üzletek éjszakai nyitva tartásának rendjéről szóló …/2017.(…..) sz. rendelete ………….. bekezdése alapján kérem az eseti éjszakai nyitva tartás engedélyezését.

Az üzemeltető neve: ……………………………………………………………………………. Az üzemeltető székhelye: ………………………………………………………………………. Kapcsolattartó neve: ……………………………………………………………………………. Kapcsolattartó elérhetősége:

telefon: …………………………….

e-mail: …………………………………

Az üzlet neve: …………………………………………………………………………………..

Az üzlet címe: 9735 Csepreg, …………………………………………………………………

A kereskedelmi tevékenység nyilvántartásba vételéről szóló igazolás száma: …………………

Környezetvédelmi hatóság

1./ zajkibocsátási határérték megállapításáról szóló határozatának száma: ………………...

2./ határérték betartása feltételeinek biztosításáról szóló határozat száma: ………………...

A rendezvény időpontja:

20… év ………. hó …. nap,

kezdete: …….. óra,

befejezése: …….. óra

A rendezvény jellege: ………………………………………………………………….

Melléklet: az igazgatási szolgáltatási díj megfizetését igazoló dokumentum.

A határozatot postai úton kérem megküldeni / személyesen kívánom átvenni.

Csepreg, …………………………… ……………………………………

üzemeltető aláírása


[1] Módosította: 6/2018 (IV. 12.) rendelet. Hatályba lépés 2018. április 13.
[2] Módosította: 6/2018 (IV. 12.) rendelet. Hatályba lépés 2018. április 13.
[3] Hatályon kívül helyezte: 6/2018 (IV. 12.) rendelet. Hatályba lépés 2018. április 13.
[4] Hatályon kívül helyezte: 6/2018 (IV. 12.) rendelet. Hatályba lépés 2018. április 13.
[5] Módosította: 6/2018 (IV. 12.) rendelet. Hatályba lépés 2018. április 13.
[6] Módosította: 6/2018 (IV. 12.) rendelet. Hatályba lépés 2018. április 13.
[7] Módosította: 6/2018 (IV. 12.) rendelet. Hatályba lépés 2018. április 13.
[8] Módosította: 6/2018 (IV. 12.) rendelet. Hatályba lépés 2018. április 13.
[9] Módosította: 6/2018 (IV. 12.) rendelet. Hatályba lépés 2018. április 13.